Oficial sloven: Coruptia poate fi rezolvata de fiecare stat in parte

Miercuri, 25 Iunie 2008, ora 11:39
728 citiri
Oficial sloven: Coruptia poate fi rezolvata de fiecare stat in parte

Statele est-europene trebuie sa-si rezolve singure problema coruptiei, in pofida sprijinului acordat de UE, si in acest sens nu este suficient sa fie formulate doar acuzatii publice si nicio condamnare, a declarat Marko Starman, secretar de stat pentru politici regionale in Slovenia.

Slovenia, tara care detine pana la sfarsitul lunii iunie presedintia UE, se confrunta la fel ca si alte state est-europene cu o dezbatere politica in jurul luptei anticoruptie, mai ales in ce priveste desfiintarea unei comisii independente de investigare a suspiciunilor de coruptie, informeaza NewsIn.

Marko Starman (foto), in prezent secretar de stat la Oficiul guvernamental pentru politici regionale si autoguvernare locala si fost secretar de stat pentru afaceri europene in cadrul Ministerului Justitiei (2000-2005), a discutat marti cu un grup de jurnalisti romani despre absorbtia fondurilor europene si lupta anticoruptie din Slovenia.

"Se crede ca UE poate ajuta in combaterea coruptiei, dar de fapt trebuie sa te descurci singur si e nevoie de o abordare nationala. UE are retineri in a interveni in domeniul judiciar si, de altfel, poate ca unele companii din vechile state membre profita de coruptia din tarile noastre", a spus Starman.

Comisia anticoruptie din Slovenia a fost infiintata in 2004 ca organism independent, fara a avea puteri juridice, ci doar consultative.

Formata din fosti procurori, politisti sau experti juridici, comisia s-a vrut initial a avea un rol consultativ si de sesizare a organelor competente in cazuri unde existau suspiciuni de coruptie, a explicat Starman.

Intre timp, o serie de cazuri individuale au fost intens mediatizate dupa ce comisia a declarat public sau "pe surse" ca respectivele persoane sunt corupte, inclusiv oficiali din actuala guvernare.

Guvernul a propus desfiintarea acestei comisii si revenirea la formula comisiilor de integritate din cadrul ministerelor, ceea ce a scandalizat opinia publica.

Fiind an electoral in Slovenia, este putin probabil ca aceasta comisie sa fie desfiintata pana la alegeri, apreciaza observatorii sloveni.

In viziunea lui Marko Starman, o astfel de comisie ar trebui sa se concentreze pe achizitiile publice, pentru ca "acolo e cea mai mare tentatie de coruptie" - de la administratia locala la ministerele centrale.

Spre exemplu, in timpul organizarii de licitatii publice pentru aspectele logistice ale presedintiei UE, cotidianul economic Finance a descoperit ca Guvernul era dispus sa plateasca unui furnizor de scaune 1.200 de euro de bucata, le-a relatat jurnalistilor romani Borut Godec, editor la Finance.

Dupa publicarea articolului, Guvernul a ales un alt tip de scaune, pentru 600 de euro bucata.

Recunoscand ca "slovenii sunt zgarciti", purtatorul de cuvant al presedintiei slovene a UE, Anze Logar, i-a informat pe jurnalistii romani ca Guvernul de la Ljubljana a reusit performanta organizarii uneia dintre cele mai ieftine presedintii ale UE - 62 milioane de euro, comparativ cu 180 de milioane cat estimeaza Franta sa cheltuiasca in urmatoarea jumatate a anului, cand va prelua presedintia UE de la Slovenia.

Aproape intreaga suma a fost platita de la bugetul de stat al Sloveniei, tara cu doua milioane de locuitori, Comisia Europeana oferind asistenta financiara de mai putin de un milion de euro, a spus Logar.

Considerata "tara de referinta" din grupul noilor state membre care au aderat dupa 2004, Slovenia a adoptat euro la 1 ianuarie 2007 si a fost prima tara est-europeana care a detinut presedintia UE.

Si la capitolul absorbtie de fonduri micul stat ex-iugoslav este campion: intre 2004-2006 a absorbit toate fondurile regionale puse la dipozitie, in actualul exercitiu financiar avand o rata de absorbtie de 95%, cea mai mare din UE.

"Trebuie sa aveti grija cu fondul social, pentru ca toate tarile au dificultati cu acest tip de finantare. Problema este ca banii vin pe proiecte mici, fiind vorba de un fond care sa ajute oamenii nevoiasi.

Iar majoritatea acestor proiecte - de ordinul miilor - sunt gestionate de agentiile de somaj, care nu sunt obisnuite cu proiecte si deconturi de tipul celor cerute de UE.

Regulile sunt din pacate aceleasi si pentru proiectele de infrastructura, si pentru cele care privesc oamenii. Poate ca aici si Comisia Europeana ar trebui sa schimbe ceva", a atras atentia Kirbis.

In fondul de coeziune intra si proiectele de incluziune a rromilor. Slovenia are o minoritate de 7.000-8.000 de persoane de etnie rroma, care se bucura prin lege de un statut special, avand reprezentanti in consiliile locale unde exista astfel de comunitati, a precizat oficialul sloven.

Citeste si:
Doi foşti inspectori antifraudă de la Direcţia Regională Antifraudă Fiscală Suceava, trimişi în judecată de DNA Iaşi pentru luare de mită
Doi foşti inspectori antifraudă de la Direcţia Regională Antifraudă Fiscală Suceava, trimişi în judecată de DNA Iaşi pentru luare de mită
Doi foşti inspectori antifraudă de la Direcţia Regională Antifraudă Fiscală Suceava au fost trimişi în judecată de DNA pentru mai multe fapte de corupţie, între care luare de mită, fals...
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Dacian Cioloș a câștigat joi, 23 septembrie, prima rundă a alegerilor pentru șefia USR PLUS, reușind să-l întreacă cu două procente pe principalul său contracandidat, Dan Barna, cel care...
Sursa: Ziare.com