Oglinda-oglinjoara, care-i cel mai corupt judet din tara?

Autor: Catalin Avramescu - conferentiar
Marti, 24 Ianuarie 2017, ora 13:36
29552 citiri

Romania este un stat federal. O uniune de feude dominate de cate un baron local. Granitele acestor formatiuni cvasi-statale au fost delimitate de Nicolae Ceausescu, in 1968. Se numesc "judete".

Ajuns in aceste tinuturi, ai senzatia ca ai coborat dintr-o masina a timpului. Te-ai intors in urma cu cateva secole, in Evul Mediu. Animale infometate scormonesc in gunoaie. Drumuri din pamant batut. Locuintele sunt darapanate, gardurile din nuiele. Pe marginea drumurilor oameni sarmani vand gramajoare de mere sau de cartofi.

O mare parte din populatia judetelor este rurala. In judetul Dambovita 70% din populatie traieste in mediul rural. In judetul Botosani, 60%. In Giurgiu, 72%.

Aici este cu totul alta lume. Mai putin de 2 (doi) la suta din locuintele rurale din judetul Olt au baie in casa. In Vaslui, abia 6 (sase) la suta. Serviciile moderne lipsesc aproape cu desavarsire. Nu vezi banci, bancomate, magazine moderne, parcuri, parcari, teatre sau biblioteci. Nu vezi nici macar trotuare. Oamenii isi rup picioarele prin santuri sau orbecaie fara iluminat public. "Transportul in comun" se face adesea in bena unei basculante sau pe tractor.

Toate aceste pamanturi au un stapan. Uneori el nu apare in acte, toti stiu cine este "jupanul". Vorbesti cu oamenii si iti spun - cu un amestec de admiratie, teama si obida: "Astea sunt ogoarele lui X, asta este via lui, aici are un siloz, acolo o vila, dincoace un palat".

Priviti de acolo, Bucurestii par pe alta planeta. Baronii locali traiesc dupa "obiceiul pamantului". Merg la vanatoare, participa la procesiuni religioase, se distreaza la petreceri cu lautari. Fiecare dintre ei domina sute de mii de suflete dez-alfabetizate, derutate de saracie.

Iata judetul Constanta. Fostul sef al Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu, a fost condamnat la 15 ani de inchisoare. Amicul lui exhibitionist Radu Mazare, cel care se amuza in uniforma nazista si ii taxa pe turisti cum erau taxati calatorii prin vamile medievale, se plimba si el prin tribunale. Cazinoul din Constanta este o ruina. In multe sate din judet saracia pare desprinsa din jurnalele exploratorilor din Asia Centrala.

Sa mergem in Dolj. Sa facem calculul. In judet au fost la ultimele alegeri, conform datelor de la Biroul Electoral Central, 260.439 de votanti. Foarte speciali acesti alegatori, de vreme ce 3.839 dintre acestia au avut nevoie de urma mobila... Spre comparatie, in Bucuresti, unde sunt de aproape 4 ori mai multi alegatori pe liste, au fost doar... 1.997 de alegatori la care a venit urna mobila. In Dolj, pe listele suplimentare au votat 21.995 de alegatori. Aproape dublu decat in toata Capitala (13.118).

Sa presupunem acum ca la alegerile din 2016 judetul Dolj nu ar fi existat. (60,3% dintre alegatorii de acolo au votat cu socialistii, peste media nationala, 44,14%). PSD-ul, la nivel national, ar fi obtinut cu 156.243 de voturi mai putin. Stiti care ar fi fost rezultatul final pentru PSD? 43,54%.

Iar ALDE? Tineti-va bine... In Decembrie 2016 a avut, la nivel national, 5,46%. Dar in multe judete rosii, ALDE a fost supra-reprezentat. Giurgiu 9,2%, Arges 7,1%. Fara cateva dintre acestea ALDE nici nu intra in Parlament. Iar pasa de Teleorman nu ar mai fi condus acum tara.

Conditiile de viata din "Desertul Rosu" seamana cu cele de dupa un bombardament strategic. La Calafat oamenii au fost nevoiti sa isi faca sobe la bloc. In Teleorman nu mai exista, in tot judetul, nici o librarie. In Calarasi 3,19% dintre locuitori sunt, conform statisticilor oficiale, analfabeti. Un procent mai mare decat in Mongolia, Iordania sau Albania.

Toate aceste domenii feudale au ajuns sub biciul unor penali. In Dolj, Olguta Vasilescu este trimisa in judecata pentru luate de mita si spalare de bani. Presedintele CJ Arges, Constantin Nicolescu, a fost trimis la inchisoare 7 ani pentru ca a deturnat fonduri. Etc. Etc. Etc.

Dar care este cea mai corupta satrapie, in cele din urma? Cred, totusi, ca aceasta este Bucurestiul. Sa nu ne amagim ca este o "metropola europeana". Urbea e condusa de familia Pandele, ot Voluntari. In multe cartiere se traieste exact ca la tara, cu porc in spatele casei si cu gaini care scurma pe ulita. Statisticile ne arata ca una din fiecare 20 de case are WC-ul in curte. Cultura multor locuitori este strict rurala. Manelele se aud dintre blocuri. Raclele cu moaste atrag multimi de credinciosi, care se bat pe bidoanele cu apa sfintita.

Acesta este locul pe care l-a jefuit "noua clasa". Sorin Oprescu, fostul primar, este cercetat penal. O parte dintre primarii de sector sunt deja dupa gratii. Presa a dezvaluit ca s-au furat ori au fost vandalizate peste un sfert dintre toaletele publice.

Bartolus de Sassoferrato, un jurist italian din secolul al XIV-lea, a scris un tratat despre guvernarea cetatilor. El arata ca exista o specie de regim politic care este "cel mai rau dintre toate", chiar mai rau decat tirania clasica. Statul este impartit in mai multe tiranii locale - arata Bartolus - si nici una nu este suficient de puternica pentru a le supune pe celelalte. Cat despre guvernul central, acesta "nu poate face nimic impotriva acestor tirani si a suporterilor acestora, decat ceea ce sunt aceia dispusi sa accepte". Acest fel de guvernare este unul "monstruos". Dumnezeu l-a creat - sustine ganditorul italian - pentru a arata cat de jos poate sa cada o comunitate.

Catalin Avramescu este conferentiar la Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, fost consilier de stat, seful Cancelariei Prezidentiale (2008-2011) si ambasador in Finlanda si Estonia (2011-2016).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Mircea Geoană a dedicat medalia primită de la NATO tinerilor din România: ”Sunt mândru de voi” VIDEO
Mircea Geoană a dedicat medalia primită de la NATO tinerilor din România: ”Sunt mândru de voi” VIDEO
Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a dedicat Ordinul NATO „Serviciul Merituos”, cu care a fost decorat marți în semn de recunoaștere a „excepționalei activități în...
PNL vrea să modifice legea pensiilor în Parlament și critică PSD pentru că „a înghețat” pensiile minerilor, siderurgiștilor și ceferiștilor
PNL vrea să modifice legea pensiilor în Parlament și critică PSD pentru că „a înghețat” pensiile minerilor, siderurgiștilor și ceferiștilor
Partidul Național Liberal (PNL) spune că va modifica legea pensiilor în Parlament ca să repare greșelile făcute de PSD. Vicepreședintele PNL, deputatul Florin Roman, a făcut anunțul,...
#coruptie Romania, #judete corupte Romania , #coruptie
  1. Aripa militară a grupării Hamas „nu mai există” în Gaza, susține un oficial de la Tel Aviv. „Un armistiţiu ar fi o oportunitate strategică pentru Israel”
  2. Opinie: "România Educată", cel mai mare eșec al lui Iohannis
  3. TOP 5 obiceiuri care pot face diferența dintre un elev obișnuit și unul premiant
  4. Femeile din Afganistan, despre noile interdicții ale regimului Taliban: "Dacă nu avem voce, de ce mai trăim?"
  5. Condiția impusă de Șoigu pentru ca Rusia să ia parte la discuții pentru pace. "Nu am negociat niciodată cu teroriştii”
  6. Turismul intern a crescut cu 3,8% în vara acestui an față de 2023. Unde au preferat să-și petreacă vacanța cei mai mulți români
  7. Cum alegi cel mai bun curs de limbi străine pentru copilul tău? Sfaturi pentru părinți în noul an școlar
  8. Confruntarea Trump-Harris: Ce trebuie urmărit la dezbaterea prezidențială de marți noapte
  9. Peste 1 milion de euro, bani trimiși de Moscova pentru a influența alegerile din Republica Moldova prin apropiații lui Ilan Șor
  10. Cod galben de inundații în 11 bazine hidrografice și pe râurile din Dobrogea. Până când este valabilă avertizarea HARTĂ