Presa de azi: Romania in 2008: ministri corupti, Parlament complice

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 07:14
2585 citiri
Presa de azi: Romania in 2008: ministri corupti, Parlament complice

Jafurile armate si bataia de la mall aprind becul rosu la Bruxelles, titreaza Cotidianul. Comisia Europeana pune pentru prima data problema crimei organizate din Romania, dupa cazurile jafurilor de la Brasov si Cluj si al scandalului din mall-ul bucurestean. Subiectul a fost discutat joi in CSM, in absenta presei.

Lidia Barbulescu, fostul presedinte al CSM, a declarat pentru Cotidianul ca ministrul Catalin Predoiu a informat, la intalnirea de joi a presedintelui Traian Basescu cu membrii CSM, ca ultimele evenimente infractionale intens mediatizate, cum sunt jaful armat de la Casa de schimb valutar din Brasov sau altercatia din mall-ul Plaza Romania, "i-au determinat pe reprezentantii CE sa-si puna intrebari asupra crimei organizate din Romania, problema pe care nu o aveam la recentele monitorizari pe domeniul justitiei".

Discutia a fost confirmata pentru Cotidianul si de procurorul Liviu Dascalescu. "Nu a fost punctul central al discutiilor, insa am abordat problema ca acum UE este mai atenta la noi dupa ultimele evenimente, de la Cluj, Brasov si de la Mall", a spus Dascalescu.

Predoiu nu a dorit sa comenteze in nici un fel aceasta afirmatie. Surse din CSM au declarat insa pentru Cotidianul ca guvernul bulgar ar fi inceput deja sa sesizeze Comisia Europeana ca Bulgaria ar fi pe nedrept tratata mai prost decat Romania in rapoartele de tara, folosind aceste exemple care ar ilustra ca autoritatile romane nu stapanesc fenomenul crimei organizate.

Traian Basescu: Daca presa mai mediatizeaza lupte intre clanuri, vom avea o problema cu monitorizarea pe Justitie, scrie Ziua. Traian Basescu a urechiat din nou joi presa, cu prilejul participarii inopinate la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

De aceasta data nu l-a enervat vreun "mogul" sau un trust de presa, ci a aruncat o "grea raspundere" pe umerii presei romanesti. De data asta, presa este de vina pentru o eventuala decizie a Comsiei Europene de a prelungi monitorizare pe Justitie din Romania, in ciuda eforturilor facute de clasa politica de acum. Presa, pentru ca in loc sa se ocupe de lucruri serioase, contiuna sa relateze incidente ca "luptele dintre clanuri" si alte rele.

"Nu scapam de monitorizarea Comisiei Europene, pentru ca ea nu vizeaza numai codurile, mai sunt si alte lucruri de facut. Un raport bun creeaza premisele pentru ca, pana la inceputul lui 2010, sa scapam de monitorizare. Insa daca incidente in care doi oameni se bat sunt indelung mediatizate ca lupte intre clanuri, vom avea o problema", a avertizat presedintele.

Raport SUA: politicienii corupti sunt lasati liberi, noteaza Romania libera. Votul nominal nu asigura reprezentativitate democratica in Romania, restituirea proprietatilor treneaza, jurnalistii sunt cenzurati si uneori hartuiti, iar politicienii corupti nu au verdicte finale si nu par sa ajunga vreodata la inchisoare.

Acestea sunt concluziile raportului Departamentului de Stat al SUA privind situatia drepturilor omului in Romania anului 2008. Legea votului uninominal din Romania, care a avut consecinte importante asupra reprezentarii in Parlament, este aspru criticata de raportul Departamentului american de Stat privind respectarea drepturilor omului pe anul 2008.

Astfel, documentul mentioneaza numeroasele semne de intrebare cu privire la mecanismul complicat al redistribuirii voturilor, care a facut ca uneori candidatii plasati pe primul loc intr-o circumscriptie sa nu fie alesi in Parlament, fiind devansati de cei aflati pe pozitiile doi sau trei.

Minoritatile sunt si ele defavorizate de legea votului uninominal, mentioneaza raportul american, referindu-se mai cu seama la dificultatile Partidului Civic Maghiar, care a fost mereu boicotat de UDMR, rivala sa traditionala, dar si impedimentele intampinate de Partida Romilor Pro-Europa.

Romania in 2008: ministri corupti, Parlament complice, aflam din Evenimentul Zilei. Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului arata ca trei jurnalisti ai EVZ au avut de suferit din cauza dezvaluirilor facute.

Raportul anual al Departamentului de Stat american privind situatia drepturilor omului in 2008 semnaleaza la capitolul dedicat Romaniei lentoarea autoritatilor romane in eforturile de combatere a coruptiei, lipsa increderii populatiei in sistemul judiciar, discriminarea pe motive etnice si sexuale si atingeri aduse libertatii presei si celei religioase.

Documentul, dat publicitatii miercuri, subliniaza ca, desi autoritatile au abordat o serie de probleme legate de drepturile omului anul trecut, abuzurile nu au fost evitate intru totul.

Au fost semnalate 10 cazuri de coruptie la nivel inalt avand implicarea unor fosti ministri, mentioneaza raportul Departamentului de Stat, insa nici unul dintre acestea nu s-a incheiat prin sentinte cu inchisoarea deoarece anchetele au fost blocate de fosta legislatura.

Traian Basescu: Justitia nu mai poate pretinde ca nu are bani, este titlul din Gardianul. Presedintele Traian Basescu le-a spus, joi, judecatorilor si procurorilor, la sedinta CSM, ca trebuie "apasat" pe proiecte pentru accesarea fondurilor externe, deoarece au 110 milioane de dolari la dispozitie, care pot fi cheltuiti in favoarea sistemului judiciar.

Presedintele Traian Basescu a venit, joi, la sedinta CSM pentru a le vorbi magistratilor despre responsabilitatile ce revin Consiliului pentru ridicarea monitorizarii CE pe justitie.

In context, seful statului le-a vorbit magistratilor si despre banii care le stau la dispozitie pentru proiecte, avand 110 milioane de dolari din fonduri externe pentru buna administrare a justitiei, astfel ca pretextul ca nu sunt bani pentru realizarea unor reforme nu poate fi invocat.

"O alta chestiune este publicarea tuturor hotararilor judecatoresti pe pagini de internet. Este actiune guvernamentala, dar si responsabilitatea dumneavoastra, si as face o observatie aici. De multe ori se vorbeste de lipsa de fonduri.

Domnilor judecatori si procurori, aveti 110 milioane de dolari la dispozitie, s-a cheltuit un milion de dolari in doi ani, creditul de la Banca Europeana de Investitii care va sta la dispozitie proiectelor de amenajare a instantelor cu echipamentele de care aveti nevoie, si dumneavoastra si ministerului", le-a spus Basescu magistratilor.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Romania ministri corupti, #Parlament coruptie complice , #coruptie