Presedintele Curtii Supreme: Coruptii mizeaza pe nepasarea si complicitatea celor din jur

Joi, 28 Martie 2013, ora 16:34
3651 citiri
Presedintele Curtii Supreme: Coruptii mizeaza pe nepasarea si complicitatea celor din jur

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, a declarat joi ca institutiile cu atributii in domeniul combaterii coruptiei trebuie sa dea solutii "cat mai intransigente" impotriva celor care incalca legea si a subliniat ca, uneori, coruptii si corupatorii mizeaza pe "nepasarea, teama, tacerea si uneori pe complicitatea celor din jur".

"Instanta suprema a inteles ca trebuie, prin hotararile pe care le adopta in cazurile punctuale care se afla pe rolul acesteia, sa aplice sanctiunile prevazute de lege, inclusiv pentru cele mai grave fapte de coruptie, inclusiv pentru acele fapte de coruptie care se localizeaza la cel mai inalt nivel al organizarii statale", a spus Livia Stanciu, in cadrul unei conferinte organizata de Ministerul Justitiei la Palatul Parlamentului, ce avut ca subiect dezbaterea unui raport privind implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie.

Dragnea deschide Conferinta anuala anticoruptie

Livia Stanciu le-a impartasit participantilor de la conferinta "cateva ganduri ale judecatorului Livia Stanciu, care si-a dedicat intreaga activitate profesionala ideii de dreptate si adevar".

"Ca practician al dreptului de peste 33 de ani pot sa va spun si sa va asigur ca, din punctul meu de vedere, singura solutie viabila pentru recapatarea increderii cetatenilor nostri in institutiile statului care au atributii in domeniul combaterii coruptiei este scoaterea la iveala, aducerea la lumina a celor mai ascunse si eventual protejate fapte de coruptie si adoptarea unor solutii impotriva celor care incalca legea cat mai corecte, drepte si cat mai intransigente", a precizat Livia Stanciu.

"Voi sustine intotdeauna, indiferent de consecinte, ca nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege, nimeni nu poate si nu trebuie sa fie protejat daca intra in impact cu legea, indiferent de natura faptei pe care o savarseste. Nu trebuie sa uitam ca coruptii si chiar si corupatorii sunt cei care mizeaza intotdeauna pe nepasarea din jur, pe teama poate a celor din jur, pe tacerea celor din jur si uneori si pe complicitatea celor din jur. In acest context, multi corupti si corupatori incearca sa acuze pe toata lumea de coruptie si nu intamplator, pentru ca o vina colectiva, asa cum se incearca a se acredita, nu poate conduce decat la anularea propriei responsabilitati", a adaugat Livia Stanciu.

Inca un judecator acuzat de fapte de coruptie, trimis in judecata

Presedintele instantei supreme considera ca fenomenul coruptiei a dobandit in ultima perioada o amploare deosebita si ca "asistam la forma variate si cat mai complexe de manifestare, pana la cele mai inalte niveluri ale societatii", insa, in ultima perioada, Inalta Curte de Casatie si Justitie a devenit extrem de constienta de rolul important pe care il are in cadrul constructiei institutionale dedicata luptei impotriva coruptiei.

Citeste si:
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Prin modestia și discursurile sale, președintele Republicii Moldova Maia Sandu se bucură de o popularitate uriașă atât la Chișinău, cât și în România, acolo unde tot mai mulți se...
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Sorin Oprescu a fost primarul Bucureștiului începând din 2008 până în 2015, an în care a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție după ce a primit o mită de 25.000 de euro,...