Ziare.com

Raportul de tara al Comisiei Europene: Coruptia continua sa fie o problema majora in Romania

Miercuri, 26 Februarie 2020, ora 17:15

   

Raportul de tara al Comisiei Europene: Coruptia continua sa fie o problema majora in Romania
Coruptia continua sa fie o problema majora pentru Romania, guvernanta in companiile de stat nu a inregistrat niciun progres, iar inegalitatile intre regiuni sunt unele dintre cele mai mari din Uniunea Europeana, potrivit unora dintre constatarile raportului de tara al Comisiei Europene pentru 2020.

"Coruptia continua sa fie o problema majora pentru mediul de afaceri din Romania. In timp ce guvernul sustine in prezent masurile de prevenire si sanctionare a coruptiei, Romania intampina dificultati importante in reluarea progreselor in lupta impotriva coruptiei, in urma daunelor produse in anii trecuti prin intermediul amendamentelor legislative si a presiunilor continue asupra institutiilor judiciare", arata raportul.

Reforma din administratia publica stagneaza, dar au avut loc unele progrese in executia strategiei nationale de achizitii publice. In privinta procesului decizional si a calitatii si utilizarii eficiente a evaluarilor impactului reglementarilor progresele au fost putine.

De asemenea, dezvoltarea unui cadru eficient pentru planificarea bugetara si strategica a stagnat.

"Birocratia si capacitatea insuficienta de a asigura servicii de calitate, inclusiv digitale, au un efect negativ asupra cetatenilor si afacerilor", subliniaza raportul, care arata ca eficienta achizitiilor publicile ramane o problema.

Comisia Europeana semnaleaza totodata ca implementarea guvernantei corporative in companiile de stat nu a aratat un progres semnificativ. In 2018 a avut loc o inrautatire a performantelor financiare si operationale ale companiilor de stat, precum si in prima jumatate a anului 2019.

Sectorul sanatatii nu este eficient nici in imbunatatirea accesabilitatii si nici in privinta sanatatii populatiei. Neasigurarea nevoilor medicale a crescut, existand difierente mari intre mediul urban si cel rural in ceea ce priveste asigurarea serviciilor medicale pentru categoriile de persoane cu venituri scazute si varstnici.

"Starea de sanatate a populatiei se mentine sub media Uniunii Europene, cheltuielile alocate sanatatii sunt scazute si concentrate pe ingrijirea pacientilor. Imbatranirea populatiei si migratia exercita presiuni tot mai mari asupra sustenabilitatii sistemului de sanatate", avertizeaza raportul CE.

Inegalitatile regionale din Romania sunt printre cele mai ridicate din Uniunea Europeana, existand diferente semnificative intre regiuni in privinta investitiilor, productivitatii, competitivitatii si a ratei de angajare.

Potrivit Comisiei, corectarea acestor diferente si prioritizarea investitiilor la nivel regional ar contribui la cresterea competitivitatii si la sustinerea cresterii, dezvoltarii si modernizarii pe termen lung.

Probleme substantiale exista in continuare in privinta poluarii aerului, prevenirea schimbarilor climatice si adaptare. Emisiile de gaze cu efect de sera neacoperite de sistemul de tranzactionare din Uniunea Europeana vor fi in crestere, deviind de la tinta 2030.

Reducerea emisiilor produse de transporturi, cladiri si agricultura va fi esentiala pentru atingerea acestei tinte, potrivit Comisiei, care da ca exemplu investitiile in tehnologii verzi si solutii sustenabile.

In privinta performantelor macroeconomice, raportul noteaza ca economia Romaniei continua sa creasca, dar intr-un ritm mai lent.

"Cresterea reala a PIB a ramas solida in 2019, cu un ritm de 4,1%, sustinut de consumul privat, dar si de investitii. Potrivit estimarilor, cresterea va incetini la 3,6% in 2020 si la 3,3% in 2021, din cauza productiei industriale mai scazute si a scaderii cererii externe", arata raportul.

Cresterea cererii interne alimentata de politica fiscala va continua, amplificand si mai mult deficitul de cont curent, care se va deteriora la 5,1% in 2020 si la 5,4% in 2021, anticipeaza Comisia.

Deficitul bugetar a crescut semnificativ, alimentat de cheltuielile curente, la peste 3% din PIB in 2019, si se estimeaza ca avansul va continua in special din cauza majorarii cu 40% a pensiilor, programata pentru septembrie 2020.

Un deficit bugetar mare si cresterea costurilor din cauza imbatranirii populatiei pot avea ca rezultat riscuri legate de sustenabilitatea fiscala, avertizeaza Comisia Europeana.

"In absenta unor reforme durabile, cresterea deficitului bugetar si de cont curent pun in pericol sustenabilitatea cresterii economice a Romaniei", arata raportul.

Potrivit Comisiei, Romania a facut progrese limitate in respectarea recomandarilor incluse in raportul de tara al Comisiei Europene din 2019.

Progrese substantiale au avut loc in asigurarea stabilitatii financiare si in soliditatea sectorului bancar.

In alte domenii, precum viabilitatea pe termen lung a pilonului doi de pensii, intarirea compliantei fiscale si imbunatatirea calitatii si incluziunii educatiei, progresele au fost limitate.

Alte observatii ale Comisiei Europene includ:

Riscurile pentru competitivitatea Romaniei sunt provocate de factori de costuri si non-costuri.

Unele dintre cele mai mari riscuri pentru sectorul financiar, create de legislatia din decembrie 2018, au fost evitate, dar se mentin unele preocupari.

Factorii demografici adversi si deficientele structurale existente necesita activarea fortei de munca si masuri de specializare.

Saracia si inegalitatile se mentin ridicate, cu un acces limitat la servicii.

Lipsa de predictibilitate a politicilor a continuat in 2019, dar au avut loc unele progrese in executia strategiei nationale de achizitii publice.

Echitatea, incluziunea si calitatea educatiei raman provocari importante.

Reforma din administratia publica stagneaza, dar au avut loc unele progrese in executia strategiei nationale de achizitii publice.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre raport tara Romania Comisia Europeana
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 2194 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"ieuropa" are

in compozita ei cele mai corupte tari .. "bruceles, holanda praleo, frantia , londonistan (acum a "iesit") , ghermanica, italica .... dar noi ,prostii care -i suportam , sintem corupti in c.. .... Ceausescu - Mare OM (nu era bine cu el si ai lui dar nu eram presu' de sters la *** al "ieuropei" )

 

O mai obiectiva si clara descriere a catastrofei in care a aruncat

Romania ,in ultimii ani de guvernare ,inepta ,dragnisto-dancileasca-valcoveasca-teodoroviceasca,nici nu se poate!!!
Dl.Citu nu are decat sa o afiseze peste tot cu explicatii pentru nivelul de intelegere si a tzatzei Leana ori badea Ion,cei tentati de a mai vota mafia PSD!Teo

 

Iti *** gura ma-tii de Comisie !

Esti deja nesimtita! Si toti la bagii care te informeaza!!!!Lua-v-ar dracu!

 

Pe bune?

Politicienii smecheri cred ca astia nu se prind si pot sa ii abureasca cum vor.
Sa fim intelesi nu e nici o conspiratie impotriva Romaniei dar sintem cei mai corupti din UE. Pina si bulgarii au lasat-o mai moale, in ultimul timp controleaza toate averile ilicite.
Cind se va intimpla asta in Romania mai vorbim.
Adica cind unii ca nastase, Vilcov, Dragnea pot sa justifice averile mai vorbim.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor