Romanii conduc ca-n Grand Theft Auto: Legatura surprinzatoare intre sofatul agresiv si coruptie

Marti, 26 Aprilie 2016, ora 16:18
4918 citiri
Romanii conduc ca-n Grand Theft Auto: Legatura surprinzatoare intre sofatul agresiv si coruptie
Foto: Arhiva Ziare.com

Cu cat o tara are politicieni mai corupti, cu atat soferii sunt mai agresivi, incalca mai des regulile de circulatie si, deci, produc mai multe accidente. Acesta e rationamentul lui James O'Malley, jurnalist britanic, care a ajuns la aceasta concluzie dupa o vizita in Romania.

O'Malley a fost recent in tara noastra, iar soferii de aici i-au lasat o impresia puternica. "Uneori ai senzatia ca soferii romanii au invatat sa conduca din jocurile Grand Theft Auto" este de parere jurnalistul, care a publicat un amplu material pe site-ul CityMetric, care apartine prestigioasei reviste New Statesman.

Jurnalistul de la Londra s-a intrebat daca nu cumva haosul de pe strazile din tara noastra ar putea sa ne spuna ceva despre dezvoltarea Romaniei.

"Chiar daca politistii sunt foarte vizibili in Bucuresti, soferii nu par a se teme. Ba din contra, incalca regulile atat de des, incat e clar ca politistii nu pot sa aplice legea", mai noteaza O'Malley. Acesta mai scrie ca sofatul agresiv pe strazile din Bucuresti poate sugera si ca participantii la trafic nu au incredere ca regulile vor fi respectate.

Mai mult, lui O'Malley i-a atras atentia si faptul ca rata deceselor in accidentele rutiere de la noi este de 9,3 la 100.000 de locuitori - fata de 2,8 in Marea Britanie.

Asa ca jurnalistul a folosit mai multe date pentru crea un grafic. A folosit rata deceselor in accidente rutiere si indexul "Domniei Legii", un studiu al unei organizatii independente care masoara nivelul de coruptie dintr-o tara, calitatea justitiei si respectarea drepturilor omului.

O'Malley a descoperit un fapt surprinzator: intre acesti parametri exista o corelatie: o rata mare a deceselor indica o rata mai mare a coruptiei si viceversa. Articolul sau a fost preluat si de Quartz, care a venit cu noi statistici. Jurnalistii de la Quartz precizeaza ca O'Malley nu a descoperit nimic nou. Ba, mai mult, oamenii de stiinta au venit de-a lungul timpului cu mai multe studii care indicau ca exista o legatura intre sofatul agresiv si coruptie.

Quartz vine si cu o concluzie: Daca locuiesti intr-o tara in care se conduce haotic, soferii intra pe trotuare si nimeni nu opreste la stop, atunci poti sa fii sigur ca guvernul tau nu functioneaza cum trebuie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#coruptie sofat, #legatura soferi coruptie , #coruptie