Romanii si coruptia: Cat electorat mai au politicienii condamnati - sondaj INSCOP

Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 13:07
2221 citiri
Romanii si coruptia: Cat electorat mai au politicienii condamnati - sondaj INSCOP

Peste 90% dintre romani sustin ca nu ar mai vota pentru functia de primar o persoana care este cercetata sau judecata pentru fapte de coruptie, in timp ce 88,4% sunt de parere ca personalitatile publice care sunt condamnate definitiv pentru coruptie nu ar mai trebui sa ocupe niciodata o functie publica.

Astfel, 91,9% dintre cei chestionati nu ar mai vota pentru functia de primar al localitatii o persoana care este cercetata sau judecata pentru fapte de coruptie, 5,4% ar vota in continuare o persoana care este cercetata/judecata pentru fapte de coruptie, iar 2,7% au spus nu stiu/nu raspund, releva un sondaj realizat de INSCOP Research, la comanda cotidianului "Adevarul", in perioada 23 octombrie - 1 noiembrie.

Primarul Bacaului, condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare

Potrivit sondajului, 88,4% dintre romani sustin ca personalitatile publice care sunt condamnate definitiv pentru coruptie nu ar mai trebui sa ocupe niciodata o functie publica.

Pe de alta parte, doar 8% dintre subiecti apreciaza ca persoanele condamnate pentru fapte de coruptie ar trebui sa ocupe functii publice dupa ce isi executa pedeapsa.

Conform sondajului, actiunile statului de combatere a coruptiei sunt importante si foarte importante pentru romani, majoritatea acestora considerand ca persoanele publice condamnate pentru fapte de coruptie nu ar mai trebui sa ocupe niciodata o functie publica.

Fostul primar Cristian Poteras, condamnat la opt ani de inchisoare - decizie definitiva

Potrivit marii majoritati a populatiei, actiunile statului de combatere a coruptiei sunt foarte importante (50,1%) si importante (36,7%). Doar 8,7% dintre romani considera fenomenul coruptiei putin important, iar 1,7% il apreciaza ca deloc important. Nu stiu sau nu raspund - 2,7% dintre subiecti.

De asemenea, 46,7% dintre cei chestionati considera ca persoanele acuzate de fapte de coruptie sunt vinovate indiferent de decizia finala a judecatorilor, in timp ce 44,9% dintre romani le acorda prezumtia de nevinovatie pana la decizia finala a judecatorilor.

56,6% dintre subiectii chestionati sunt de parere ca doar unii oameni politici din Romania sunt corupti, in timp ce 41% opineaza ca toti politicienii sunt corupti. Doar 0,6% dintre romani considera ca nu exista oameni politici corupti in Romania, iar 1,8% nu stiu sau nu raspund.

Volumul esantionului a fost de 1.098 persoane, avand o eroare maxima admisa a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de incredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...