Spagomania si-o stema: valiza cu bani

Sambata, 12 Iunie 2010, ora 20:12
2562 citiri
Spagomania si-o stema: valiza cu bani

In Romania tinerii isi aleg meseria in functie de cat de banoasa este ea - probabil ca aceasta este cea mai pragmatica optiune posibila, atunci cand vine vorba de a alege ce vrei sa faci in viata. In alte tari, tinerii isi aleg meseria in functie de aptitudini si pasiuni, poate de asta sunt mai fericiti, sau cel putin multumiti de viata lor.

De altfel, in Romania devii constient de tanar de valoarea banului si ti se impamanteste din start ideea ca fara spaga, atentie, mita, cum vreti sa-i spuneti, lucrurile nu merg. Poate tocmai de asta Romania s-ar putea numi mai simplu Spagomania sau Bribemania, pentru straini, ca sa nu aiba cumva alte asteptari legate de tara noastra.

In Romania te nasti din spaga, fiindca este aproape imposibil ca medicul care te-a adus pe lume sa nu fi primit vreo atentie din partea parintilor tai - asa se cade.

Mai apoi, ca sa fii inscris la gradinita si la scoala este nevoie de noi spagi - fiindca locurile sunt limitate. Cand cresti, esti initiat in tainele ascunse ale spagii.

Te surprinde ca facultatile sunt foarte clar impartite, in functie de cat de banoase pot fi meseriile ce le-ai putea imbratisa? N-ar trebui, dar ai noroc - e un adevarat sistem care urmeaza sa te scoleasca in acest sens. Banuiesc ca daca ai terminat deja facultatea nu este o noutate pentru tine ca si angajarile au criterii adaptate in consecinta.

Acestea sunt doar cateva motive pentru care Romania s-ar putea numi Spagomania. Stema tarii ar putea fi o valiza cu bani, da, celebra Valiza.

Si poate ca daca am recunoaste ca asta este tara in care traim ar fi mult mai usor sa iesim si din criza, sa ne impacam cu ideea ca Romania este unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeana sau sa ne opunem acestui obicei.

Am putea pune o cota unica pe spaga, ca sa evitam de acum situatiile stanjenitoare care includ si pachete de cafea, fiindca oricum taxele vor creste din toamna, sa se mai adune ceva la bugetul de stat.

De asemenea, poate ca nu ar trebui ca statul sa mai faca licitatii pentru banul public, ar trebui acordate pur si simplu celui care acorda o spaga mai mare si servicii mai proaste.

In fiecare dintre noi zace un potential mituitor. Si daca nu stiati, ma simt obligata sa va spun ca in topul institutiilor corupte se afla justitia, politia, sistemul de sanatate, serviciile de utilitati publice, cat si cele care elibereaza documente.

Stiati, deci? Ati incercat vreodata sa va opuneti sau sa demascati astfel de practici? Care a fost rezultatul? Ce va determina sa dati spaga, chiar daca v-ati dori ca serviciile pe care statul vi le ofera sa fie pe masura cotizatiilor dvs.?

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#romani spaga, #Romania spaga mita coruptie , #coruptie