The Economist: Coruptia in Romania - vesnica mita

Autor: Ana Ilie
Duminica, 23 Octombrie 2011, ora 19:55
3324 citiri
The Economist: Coruptia in Romania - vesnica mita

Rezolvarea problemei judecatorilor corupti nu este niciodata simpla. Insa sub presiunea Uniunii Europene, Romania a lansat o serie noua de anchete cu privire la magistrati si alti oficiali.

Nu va asteptati la rezultate rapide, avertizeza insa The Economist, in materialul intitulat "Coruptia in Romania - vesnica mita".

Saptamana trecuta, procurorii au perchezitionat o vila apartinand lui Corneliu Birsan, trimisul Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasburg, continua sursa citata. Procurorii nu erau interesati de persoana acestuia, ci de a sotiei sale, Gabriela, care ocupa un loc in Inalta Curte de Casatie si Justitie. Doamna Birsan este acuzata ca a primit bijuterii, o excursie in Indonezia si o locuinta pentru fiul sau la Paris.

Presupusul sau "binefacator" este Gabriel Chiriac, un afacerist care, spun procurorii, a incercat sa obtina verdicte pozitive in mai multe cazuri, inclusiv unul pentru evaziune fiscala. Procurorii spun ca doamna Birsan nu a actionat de una singura, unul dintre adjunctii sai fiind in atentia lor. Chiriac a spus ca a dat cadourile respective din "prietenie".

Intr-o scrisoare, doamna Birsan si-a acuzat colegii magistrati ca nu au dat dovada de "omenie" cand au aprobat perchezitia. Ea a invitat judecatoarele acasa, la cafea, iar sotul ei a scris scrisori de recomandare pentru patru tineri magistrati, insa toate acestea au fost uitate de dragul "linsajului media". Doamna Birsan sustine ca este nevinovata.

Este posibil ca acest caz sa nu se finalizeze. Domnul Birsan a invocat imunitatea diplomatica de care el si familia sa beneficiaza potrivit pozitiei sale la CEDO - care si-a exprimat ingrijorarea fata de actiunile procurorilor romani. Doamna Birsan a facut apel pe motive procedurale - asa cum procedeaza fiecare politian de top sau de marime mijlocie din Romania, cand este acuzat de coruptie.

Majoritatea cazurilor mari de coruptie din Romania sunt amanate ani de zile, amjoritatea pe temeiuri nerelevante, continua publicatia citata.

Decebal Traian Remes, fost ministru al Agriculturii, a fost trimis in judecata in 2009 pentru faimosul caz "caltabosi si tuica", insa cazul inainteaza in ritm de melc, dupa doi ani de manevre procedurale. Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul fostului premier, Adrian Nastase, care este acuzat de coruptie.

Multi romani cred ca justitia este doar pentru cei cu bani si influenta. "Anti-coruptia pare o lupta pierduta", scrie comentatoarea Andreea Pora, care nu vede nicio diferenta intre doamna care se agata de imunitatea diplomatica a satului sau, si Adrian Severin, unul dintre cei europarlamentari implicati intr-un scandal privind bani contra amendamente, care-si proclama nevinovatia.

In urma cu cateva saptamani, incapacitatea Romaniei de a rezolva coruptia a costat tara aderarea la zona Schengen. Nimic nu va misca pe acest front, spun oficiali din Finlanda si Olanda, pana cand Romania si Bulgaria, intrata si ea in UE in 2007, nu-si fac ordine in interior.

Cultura mitei face viata grea pentru afaceristii din Romania. Saptamana trecuta, Steven van Groningen, seful Raiffeisen Bank Romania, s-a plans ca mediul de afaceri este "prea corupt", afectand investitiile si reputati internationala a tarii.

Previziunile de crestere pentru anul viitor au fost taiate recent cu 1%, si se asteapta mai multe masuri de austeritate. Este timpul, spune publicatia citata, ca Romania sa-si rezolve nesfarsitele probleme de coruptie.

Citește și:
Nicușor Dan independent, peste toți candidații dreptei. Cum stă Gabriela Firea SONDAJ
Nicușor Dan independent, peste toți candidații dreptei. Cum stă Gabriela Firea SONDAJ
Primarul Capitalei Nicușor Dan a crescut într-un sondaj publicat de CURS și este din ce în ce mai aproape de Gabriela Firea. Dacă ar candida independent, Nicușor Dan tot ar fi peste toți...
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
AUR și USR sunt în opoziție, însă se pare că doar unul dintre cele două partide are succes în ”afacerile politice”, pe când celălalt arată tot mai mult ca un business în...