Tinerii care stiu numai Crezul vor lupta cu coruptia? Dai spaga si apoi injuri sistemul si coruptii Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 03 Aprilie 2017, ora 07:00
10768 citiri
Tinerii care stiu numai Crezul vor lupta cu coruptia? Dai spaga si apoi injuri sistemul si coruptii Interviu
Foto: Facebook/Gelu Duminica

Cresterea salariilor bugetarilor nu va diminua coruptia pentru ca "la noi mica spaga nu vine neaparat din constientizarea faptului ca medicul sau politistul are salariul mic, ci pentru ca vrem sa fim tratati mai bine, ne da o senzatie de smecheri, pentru ca sarim randul si este o chestiune de apartenenta de grup. Marea problema in Romania nu e neaparat nivelul salarial, ci modelul cultural", afirma sociologul Gelu Duminica.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Gelu Duminica a atacat fariseismul din societatea romaneasca: "criticam coruptia, dar daca ne opreste Politia pe strada pentru ca am incalcat legea suntem dispusi sa dam spaga, pentru ca merge, pentru ca suntem smecheri. Daca suntem farisei, nu vom schimba nimic. Schimbarea incepe cu tine. Vrei sa fii in alta situatie? Schimba-te tu! "

Iar schimbarea presupune multa educatie si in familie, prin faptele mai mult decat prin vorbele parintelui, si la scoala: "chiar si in sistemul actual se pune mai mult accent pe educatia religioasa, decat pe educatia civica. Investim mai mult in relatia omului cu divinitatea, decat in relatia omului cu statul"

Se anunta majorari consistente de salarii in special pentru medici, dar nu numai. Va fi aceasta si o solutie pentru eliminarea platilor informale din spitale si, in general, pentru coruptia mica de care se plange mai toata lumea?

Numai daca si modelul cultural s-ar schimba. Pentru ca la noi "mica spaga" nu vine neaparat din constientizarea faptului ca medicul sau politistul are salariul mic si bani putini. Ci pentru ca vrem sa fim tratati mai bine si asa avem senzatia ca suntem tratati mai bine. Totodata, ne da o senzatie de smecheri pentru ca sarim randul, nu suntem in rand cu restul, nu ni se da amenda.

Este o si chestiune de apartenenta la grup. Toata lumea face asta, cum sa nu o fac si eu? De asta cand ne ducem intr-un spital pentru o interventie chirurgicala, intai intrebam cat se da pentru ea. Daca nu dai cat trebuie, ai senzatia ca nu apartii grupului, ca esti un paria.

Marea problema in Romania nu e neaparat nivelul salarial, ci modelul cultural.

Din care spaga face parte?

Pesches, mita, ciubuc avem o multime de sinonime. Avem tot felul de zicatori: "maioul e mai aproape decat camasa", "cine-si baga mana in miere si nu-si linge degetele?" etc. Sunt foarte inradacinate.

Si, totusi, cetateanul va continua sa dea si daca va sti ca functionarul din fata lui castiga foarte bine, poate mai bine decat el? Nu va aparea la un moment dat un refuz, o revolta?

Doar daca va aparea un sistem de educatie solid, iar societatea civila va reusi sa isi faca treaba mai bine, daca suntem invatati ce inseamna drepturile de cetatean. Altfel, a crede ca doar marind salariile vom scapa de coruptie e naivitate. Nu avem cum. Pentru ca nu exista legatura intre standardul de viata al functionarului si a fi corupt sau intre constientizarea de catre noi a acestui standard si dorinta noastra de a-l corupe.

Suma oferita de corupator este foarte tentanta cat timp lacomia e una dintre caracteristicile umane. Dintotdeauna cineva si-a dorit sa aiba mai mult decat are. Foarte putini se opresc.

Si, totusi, toata lumea se plange de coruptie.

Este vorba despre fariseism. Criticam coruptia, dar daca ne opreste Politia pe strada pentru ca am incalcat legea, suntem dispusi sa dam spaga, pentru ca merge, pentru ca suntem smecheri.

Spuneati ca solutia este educatia, dar nici pana acum copiii nu erau invatati la scoala sa dea spaga. Sunt tot felul de campanii de toate felurile care spun ca nu e bine sa iei/dai.

Nu e bine, dar trebuie sa te supui celui care are putere, are forta. Noua ni s-a spus ca, daca eram cuminti, cu manutele la spate, eram un element foarte bun al clasei. Societatea romaneasca este un efect al docilizarii multor generatii.

Chiar si in sistemul actual se pune mai mult accent pe educatia religioasa decat pe educatia civica. Investim mai mult in relatia omului cu divinitatea decat in relatia omului cu statul, ceea ce mi se pare halucinant.

Ar trebui sa investim in relatia cu statul, cu drepturile noastre, in intelegerea rolului de cetatean activ, ce inseamna monitorizarea statului de catre cetatean, care sunt atributiile autoritatilor fata de cetatean.

Am vorbit cu cativa elevi de clasa a XII-a si notiuni ca democratie, separatia puterilor in stat, totalitarism sunt o necunoscuta. Dar stiau foarte bine Crezul. Nu e rau sa stii Crezul, dar e rau sa stii numai Crezul.

Tinerii acestia peste putin timp vor vota, vom astepta de la ei sa se bata cu flagelul coruptiei, dar daca nu a fost invatat sa aiba o abordare critica, sa inteleaga ce e in puterea lui sa schimbe, logic ca va prelua modelul cultural, prin el intelegand tot ce transmitem noi non-genetic generatiilor viitoare. Transmitem ca e minunat sa fii smecher si sa parvii.

Si, atunci, cum ar trebui sa fie facuta concret aceasta educatie pentru a fi eficienta?

Noua programa ofera spatiu. Dar copiii ar trebui sa fie educati de mici. Parintii sunt primii care ar trebui sa ofere modelul pentru ca educatia primara, cei sapte ani de acasa sunt cei mai importanti pentru dezvoltarea omului. Trebuie sa ne invatam copiii sa aiba pretentii de la stat si sa respecte regulile.

Pai nu spuneati ca primul nostru gand dupa ce ne opreste politistul e cum sa-l mituim?

Asta e. Daca suntem farisei, nu vom schimba nimic. Schimbarea incepe cu tine. Vrei sa fii in alta situatie? Schimba-te tu! Nu mai da spaga, accepta rezultatul deciziilor tale. Si ii arati copilului tau ca, daca ai incalcat o regula, trebuie sa platesti, sa iti asumi consecintele faptelor tale.

Nu dai spaga si apoi injuri sistemul si coruptii. Copilul va intelege ce ii transmiti, mai degraba ce faci decat ce ii spui, pentru ca efectele facutului sunt mai mari decat efectele spusului. Daca el vede ca tata a dat spaga si a rezolvat problema, lectia e invatata.

Fariseismul exact asta inseamna, sa ceri altuia ceea ce tu nu faci. Si de aceea schimbarea incepe de la noi. Noi cerem societatii sa se schimbe, dar societatea noi o formam, ea nu e ceva abstract.

Asta vine si din comunism.

Nu sunt neaparat de acord. Sistemul fanariot a fost posibil pentru ca a existat aici o apetenta mare pentru linguseala, dar si mentalitatea, "daca fura si imi da si mie, e bun".

Si spun ceva ce nu o sa placa multora. Cred ca acest model cultural este legat si de felul in care Biserica Ortodoxa si-a facut treaba pe aceste plaiuri. Servilismul, chiar servitutea profunda fata de Biserica, forta pe care ea inca o are au dat foarte putin loc civismului.

In schimb, societatea germana pe la 1600 avea reforma religioasa a lui Martin Luther. In Marea Britanie, Magna Charta Liberatatum a insemnat si reforma religiilor. Noi am avut serbie, legare de glie, robie, de multe ori la presiunea si in beneficiul Bisericii.

La noi a fost: crede si apleaca-te. Cum sa apara embrionii de civism necesari pentru o societate care sa creada in individ si sa-l puna deasupra statului?

Asta inseamna ca o contraeducatie va dura foarte mult, generatii poate?

Cu siguranta nu e o chestie de cativa ani. Schimbari profunde nu se vor intampla intr-o generatie. Dar schimbari evidente vom avea daca vom constientiza ca schimbarea incepe cu noi.

Iesirea in strada e un semn de schimbare?

Sigur ca da. Si, din punctul meu de vedere, reprezinta in buna masura rezultatul celor 27 de ani de munca a entitatilor societatii civile, a ONG-urilor cu precadere care au dat alt tip de informatie.

Acest inceput de schimbare nu e si un efect al contactului tot mai larg al romanilor cu Occidentul?

Absolut. Cel mai mare bine care i se putea intampla Romaniei din perspectiva aceasta a fost migratia. Pentru ca cele 3 milioane de romani care sunt afara vin periodic in tara cu alt mod de a percepe relatia cu statul si de a vedea lucrurile. In Germania, nici prin cap nu iti trece sa mituiesti politistul, ca te pune jos in secunda a doua.

Si in aceste conditii asteptarile cresc. In sociologie avem grup de referinta, cel la care doresti sa ajungi, cu care te compari. Adica Europa. In momentul in care asteptarile sunt prea mari, experimentezi frustrarea, iar noi suntem frustrati.

Pentru ca am asteptat sa ajungem prea repede si fara efort personal la acelasi nivel cu grupul de referinta?

Eu merg mai degraba pe a doua. Ne-am dorit sa fim europeni, dar facand lucrurile romaneste. Avem cel mai slab sistem de educatie, avem una dintre cele mai slabe productivitati ale muncii, dar vrem salarii ca in Europa. Vrem sistemul european, dar sa putem da spaga ca sa nu ni se aplice legea sau ca sa ni se aplice preferential, ca sa rezolvam orice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Gelu Duminica sociolog, #salarii medici coruptie , #coruptie