Transparency International: 1 din 3 familii din Romania da mita pentru servicii publice. E cea mai mare rata din UE

Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 17:21
5419 citiri
Transparency International: 1 din 3 familii din Romania da mita pentru servicii publice. E cea mai mare rata din UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Aproape o treime dintre gospodariile romanesti recurg la mita pentru a-si facilita accesul la servicii publice, Romania clasandu-se astfel pe primul loc in UE, arata cel mai recent raport Transparency International.

Conform sursei citate, Romania (29%) este urmata in clasament de Lituania, cu 24%.

Barometrul Global asupra Coruptiei 2016 mai arata ca media la nivelul UE este de doar 6,7%.

Totodata, barometrul arata ca una din trei persoane care locuiesc in Europa si Asia Centrala considera coruptia una dintre cele mai mari probleme cu care tara lor se confrunta.

De asemenea, o treime dintre cetatenii din regiune cred ca functionarii guvernamentali si parlamentarii sunt foarte corupti, iar majoritatea oamenilor sustin ca guvernele lor nu depun suficiente eforturi pentru a stopa coruptia.

53% dintre cetatenii Uniunii Europene sustin ca guvernele lor au esuat sa combata coruptia, mai arata barometrul citat. Conform raportului citat, realizat pe Europa si Asia Centrala, oamenii se tem sa vorbeasca deschis impotriva coruptiei.

Circa 30% dintre respondenti sustin ca principalul motiv pentru care multi oameni nu raporteaza cazurile de coruptie este pentru ca se tem de consecinte, in timp ce doi din cinci avertizori de integritate s-au confruntat cu represalii ca urmare a avertizarii lor.

Totodata, barometrul arata ca majoritatea respondentilor considera ca persoanele instarite au prea multa influenta asupra politicilor. Astfel, in Spania, 88% dintre respondenti afirma ca persoanele bogate au o influenta nejustificata asupra deciziilor guvernamentale; in Portugalia, rata este de 85%, in Franta, 69%, in Germania si Regatul Unit, 77%.

"In statele Uniunii Europene, multi cetateni observa cum cei instariti si functionarii folosesc sistemul in avantaj personal (...) Guvernele pur si simplu nu se straduiesc indeajuns sa gestioneze problema coruptiei, pentru ca persoanele de la varf beneficiaza de pe urma acestei situatii", a afirmat Jose Ugaz, presedinte al Transparency International.

Acesta a mai spus ca "elitele corupte si oligarhii pot fi indepartati" daca oamenii cer standarde mai ridicate de la conducatorii lor si daca justitia actioneaza independent.

In aceste conditii, Transparency International face cateva recomandari cheie privind reducerea coruptiei politice.

Mai intai, guvernele trebuie sa instituie norme transparente cu privire la lobby, astfel incat deciziile de politica publica sa poata fi monitorizate.

In al doilea rand, trebuie asigurata independenta Justitiei, inclusiv prin proceduri transparente de numire, transfer si destituire a magistratilor.

In plus, trebuie sa se adopte si sa se aplice o legislatie de protectie a persoanelor care dezvaluie fapte de coruptie, iar guvernele sa raspunda pe masura la dezvaluirile facute de avertizorii de integritate.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#romani mita coruptie Transparency International, #coruptie UE barometru , #coruptie