Transparency International: La coruptie, Romania se situeaza intre Italia si Bulgaria

Vineri, 01 Octombrie 2010, ora 09:51
1857 citiri
Transparency International: La coruptie, Romania se situeaza intre Italia si Bulgaria

Nu ne putem pune cenusa in cap ca detinem un record printre cele mai corupte tari din lume, dar nici prea bine nu stam. Transparency International ne-a clasificat exact dupa Italia, situata cu o pozitie inaintea noastra, si Bulgaria, pe pozitia imediat urmatoare.

Dupa ce a investigat si clasificat gradul de coruptie la nivel mondial, Transparency International a stabilit ca polul extrem ale acestui flagel se plaseaza in tari sarace din Africa, din centrul Asiei si din America de Sud.

La polul opus, cele mai putin corupte state - putine la numar - se afla in nordul Europei (Suedia, Finlanda), in America de Nord (Canada), in intreaga Australie.

Au fost cercetate 178 de tari, acordandu-se indici de calificare, incepand de la 0 (nivelul cel mai corupt), pana la 10 (nivelul cel mai putin corupt). Aproape trei sferturi din cele 178 tari sunt notate sub 5, ceea ce arata un grad de coruptie "deosebit de daunator".

Italia, cea din fata noastra, se afla pe locul 27 in Europa si locul 67 in lume, avand indicele 3,9. Pozitia imediat urmatoare revine Romaniei, iar apoi, in ordine, Bulgaria si Grecia. La o distanta apreciabila, pe pozitia 105 in lume si cu indicele 2.9 se afla Repubiica Moldova - mai aproape de tarile africane decat de Europa, sub acest aspect.

Indicele mai scoate in evidenta faptul ca, in principalele tari ale Europei Centralei, coruptia s-a accentual (Cehia, Ungaria, Slovacia), pe cand in cele occidentele se constata o ameliorare (Spania: locul 30 in Europa si 67 in lume, cu indicele de 6,1).

Sunt sever afectate de coruptie statele cu o economie slab desvoltata, ca: Nigeria, Kosovo, Sierra Leone, Yemen, Kazahstan, dar si Rusia - aceasta indeosebi datorita imensei Siberii, unde aplicarea corecta a legislatiei prezinta probleme majore in teritoriu.

Transparency adreseaza un avertisment guvernelor, subliniind ca fenomenul coruptiei afecteaza eforturile de redresare a situatiei financiare, aplicarea actiunile de contracarare a incalzirii globale si accentuarea saraciei.

Coruptia polarizeaza valorile avutiei nationale, astfel incat persoanele fizice sarace devin tot mai sarace, fara nici o vina, iar cele bogate tot mai bogate, fara nici un merit.

Transparency International observa ca, in timp ce unele tari, cu grad de coruptie foarte ridicat, ca Bhutan, Ecuador, Macedonia, Gambia, Haiti, Jamaica, Kuweit, Qatar au tendinta de imbunatatire a situatiei, altele, continua trendul descendent: Republica Ceha, Grecia, Ungaria, Italia, Madagascar, Niger si chiar Statele Unite.

Pentru Romania, nu sunt semnalati factori care sa determina schimbari majore.

Cifrele sunt aride, poate obositoare, dar merita citate, intrucat, din ele, rezulta, pentru Romania, o concluzie: desi batem pasul pe loc, tot e bine, ca nu dam inapoi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Transparency International coruptie Romania , #coruptie