Trei ani de la o agresiune odioasă nepedepsită. Cum stă în loc procesul bărbatului care și-a înjunghiat fosta profesoară de matematică

Duminica, 26 Septembrie 2021, ora 21:45
3598 citiri
Trei ani de la o agresiune odioasă nepedepsită. Cum stă în loc procesul bărbatului care și-a înjunghiat fosta profesoară de matematică
Criminalul Alexandru Nițescu, la una dintre audierile de la Poliție FOTO Observator News

Dosarul tentativei de omor care a șocat Ploieștiul la începutul anului 2019 zace în instanță de trei ani de zile, fără ca tânărul care a vrut să-i curme viața profesoarei sale de matematică să fie pedepsit.

Cauza se află pe rolul Tribunalului Prahova din iunie 2019, și a avut aproape 50 de termene de judecată, fără ca instanța să se pronunțe cu privire la vinovăția tânărului Alexandru Nițescu.

Acesta avea 22 de ani când a intrat pe holurile fostului său liceu din Ploiești, a așteptat ca fosta sa profesoară de matematică să iasă din cancelarie și apoi a atacat-o cu un cuțit provocându-i o rană gravă în zona abdomenului.

Lama cuțitului a atins organele interne, iar profesoara în vârstă de 43 de ani la data atacului, a avut nevoie de intervenție chirurgicală de urgență pentru a scăpa cu viață.

Armele folosite de Nițescu pentru comiterea crimei FOTO Jandarmeria Română

Tentativa de omor s-a petrecut în data de 30 ianuarie 2019, în liceul Spiru Haret din Ploiești. Era exact la orele prânzului, când se făcea schimbul între elevii care învățaseră de dimineață și cei care intrau la ore după-amiază.

În haosul creat, Nițescu a profitat, s-a strecurat în curtea păzită și cu barieră la poartă, a intrat în școala pe care o cunoștea foarte bine, fiind un fost elev, și s-a poziționat în fața cancelariei. Acolo a pândit liniștit momentul în care profesoara de matematică a ieșit.

A lovit-o fulgerător, fără ca femeia să aibă timp să se apere, iar apoi a fugit.

Tânărul a fost prins pe strada din fața școlii de către o patrulă de jandarmi. Părea băut și înarmat până în dinți, au anunțat atunci reprezentanții IJJ Prahova.

Avea la el un cuțit de bucătărie cu lama de zece centimetri, o toporișcă, o teslă, un patent, o foarfecă, o sticlă în care se aflau cuie, o altă sticlă în care se afla alcool (țuică) din care cineva consumase.

Nu s-a știut niciodată cu exactitate care a fost motivul atacului. S-a presupus doar că Nițescu a vrut să se răzbune pe școală în general, pentru că el fusese un elev problemă, exmatriculat cu ani în urmă tot din cauza comportamentului agresiv.

În 2017 Alexandru Nițescu, cât era încă în școală, avusese un conflict cu un coleg pe care l-a amenințat cu o armă albă. A fost trimis în judecată pentru port ilegal de armă pentru care a primit o pedeapsă de opt luni de închisoare. Victima sa de atunci și-a retras plângerea în timpul procesului, iar judecătorii nu au putut să-i rețină și alte capete de acuzare în afara de cea pentru care a și fost condamnat.

Până acum, singura care a suportat consecințele atacului a fost chiar victima, profesoara Alexandra Alexe. Imediat după tragedie, conducerea școlii a făcut ancheta internă și a ajuns la concluzia că profesoara a avut partea ei de vină pentru că nu avea ce să caute la ora atacului pe holul școlii, ea fiind în acea zi profesor de serviciu și ar fi trebuit să se afle la poartă, să supravegheze schimbul de elevi.

Nițescu a fost arestat preventiv pentru tentativă de omor, imediat după comiterea faptei și a fost trimis în judecată șase luni mai târziu. De atunci dosarul se află la Tribunalul Prahova, iar judecarea cauzei se tot amână de la o lună la alta din varii motive, fie lipsa unui martor, fie lipsa apărătorului sau lipsa unui document important fără de care judecătorul nu poate lua o decizie.

La unul dintre ultimele termene, Nițescu, aflat încă în arest preventiv, a cerut instanței să-i audieze mama ”ca martor în circumstanțiere”, însă judecătorul a respins solicitarea.

La ultimele două termene, din iulie, respectiv septembrie, cauza s-a amânat prima dată din cauza absenței unui martor, iar a două oară a fost invocată o lipsă de procedură.

Citește și:
Românii plătesc lunar chiar și triplu pentru un parlamentar față de cele mai puternice democrații ale lumii. Cât ne costă un ales
Românii plătesc lunar chiar și triplu pentru un parlamentar față de cele mai puternice democrații ale lumii. Cât ne costă un ales
Parlamentarii români câștigă lună de lună aproximativ 10.000 de euro sub formă de indemnizație și sume forfetare. Conform unor calcule realizate de Ziare.com, pe cap de locuitor, țara...
Vasile Dîncu îl împinge pe Ciolacu către prezidențialele din 2024. De ce refuză liderul social-democrat să ia o decizie
Vasile Dîncu îl împinge pe Ciolacu către prezidențialele din 2024. De ce refuză liderul social-democrat să ia o decizie
Fostul ministru al Apărării Vasile Dîncu afirmă că, în prezent, liderul PSD Marcel Ciolacu este varianta potrivită de candidat al partidului pentru prezidențialele din 2024, deși acesta...