Clanurile interlope care si-au impartit Romania. Proxenetism, camatarie si jafuri la drumul mare

Sambata, 25 Iulie 2020, ora 21:00
84806 citiri
Clanurile interlope care si-au impartit Romania. Proxenetism, camatarie si jafuri la drumul mare
Liviu Iordan. FOTO: Captura video/Facebook Alina Pana

Mai multe echipaje de Politie, dar si o echipa de la Serviciul de Actiuni Speciale au intervenit, joi seara, 23 iulie, dupa ce pe o strada din comuna Chiajna, aflata in prelungirea cartierului Militari din Capitala, a avut loc o altercatie intre mai multe persoane, in urma careia doi barbati au fost agresati si transportati al spital.

"Altercatia" s-a dovedit a fi fost o adevarata confruntare intre clanurile interlope locale, dupa ce fosta campioana la culturism, Alina Pana, a scris pe pagina sa de Facebook ca unul dintre cei raniti este chiar fratele ei.

"Criminalul de Raiciu Costel Constantin impreuna cu varul lui, Raiciu Sorin, Luca Bogdan, fratii "Titera" - Adrian si inca 30 de indivizi inarmati cu pistoale, sabii, rangi... au blocat masina in trafic si au tras focuri de arma, apoi au lovit portierele masinii pentru a-i scoate din masina. I-au scos din masina, au tras focuri de arma in ei, i-au lovit cu sabii pe fratele meu si pe prietenul lui, pana au intrat in coma. Prietenul fratelui meu este in coma, impuscat in picior si are mai multe rani provocate de sabii, iar fratele meu a fost taiat si adus in stare grava la Spitalul Militar Central. Toti provin din familii foarte bogate si au legaturi cu cele mai importante clanuri interlope", a scris aceasta pe pagina ei de Facebook, publicand o inregistrare in care se vede o masina cu geamurile sparte.

Pe de alta parte, surse judiciare au declarat pentru Ziare.com ca unul dintre cei atacati este Liviu Iordan, un cunoscut interlop local, condamnat acum zece ani pentru furtul armelor de la unitatea militara din Ciorogarla, si membru al clanului Iordan. Presa a scris ca acest clan este apropiat primarului din Chiajna, Mircea Minea, interlopii acestui clan fiind acuzati nu mai recent decat sfarsitul lunii ianuarie de agresarea unui consilier judetean din partea PNL.

Clanurile care-si impart Capitala

Ultima confruntare "publica" intre clanurile de interlopi a avut loc la finalul lunii septembrie a anului trecut, chiar in Piata Constitutiei - in fata Parlamentului si a sediului Parchetului General -, atunci cand in urma bataii generale intre clanurile lui Alex Barbaro din zona Tei si Ionut Mirea, zis "Boxerul", o persoana si-a pierdut viata.

De altfel, in fiecare sector al Capitalei exista doua-trei astfel de clanuri implicate in traficul de droguri, proxenetism sau infractiuni de camata si taxe de protectie. Astfel, la nivelul Bucurestiului, cel putin 13 grupari interlope sunt cunoscute prin notorietatea dobandita.

Sectorul 1 este dominat de Clanul Geamanu, devenit celebru dupa ce cativa membri i-au furat limuzina lui Gigi Becali. Sandu Geamanu, liderul, se afla acum in puscarie, dupa ce in 2014 a fost condamnat definitiv la 27 de ani de inchisoare pentru omor. Acesta, impreuna cu alti trei asociati, au ucis in bataie un batran in 2011, de la care au furat bunuri in valoare de jumatate de milion de lei.

Tot in Sectorul 1 e si Clanul Sadoveanu, cunoscut si sub numele de clanul Belgienilor, condus de Cristian Mitrache, unul dintre cei mai longevivi interlopi din Capitala. Clanul este specializat in trafic de fiinte umane si proxenetism, fiind una din gruparile care au controlat multi ani piata prostituatelor din Capitala.

In Sectorul 2 infractionalitatea este controlata de catre Clanul Caran, specializat in traficul de droguri si de persoane, dar si jafuri, camatarie, furturi din TIR-uri. Unul dintre liderii Caranilor este acum la inchisoare, tocmai pentru trafic de persoane. Acum trei ani, unul din liderii gruparii, Emil Raducan, era retinut de politisti chiar intr-un tunel pe care si-l construise ca ascunzatoare in propria casa. Aurel Caran, liderul gruparii, condamnat in 2012 la trei ani de inchisoare, a fost unul dintre invitatii la petrecerea organizata de CFR Cluj in mai 2019 pentru castigarea campionatului, asa cum relata Gazeta Sporturilor.

In Sectorul 3, suprematia o detine clanul Chira, specializat in traficul de persoane, prostitutie si camatarie, liderul gruparii - Aurel Chiara fiind recunsocut pentru violenta si brutalitatea actiunilor sale, detalii ce reies chiar dintr-o ancheta a procurorilor DIICOT din 2016.

La finalul lui 2019, membrii clanului au dat o petrecere chiar intr-una din vilele confiscate de justitia romana.

Unul dintre cele mai cunoscute clanuri isi face veacul in Sectorul 4 al Capitalei. Este vorba despre rivalii Camatarilor, Sportivii. Taxele de protectie si fraudele cu carti de credit sunt specialitatea gruparii cunoscute pentru acte de o cruzime infioratoare. Interlopii sunt acuzati ca au torturat datornicii care nu le restituiau la timp banii. Seful Clanului Sportivilor, Marius Alecu, a fost implicat intr-o rafuiala in Capitala, la inceputul lunii ianuarie, in urma careia a ramas fara un deget. Si Clanul Gruia este stapan peste o parte din Sectorul 4. Interlopii sunt recunoscuti pentru evaziune fiscala si talharii.

Cea mai cunoscuta si periculoasa grupare interlopa din Capitala este cea a Camatarilor. Proxenetism, lipsire de libertate, camatarie si santaj sunt doar cateva dintre acuzatiile pentru care au fost condamnati camatarii. Liderii, fratii Sile si Nutu Camataru, au fost condamnati in 2016 la 5, respectiv 7 ani de inchisoare, insa daca Nutu Camataru a fost liberat conditionat in luna martie a anului trecut, Sile Camataru a mai primit o condamnare la 6 ani de inchisoare pentru proxenetism.

In sectorul 6 al Capitalei, legea o fac "Luptatorii". Gruparea este recunoscuta pentru santaj, taxe de protectie si camatarie in cartierul Militari. Eugen Preda, capul retelei, a fost condamnat la 12 ani de inchisoare pentru furtul armelor din unitatea militara de la Ciorogarla, fiind liberat conditionat in noiembrie 2017.

Cele mai renumite clanuri interlope din tara

Clanul Butoane - Giugiu. De peste 10 ani locuitorii din Giugiu stiu de frica Clanului Butoane, unul din cele mai violente, specializat in infractiuni de camata, trafic de persoane sau proxenetism. Memnbrii acestui clan au facut subiectul mai multor dosare penale in perioada recenta, in urma cu trei ani 16 dintre acestia fiind retinuti pentru camata, santaj si proxenetism.

Atunci cand cei care imprumutau bani de la clanul "Butoane" avea problema cu plata ratelor sau a dobanzii, membrii clanului treceau la amenintari. Aceste imprumuturi erau garantate cu imobile, potrivit procurorilor DIICOT. Daca datornicul nu platea, interlopi ii luau garantiile. Una dintre persoanele care au imprumutat bani de la clan, arata intr-o discutie cu o amica unde se putea ajunge daca nu platea datoria: "Prinde un om si pana nu-l nenoroceste de tot, cum m-a nenorocit pa mine, nu-l lasa... La oameni le-a fost frica, fiind oamenii lui << Butoane >> si a lu' tot clica asta. Da pai dupa el acuma si-a luat mana. El de-aia e fugit, ca daca-l prinde astia in oras il omoara. I-a promis ca il termina." "Cum Dumnezeu am dat atatia bani si acum sa raman fara casa?!", era supararea acestuia, potrivit interceptarilor DIICOT.

Clanul Rohozneanu - Arad. Interlopii lui Utu Rohozneanu formau cel mai temut grup infractional din Arad de la Revolutie incoace. Timp de ani buni, in Arad interlopii lui Rohozneanu, zis si "Imparatul" au avut suprematia. Situatia insa s-a schimbat iar Parchetul a facut curatenie imediat dupa ce au inceput eliminarile adversarilor iar disputele cu cutite, sabii si pistoale, pentru suprematia jocului alba-neagra, s-au facut in plina strada. Au fost saltati la inceputul anului 2009, insa pana atunci au reusit sa instaureze o adevarata teroare in lupta lor pentru afirmare.

Condusi de un adevarat lider, cunoscut in intreaga tara de toti capii lumii interlope, Utu Rohozneanu, clanul sau a reusit sa scoata bani frumosi de pe urma jocului alba-neagra, taxelor de protectie si totodata a altor santaje asupra unor afaceristi. Acestia au fost luati prin surprindere de catre oamenii legii, dupa ce, mai bine de cinci luni ei au fost monitorizati pas cu pas. In 2009, Utu Rohozeanu a fost condamnat la 26 de ani de inchisoare.

ALEXANDRIA. Interlopii teleormaneni, specializati in camatarie "Tandarica" de la Rosiorii de Vede este unul dintre numele asociate de teleormaneni cu clanurile mafiote. Tudorel Vasile, zis Tandarica este cunoscut drept un camatar, care impreuna cu neamul sau a terorizat ani in sir oamenii din Rosiorii de Vede, dar si din localitatile aflate in apropiere. Tandarica a ajuns in spatele gratiilor, fiind prins in plina strada de politisti in timp ii aplica o "corectie" unui cetatean despre care sustinea ca ii datora suma de 6.000 de euro.

OLT - Bercea Mondial si clanurile din Caracal. Numele cu cea mai mare notorietate este cel al lui Sandu Anghel, poreclit Bercea Mondial sau Mondialu', in varsta de 48 de ani, este originar din orasul Draganesti-Olt. Despre el se spune ca ar fi facut avere din vanzarea fierului vechi sustras din vechile silozuri ceausiste din Draganesti-Olt, Caracal si Slatina, din sinele CFR si din sistemul de irigatii al raului Olt. Odata cu trecerea anilor, interlopul si-a extins "afacerile" in domeniul imobiliar, camata, trafic cu masini de lux etc.

Dincolo de acesta, drama crimelor de la Caracal a scos la iveala si numele mai mici din acest oras. Astfel, potrivit G4media, in Caracal, exista doua clanuri tiganesti care se ocupa cu camatarie, proxenetism si furturi: Oaca si Vaca. La un alt nivel, este clanul bodyguarzilor lui Remus Radoi, zis Codita, om de afaceri cu legaturi in presa si politica, considerat omul fratilor Ciocan, unul dintre ei fiind deputat PSD. La categoria "gulere albe" este libanezul Saouma Henri, zis Rico, finul deputatului PSD Florin Iordache.

CALARASI. Vlad Costel, zis"Taganu" si "Il Padrino", originar din Calarasi, este unul din liderii temuti al lumii interlope. Dupa ce facut legea pe malul Borcei, Taganu a reusit sa se impuna si in estul Spaniei, pentru exploatare sexuala, umilire si maltratarea a sute de fete. La inceputul anului 2012, el a fost condamnat de Tribunalul Calarasi si Curtea de Apel Bucuresti la 6 ani si jumatate de inchisoare. De asemenea, conform anchetatorilor romani, autoritatile din Spania au emis un mandat europan de arestare pe numele lui Costel Vlad, pe care-l acuza de trafic de femei si proxenetism.

BRASOV. Dorin Lazar Maio are la activ o sentinta de condamnare si este cautat in toata lumea Fostul sef al revolutionarilor brasoveni a fost condamnat la sapte ani de inchisoare dupa ce a santajat si amenintat trei oameni de afaceri, scrie Adevarul.ro. Dorin Lazar Maior a aplicat aceeasi tactica de intimidare si cu Primarul Brasovului pe care l-a amenintat cu moartea dupa ce edilii au recuperat cladirea fostului Cinema Asta unde Maior avea un club. Controversatul revolutionar brasovean Dorin Lazar Maior a fost deputat PSD si presedinte al Asociatiei "Decembrie 1989 Brasov". Sentinta care l-a tranformat pe Dorin Lazar Maior intr-un infractor urmarit international a fost data in dosarul Romextera, in 2013, de Curtea de Apel Targu Mures. Maior a primit sapte ani de inchisoare cu executare. Intreaga poveste a iesit la iveala in noiembrie 2006, dupa ce mai multi patroni de firme au sesizat DNA cu privire la ilegalitatile din unitatea bancara.

Clanul Corduneanu - Iasi. In ultimii 20 ani, clanul Corduneanu de la Iasi a devenit faimos in lumea interlopa din Romania prin implicarea sa in zeci de scandaluri de violenta, trafic de persoane sau coruptie. La mijlocul anilor 2000 existau interceptari in care Cordunenii se laudau ca ei ar face, de fapt, liniste in oras si nu Politia. Notorietatea clanului Corduneanu a crescut de-a lungul anilor proportional cu scandalurile si dosarele penale in care membrii acestei grupari au fost implicati. Clanul s-a colagulat la inceputul anilor 2000 in jurul fratelui cel mai mare din familie, Costel, un fost sportiv de performanta care in anii '90 a fost acuzat ca a comis mai multe furturi in Polonia.

Clanul Corduneanu - Iasi. In ultimii 20 ani, clanul Corduneanu de la Iasi a devenit faimos in lumea interlopa din Romania prin implicarea sa in zeci de scandaluri de violenta, trafic de persoane sau coruptie. La mijlocul anilor 2000 existau interceptari in care Cordunenii se laudau ca ei ar face, de fapt, liniste in oras si nu Politia. Notorietatea clanului Corduneanu a crescut de-a lungul anilor proportional cu scandalurile si dosarele penale in care membrii acestei grupari au fost implicati. Clanul s-a colagulat la inceputul anilor 2000 in jurul fratelui cel mai mare din familie, Costel, un fost sportiv de performanta care in anii '90 a fost acuzat ca a comis mai multe furturi in Polonia.

Sorin Udrea - Timisoara. Sorin Udrea a fost condamnat de Curtea de Apel Timisoara, in martie 2016, la 6 ani si opt luni de inchisoare, a fugit in Italia inainte de a fi dus dupa gratii, iar justitia italiana a decis ca acesta sa-si ispaseasca pedeapsa in regim deschis, in localitatea Desenzano del Garda, la 30 de kilometri de Brescia. In 2013 a fost eliberat dupa patru luni si jumatate de arest pe motiv ca nu reprezinta pericol social. In iunie 2019, "Stapanul Timisoarei", asa cum era el cunoscut, s-a intalnit in Italia cu "Spaima Litoralului", Nuredin Beinur, care a postat pe Facebook mai multe imagini in care cei doi interlopi apar alaturi de antrenorul Mirel Radoi si de cativa jucatori, printre care Ianis Hagi si Ricardo Grigore, angrenati in acel moment la turneul final de fotbal pentru tineret.

Ministrul Justitiei: Incep sa cada clanuri de interlopi

Cu doar cateva ore inainte de "razboiul" de joi din Chiajna, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, vorbea despre un "front impotriva crimei organizate".

"Am creat pe parcursul lunilor precedente un front institutional impotriva crimei organizate. Incepe sa dea rezultate. Incep sa cada clanuri de interlopi. Se va continua pana la capat. In materie de justitie, trebuie sa ai rabdare, pana cand proceduri si operatiuni sunt duse pana la capat. E valabil in orice materie, in orice dosar, rabdare, pana cand procedurile ajung la final", a declarat Catalin Predoiu, joi, 23 iulie, in cadrul unei dezbateri cu privire la combaterea crimei organizate si traficului de persoane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Percheziții la traficanți de droguri care acționau din 2022, în București și județul Timiș. Membrii rețelei făceau parte dintr-o structură internațională
Percheziții la traficanți de droguri care acționau din 2022, în București și județul Timiș. Membrii rețelei făceau parte dintr-o structură internațională
La data de 17 aprilie 2024, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara, pun în aplicare...
Turneul lui Ion Țiriac de la București s-a ”golit” de vedete. Ce-au făcut românii
Turneul lui Ion Țiriac de la București s-a ”golit” de vedete. Ce-au făcut românii
Trei nume importante, Stan Wawrinka, Denis Shapovalov şi Lorenzo Sonego, au părăsit turneul de tenis Ţiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 579.320 de euro, după ce au pierdut...
#clanuri, #crima organizata, #chiajna, #Bucuresti , #crima