Rolul premierului nu este sa verse lacrimi de crocodil, doamna Viorica Dancila

Duminica, 28 Iulie 2019, ora 09:45
11461 citiri
Rolul premierului nu este sa verse lacrimi de crocodil, doamna Viorica Dancila

"E o tragedie cumplita care pe mine m-a marcat profund. E imperativ sa se faca lumina in acest caz, iar cei care au gresit sa plateasca..." - asa incepe doamna Viorica Dancila sa deplanga infioaratoarea tragedie de la Caracal, care zguduie in ultimele zile opinia publica din Romania.

Fara indoiala, nu numai doamna prim ministru este "marcata profund". Sunt marcati toti romanii, dar spre deosebire de altii, sefa guvernului ar fi trebuit sa demonstreze mai mult declaratia ca este marcata post factum. Ma asteptam sa fi actionat din timp si eficient pentru ca faptul sa nu se fi produs.

Ce trebuia sa faca? Asta nu trebuie s-o stiu eu, dar premierul Romaniei trebuie. Altfel, degeaba ocupa scaunul din fruntea mesei la Palatul Victoria. Il obliga art. 22 din Constitutie: "Dreptul la viata, precum si dreptul la integritate fizica si psihica ale persoanei sunt garantate". Cine altul sa asigure aceasta garantie, decat numai Guvernul?

Stiu, se poate replica la asta ca nicaieri in lume n-a disparut criminalitatea, nelegiuiti apar peste tot, raiul pe pamant nu exista. Dar exista autoritati responsabile, care pot dovedi oricand cum au actionat ca sa previna raul si cum ar fi fost mai rau daca nu actionau.

Ar fi putut doamna Dancila sa impiedice tragedia? Domnia sa sustine ca da

Din pacate, abia acum constata doamna Dancila ca sefii politiei au actionat rau, ca STS n-a functionat, acum cere lamuriri si declara ritos "ma voi ocupa personal de toti cei care nu mai au ce cauta in sistem, astfel incat tragedii de genul acesta sa nu se mai intample".

Deduc ca, daca s-ar fi ocupat dansa personal, ar fi stiut ce are de facut pentru ca asemenea tragedii sa nu se mai intample. Cel putin, asa sustine.

Dar cine a impiedicat-o sa se ocupe si pana acum de cei care nu au ce cauta in sistem? Hai, sa fim seriosi! Se implineste curand un an de cand am ajuns cunoscuti in intreaga lume pentru violentele din august 2018, cel mai probabil generate si intretinute chiar de cei care nu au ce cauta in sistem. Ma intreb retoric: a facut ceva guvernul de atunci - intamplator condus de tot "profund marcata" doamna Dancila - pentru ca sa profesionalizeze politia? Sau pentru a afla adevarul si a pedepsi vinovatii? Pentru a lua masurile ca asa ceva sa nu se mai intample vreodata?

Fara indoiala, trebuia sa inceapa cu profesionalizarea ministrului de Interne de atunci, o fosta secretara de scoala elementara, urcata brusc in copac, prin mijloace cat mai netransparente, intelese doar de Dragnea.

Demult trebuia demis ministrul care nu avea ce cauta in sistem

Evident, doamna Carmen Dan nu era omul potrivit la locul potrivit. Opinia publica a cerut imediat demiterea ministrului de Interne, Opozitia s-a aliniat si ea, au protestat romanii din diaspora, ne-a ironizat presa straina, au luat atitudine liderii europeni si chiar presedintele Romaniei i-a cerut imperios doamnei Dancila demiterea ministrului care, evident, n-avea ce cauta in sistem.

Nu pot pretinde ca, demitand-o atunci pe Carmen Dan, n-ar fi avut loc recentele evenimente de la Caracal, care au marcat-o pe doamna Viorica atat de profund, incat a inceput sa planga crocodiliceste. Dar sigur politia ar fi fost mai profesionista, iar functionarii de tot felul ar fi tratat mai "cu acuratete" localizarea apelurilor disperate primite la 112.

Daca insa Vio a evitat s-o demita pe Carmen, atunci si-a asumat consecintele, iar aceasta si-a permis sa instaleze la politie tot felul de politruci, in locul profesionistilor autentici si in loc sa respecte competentele.

De altfel, de la o vreme, PSD a tot lasat de inteles ca, in optica sa, politia, procuratura, magistraura, toate ii sunt subordonate partidului majoritar, iar rolul justitiei este mai mult sa-i apere pe hoti, violatori si corupti de cetatenii pasnici, decat invers. Pentru asta, s-au dat legi, s-au emis ordonante si s-au deschis larg portile puscariilor, facand practic tabula rasa din munca de pana atunci a magistratilor.

Nu este de mirare deci cum, chiar si atunci cand mor oamenii, autoritatile descopera ca politia si-a facut datoria, functionarii au respectat regulamentele, operatia a reusit, dar pacientul a murit. Vazand cum, si de randul acesta, politistii sustin ca au respectat regulile lor specifice, iar cei de la STS s-au conformat si ei cu ale lor, ramai ca la dentist.

De ce o huiduiesc romanii pe doamna prim ministru

Culmea este ca aparent, oamenii legii s-au invartit ore in sir in jurul casei unde era torturata victima de la Caracal, dar n-au patruns inauntru si nici n-au incercat, de teama sa nu fie certati ca au incalcat regulamentul: n-aveau ordin. Pentru ei, ordinul este mai important decat viata oamenilor, salvarea si protejarea acestora.

Cine i-a indoctrinat in felul acesta? Fara indoiala pestele de la cap se impute. Sa nu uitam ca aceeasi Carmen Dan a fost persoana care, in loc sa faca lumina in evenimentele din august 2018, trimitea totul intr-un intuneric de nepatruns, in apararea celor care lezau si maltratau manifestantii, "respectand regulamentul".

Sa fim intelesi, nu pledez pentru nerespectarea regulamentelor, Doamne fereste! Dar sustin ca sunt necesare regulamente bune, ceea ce doamna Carmen tot din Videle nu se pricepea si nici nu avea interesul sa faca, iar politrucii din jur n-aveau cum s-o ajute.

Inutil sa continui, pentru ca doamna Carmen Dan nu mai este acolo, dar tot ma intreb: regulamentele cine le-a facut? Nu ministerul pe care il conducea? Nu varful ministerului trebuie sa dea socoteala pentru ca s-au facut astfel de reguli, incat politistii sa poata maltrata protestatarii, fara sa dea nimanui socoteala?

Niciodata un demnitar responsabil n-ar trebui sa declare ca el nu da socoteala

Am convingerea ca un profesionist, cu un palmares mai bogat decat cel al fostei secretare de scoala, ar fi introdus o alta conduita in Minsterul de Interne si un alt spirit de raspundere al politistilor, decat cel de politruc. Doamna Dancila a tinut cu dintii de fosta vecina de la Videle. Poate isi inchipuie ca merge sa spuna si la Bucuresti ce spunea la Bruxelles: "n-am venit sa dau socoteala".

Pardon, doamna prim ministru, pentru asta sunteti in fruntea Executivului, pentru asta va ascultam la televizor, va citim in ziar si va urmarim declaratiile: pentru ca trebuie sa ne dati socoteala noua, romanilor, care platim taxe ca sa finantam, printre multe altele, si demnitarii.

Observ ca acum, post factum, doamna prim ministru actioneaza energic, face sedinta de guvern, cere demisii, acuza STS, infiinteaza un grup de lucru condus de domnul Arafat si chiar anunta un posibil referendum privind inasprirea pedepselor pentru crima, viol si pedofilie.

Nimic nu este prea tarziu, dar asta cu referendumul suna tot ca un fel de lacrimi crocodilesti. Nimeni nu impiedica Guvernul sa elaboreze, imediat si fara referendum, un proiect de lege pentru modificarea pedepselor din Codul Penal si chiar sa solicite convocarea unei sesiuni de urgenta a Parlamentului pentru dezbaterea si votarea acestuia.

Nu vad aici altceva, decat numai dorinta de a da spectacol, unul similar cu referendumul predecesorului Dragnea pentru salvarea "familiei traditionale", care insa nu era amenintata de nimeni si de nimic.

Campanie electorala, pe fondul unei dureroase tragedii

De ce refendum? Ca sa tragem de timp? In opinia mea, Vio priveste cu jind la recentul refendum initiat de actualul presedinte. Parca i-ar placea si ei unul, in campanie.

Presedintele Iohannis a initiat consultarea populara pentru ca optica sa privind stavilirea coruptiei, favorizarea infractorilor si respectarea statului de drept se izbea de vederile contrare ale actualei majoritati. Era deci normal sa-i puna pe politicieni in fata vointei poporului suveran. Dar acum, isi imagineaza cineva ca alegatorii din Romania s-ar opune majorarii pedepselor pentru violatori, criminali si jefuitori?

Iar daca nu-si imagineaza nimeni, atunci as intreba-o pe doamna prim ministru la ce i-ar folosi un asemenea referendum? Qui prodest? Cred ca nu-i foloseste decat ei personal, disperata ca a intrat intr-o camapanie fara sanse, dar cu obligatia sa-si dea demisia daca nu se califica in turul al doilea.

Intuitia imi spune ca tot lacrimi de crocodil i-au curs din ochi si dupa bruscarea fetitei adoptate de romanii din SUA sau la auzul vestii despre omul ucis de un politist prin folosirea gazelor lacrimogene (poate a respectat regulamentul, poate nu - asta nu prea intereseaza cand moare un om), dar si in alte cazuri.

Adica, de fiecare data post factum si niciodata preventiv. Chiar ma mira ca n-a propus un referendum, ca sa-i intrebe pe romani daca sunt de acord ca politistii sa fie pedepsiti atunci cand dau cu gaze ucigase, ca n-a pus problema in CSAT, ca nu si-a spus opinia la televizor, ca n-a facut sedinta de Guvern si CEx, ca sa vada tot romanul cat de activa este candidata PSD la Cotroceni.

Mai mult decat atat, nu pot sa spun. Dar a spus recent o realizatoare TV, rostind in emisiunea sa: "Eu daca eram Dancila, azi plecam acasa. Si nu ma apucam sa fac demiteri in jur si sa scriu lacrimogen pe facebook..".

Ce pot sa zic la asta? Subscriu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Viorica Dancila campanie electorala, #Viorica Dancila prezidentiabil, #Viorica Dancila candidat presedintie, #Alexandra Macesanu victima viol , #crima