Marius Oprea promite ca da publicitatii lunar o lista cu securisti si informatori

Joi, 22 Iulie 2010, ora 14:24
2615 citiri
Marius Oprea promite ca da publicitatii lunar o lista cu securisti si informatori
Foto: www.cartearomaneasca.ro

Marius Oprea, fost director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, a anuntat, la Universitatea de Vara Balvanyos, ca pregateste un proiect, alaturi de Mugur Ciuvica, in cadrul caruia lunar vor fi date publicitatii nume de persoane publice care au fost securisti si informatori.

"In fiecare luna vom da publicitatii o lista cu securisti, informatori, persoane care cad sub incidenta Punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara. Vom spune ce au facut inainte de 1989 si unde sunt ei acum. Adevarul e mai important decat legea. Cred ca peste o luna vom incepe sa dam publicitatii niste nume si vor fi si surprize", a afirmat Oprea, meircuri seara, in cadrul discutiilor referindu-se la faptul ca se poate face lustratie chiar daca legea a fost modificata de parlamentari in asa fel incat lustrabili sunt doar cei care au fost remunerati de PCR.

Participand la tabara de vara Tusvanyos, istoricul Marius Oprea a inceput prin a-l critica pe moderatorul Toro T Tibor pentru tema aleasa, "Transparenta, integritate, lustratie", sustinand ca "nu avem nici transparenta, nu mai e nici lustratie, nu mai e nici integritate. E o conferinta despre nimic". Totodata, Oprea a amintit ca in Romania Securitatea a impuscat ilegal 10.000 de oameni, iar tot atatia fosti securisti se afla acum in pozitii de conducere in Romania, 70% dintre ei in domeniul afacerilor. "Comunismul nu a disparut. Comunismul s-a privatizat", a spus istoricul.

Marius Oprea a anuntat ca, sub umbrela agentiei nonguvernamentale Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania (CICCR), va continua proiectul de dezgropare a celor executati ilegal de Securitate, inceput la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, de unde a fost demis anul acesta.

"Am facut peste 400 de sesizari penale in legatura cu securisti, cu fosti gardieni, cu militieni si nu s-a intamplat nimic, in afara de faptul ca am primit din ce in ce mai multe telefoane de amenintare. Am inceput un program de dezgropare a celor impuscati de securisti.

Am fost inlocuit din functie dupa condamnarea comunismului. In Romania au fost 10.000 de oameni impuscati ilegal de Securitate, dupa estimarile noastre", a mai spus istoricul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Marius Oprea istoric, #dezvaluiri lunare lista, #lista informatori securisti , #crima