Masacrul de la Perla: De ce va sta Vladan toata viata in inchisoare - motivarea instantei

Luni, 01 Aprilie 2013, ora 17:05
3143 citiri
Masacrul de la Perla: De ce va sta Vladan toata viata in inchisoare - motivarea instantei
Foto: Arhiva

Tribunalul Bucuresti (TB) noteaza, in motivarea deciziei prin care autorul masacrului de la Perla, Gheorghe Vladan, a fost condamnat la inchisoare pe viata, ca pedeapsa se impune in raport cu rezonanta deosebit de grava a faptelor, calitatea inculpatului de angajat al MAI si periculozitatea deosebita a acestuia.

"In raport cu urmarile produse si care se puteau produce, cu rezonanta deosebit de negativa a faptelor in cadrul colectivitatii fata de numarul mare de persoane supuse actiunii de ucidere, cu imprejurarea ca inculpatul era salariat al unei institutii publice (Ministerul Administratiei si Internelor - n.r.) insarcinata printre altele cu apararea vietii si integritatii corporale a tuturor persoanelor, precum si cu periculozitatea deosebita a inculpatului, care desi avea neintelegeri cu sotia, a inteles sa-si indrepte actiunea criminala si asupra altor persoane absolut nevinovate aflate intamplator in incinta salonului (...), tribunalul apreciaza ca se impune aplicarea fata de inculpat a pedepsei detentiunii pe viata si a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit.a,b C.p. pe o durata de 10 ani pentru savarsirea infractiunii de omor deosebit de grav, singura pedeapsa in masura sa asigure atingerea scopului preventiv", arata Tribunalul Bucuresti (TB), in motivare.

Vladan a vrut sa ucida mai multe persoane

Instanta a retinut, in ceea ce priveste infractiunile de omor, ca Vladan "a actionat cu intentie directa, in conditiile in care a prevazut rezultatul faptelor sale, uciderea persoanelor aflate in Salonul (...), si a urmarit acest rezultat".

Potrivit magistratilor, pozitia subiectiva pe care inculpatul a avut-o fata de faptele sale rezulta din efectuarea actelor de pregatire - ridicarea armei de la magazin, introducerea cartuselor in cele doua incarcatoare, intimidarea victimei prin amenintare, pregatirea pistolului pentru executarea focului prin introducerea cartusului pe teava, verificarea prezentei victimelor la serviciu, consumul de alcool, si din modul in care faptele au fost savarsite - folosirea unei arme de foc letale, perioada redusa de timp in care au fost trase cele 11 focuri de arma, distanta de tragere, calmul afisat de inculpat, atat in timp ce executa focurile de arma, cat si dupa savarsirea infractiunilor.

Masacru la coaforul Perla: Gheorghe Vladan, condamnat la inchisoare pe viata (Video)

Judecatorii mai mentioneaza, in motivare, ca intentia directa de a ucide a lui Vladan "este dovedita si prin faptul ca inculpatul a indreptat arma si a deschis focul asupra mai multor persoane, ochind spre corpul acestora, insa numai miscarile de aparare pe care unele dintre victime au reusit sa le faca au dus la salvarea vietii acestora".

Premeditarea faptelor a cantarit greu la decizia instantei

"Modul in care victima (...) a fost ucisa releva determinarea inculpatului care, observand ca victima nu cade si continua sa se deplaseze prin camera, a tras trei focuri de arma numai asupra acesteia. Actele de pregatire efectuate cu minutiozitate de inculpat in zilele si in orele anterioare savarsirii faptelor justifica retinerea premeditarii ca circumstanta de calificare a omorului", scriu judecatorii in motivare.

In opinia instantei, faptul ca a existat o pregatire, atat materiala, cat si morala, a inculpatului pentru savarsirea faptelor rezulta si din modul in care a fost executata actiunea de ucidere a victimelor. Judecatorii mai spun ca premeditarea este demonstrata si de amenintarile repetate adresate de Vladan sotiei sale, aceasta depunand plangere la Politie din aceasta cauza.

Ucigasul de la Perla vrea sa se revanseze in fata victimelor

"In acest sens, este de retinut faptul ca in imaginile surprinse de camerele de luat vederi se vede cum inculpatul actioneaza calm, hotarat si trage asupra tuturor persoanelor pe care le observa. De asemenea, in timp ce victima (...) agonizeaza pe podea, inculpatul trece indiferent pe langa aceasta, preocupat fiind de tintirea altor victime. Dupa savarsirea infractiunilor de omor inculpatul ii telefoneaza unui martor caruia ii explica foarte calm ce a facut.

Aceleasi explicatii au fost date de inculpat si agentului de paza din sediul (...), pe un ton descris de martor ca fiind calm si linistit. Amenintarile anterioare repetate adresate victimei (...), care au determinat-o pe aceasta sa formuleze plangere la 1 martie 2012, releva, de asemenea, premeditarea", se mai arata in motivare.

Vladan nu a respectat nici regimul armelor si munitiilor

Instanta mai spune ca Vladan a savarsit infractiunea de nerespectare a regimului armelor si munitiilor cu intentie, aspectele referitoare la cantitatea de munitie pe care poate sa o detina fiindu-i cunoscute din mentiunile efectuate de emitent in permisul de arma. In contextul aratat, mai noteaza judecatorii, lipsa antecedentelor penale si recunoasterea savarsirii faptelor nu justifica aplicarea unei pedepse cu inchisoarea in limitele prevazute de lege, solicitarea inculpatului sub acest aspect fiind neintemeiata.

Masacrul de la Perla - Vezi cum si-a motivat criminalul faptele la tribunal

Pe 12 februarie, Gheorghe Vladan a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la inchisoare pe viata pentru masacrul de la coaforul din complexul Perla, din 5 martie 2012, cand si-a ucis sotia, o colega a acesteia si a ranit alte sase persoane. De asemenea, instanta a stabilit plata unor despagubiri civile catre victimele masacrului de la coaforul din complexul Perla.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#motivare instanta Vladan, #motivare instanta criminal Perla, #inchisoare pe viata Vladan , #crima