Presa externa: Uciderea studentei japoneze ar putea afecta programele de internship

Marti, 21 August 2012, ora 12:49
8449 citiri
Presa externa: Uciderea studentei japoneze ar putea afecta programele de internship

Uciderea tinerei japoneze in varsta de 20 de ani, saptamana trecuta, in padurea din Otopeni, ridica semne de intrebare privind programul de internship si schimbul de studenti dintre Romania si Japonia.

Tot mai multi studenti japonezi calatoresc in afara tarii, pentru experienta profesionala, in ciuda posibilitatii de a ramane dezorientati si vulnerabili atunci cand ajung intr-un loc care nu le este familiar, scrie The Asashi Shimbum.

Sursa da exemplul tinerei studente japoneze, sosita la Bucuresti de la Tokio, care a fost data disparuta pe 15 august, dupa aterizarea pe Aeroportul Otopeni. Un cadavru, despre care se crede ca este al studentei de 20 de ani, Yutika Masuno, a fost gasit ulterior in padurea din Otopeni.

"Dat fiind ultimul caz, vom sfatui studentii sa evite zborurile care ajung la destinatie noaptea si sa contacteze organizatiile locale la sosire", a declarat un oficial al asociatiei care aranjeaza internshipuri in Asia de Sud-est si in China.

Acest gen de programe sunt din ce in ce mai populare, oferind tinerilor muncitori si voluntari japonezi o sansa sa obtina o experienta profesionala in orice mediu international.

Aproximativ 250 de studenti japonezi au aplicat, in 2012, pentru un astfel de program inaugurat de Ministerul Industriei din Japonia, in crestere de la circa 50 de aplicanti, in urma cu cativa ani.

"Studentii pot lua parte la program de internship in strainatate, pentru doua sau trei saptamani, in timpul vacantei de vara", a declarat un oficial. In timpul acestor programe, universitatile isi supravegheaza adesea de aproape studentii. Un fost aplicant al unui internship a spus ca organizatiile locale l-au asteptat la sosirea in Europa, insa a ramas vulnerabil, iar mai tarziu a fost jefuit pe o strada laturalnica.

Ce s-a intamplat in Romania

In incidentul din Romania, tanara Masuno, care provenea din prefectura Hiogo, a luat avionul catre Bucuresti, dupa ce a acceptat un post de profesor de limba japoneza la Craiova.

Tanara japoneza violata si ucisa in bataie de un roman

Un martor aflat la aeroport a spus ca un om s-a oferit aparent sa o ajute pe studenta sa ajunga la destinatia sa. Cei doi au luat un taxi impreuna, dar s-au dat jos intr-o statie de autobuz de langa aeroport. Doua zile mai tarziu, corpul japonezei a fost gasit intr-o padure din apropiere, iar poseta si bunurile sale disparusera.

Un barbat in varsta de 26 de ani a fost arestat, dar a negat crima, spunandu-le politistilor ca a lasat-o pe Masuno sa astepte autobuzul.

Ambasada japoneza din Romania a dat publicitatii putine detalii, iar AIESEC Japonia, o organizatie non-profit a studentilor, despre care se crede ca aranjat acest program, a transmis ca nu comenteaza acest caz, amandoua sursele precizand ca astfel se respecta dorinta familiei victimei.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#program internship Japonia, #studenti Japonia Romania, #crima Otopeni, #femeie ucisa Otopeni, #japoneza ucisa Otopeni , #crima