UPDATE Primele concluzii in cazul crimei de la Bacau. Adjunctul politiei Onesti a inceput primele discutii cu agresorul pe care il cunostea din vedere

Marti, 02 Martie 2021, ora 14:29
5064 citiri
UPDATE Primele concluzii in cazul crimei de la Bacau. Adjunctul politiei Onesti a inceput primele discutii cu agresorul pe care il cunostea din vedere
Politistii au intervenit in cazul luarii de ostatici FOTO captura video

Autoritatile fac primele declaratii oficiale in cazul crimei de la Onesti. Un barbat a ucis doi muncitori care venisera sa renoveze un apartament pe care agresorul il pierduse in urma cu 10 ani.

Adjunctul IGPR a declarat ca cei care se fac vinovati de aceasta tragedie vor raspunde penal. Ancheta a fost preluata de anchetatori de pe langa Tribunalul Bacau.

Gheorghe Cristian director adjunct Investigatii criminale: a explicat ca primul apel a fost efectuat la 11.47 de la un barbat care spunea ca are probleme din cauza unui litigiu si spunea ca va folosi un cutit. A fost transferat catre politie, insa apelul s-a intrerupt.

La 11.52 primul echipaj a ajuns la fata locului. La 11.55 s-a dispus constituirea unei grup operativ din 17 politisti de la SIC, un negociator, o grupa de interventie. A ajuns si adjunctul politiei Onesti.

Negociatorul, chemat din ziua libera

Adjunctul politiei Onesti a inceput primele discutii cu agresorul. Negociatorul a fost chemat de urgenta la serviciu, acesta fiind liber. La ora 14.01 a fost solicitat ISU Bacau, la fata locului ajungand o autoscara si un echipaj SAJ, apoi si un echipaj SMURD.

Ulterior a apelat 112 si a sesizat ca are in locuinta doua persoane legate si a solicitat sa i se restituie actul apartamentului si 300.000 de euro.

Operatorul a solicitat sa vorbeasca cu una dintre cele doua persoane sechestrate. Unul dinte ei a precizat ca este sechestrat si ca i s-a spus ca va fi ucis daca se aude vreo miscare pe strada sau la usa.

Politistii au discutat cu sotia care a spus ca il sustine pe sot.

Alexandru Scurtu, seful SIAS, a explicat ca gestionarea unei situatii de criza se prezinta in patru pasi. Daca procesul de negociere esueaza, "trebuie sa fim pregatiti pentru asalt. Evident, in urmarea asaltului, trebuie sa fim asigurati in managementul consecintelor.

In cazul procesului de negociere, este o activitate obligatorie in toate actiunile in spatii publice. Fiecare incident are un timp specific de desfasurare. Nu putem sa spunem ca o negociere este lunga sau scurta", a spus seful SIAS.

Negocierea cu agresorul

Desi era in timpul liber, negociatorul s-a deplasat la fata locului destul de repede, a apreciat Scurtu. In jurul orei 14.02 a inceput negocierea cu agresorul.

Stefanut Moraru, negociator, a declarat ca a observat miscarea siluetelor si a auzit tipetele din interior "care ne-au indicat ca in interior s-a produs o agresiune".

Alexandru Scurtu a mai spus ca la 16.55 s-a intamplat ceva, s-a produs un declic, cand una dintre victime a incercat sa-l atace. Echipa de specialisti ai IGPR deplasata la Onesti a informat ca barbatul agresor fusese adus intr-o "situatie sub control" in urma negocierilor purtate de catre politisti timp de mai multe ore, insa la ora 16,55 "s-a produs un declic" atunci cand "una dintre victime a incercat sa il atace pe barbatul agresor", moment cand acesta a inceput sa loveasca cu cutitul.

Prima echipa care a ajuns la 16.53 era pozitionata la etajul al treilea al blocului cu sisteme de spargere a sistemelor de inchidere.

Agresorul pusese si o scara in usa, iar din acest motiv a durat mult deschiderea usii.

S-a folosit initial munitie neletala care a lovit mana agresorului si l-a facut sa scape arma din mana. Ulterior s-a tras cu arma.

Interventia fortelor de ordine s-a realizat imediat ce zgomotele si tipetele din interior au dat de inteles ca acolo se intampla ceva, au precizat politistii.

S-a folosit "berbecul" pana a fost sparta usa.

Agresorul are 4 condamnari

Gheorghe Morosan, barbatul de 68 de ani, are patru condamnari anterioare, una dintre ele fiind din Italia.

"Nu ne-a atestat un comportament violent. Verificarile pe care le-am facut in cercurile sale nu au aratat ca el ar fi avut un declic care sa motiveze acest gest", au spus politistii.

Adjunctul politiei a recunoscut ca il cunostea din vedere pe agresor. Si-a dat masca jos in discutia cu individul respectiv.

Actiunea a fost catalogata ca fiind intarziata. Seful Politiei Romane a trimis o echipa de la Bucuresti pentru a investiga interventia autoritatilor.

Intre timp, apar mai multe detalii despre tragedia de la Onesti, unde un barbat a sechestrat doi muncitori in apartamentul pe care el il pierduse in urma cu multi ani si pe care, ulterior, i-a injunghiat cu un cutit.

Conform unor surse citate de Digi 24, discutiile dintre agresor si politie au durat mai bine de 4 ore, iar acesta a cerut negociatorului actul prin care a pierdut apartamentul in care a avut loc crima, o camera de filmat si suma de 300.000 de euro.

O tânără de 18 ani a murit după ce a fost împușcată într-un cămin din SUA FOTO/VIDEO
O tânără de 18 ani a murit după ce a fost împușcată într-un cămin din SUA FOTO/VIDEO
Autoritățile americane au anunțat că o tânără de 18 ani a murit după ce a fost împușcată duminică, 21 aprilie, în campusul Universității de Stat din Delaware. Conform ABC News,...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Onesti, #crima, #declaratii, #interventie, #autoritati , #crima