Administratia Prezidentiala, despre protocoalele SRI-DNA: Nici Iohannis, nici CSAT nu le pot desecretiza

Vineri, 16 Martie 2018, ora 13:45
5681 citiri
Administratia Prezidentiala, despre protocoalele SRI-DNA: Nici Iohannis, nici CSAT nu le pot desecretiza
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Protocoalele intre SRI si DNA sau alte institutii ale statului nu au fost incheiate prin hotarari adoptate de CSAT, prin urmare nici presedintele Klaus Iohannis si nici Consiliul Suprem de Aparare a Tarii nu le poate desecretiza, conform legii.

Precizarile vin in contextul scandalurilor lansate in spatiul public in ultimele luni si in care aceste protocoale au fost invocate, inclusiv la audierile din Comisia parlamentara de Control SRI.

"La nivelul CSAT, au fost aprobate doar directii de actiune si masuri generale pentru prevenirea sau inlaturarea riscurilor si amenintarilor la adresa securitatii nationale, dispuse in temeiul Legii 415/2002.

Prin urmare, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii nu a aprobat, prin hotarari, incheierea unor protocoale intre Serviciul Roman de Informatii si Directia Nationala Anticoruptie sau intre Serviciul Roman de Informatii si alte entitati ale statului si nu a stabilit, prin prevederile hotararilor aprobate, atributii suplimentare in sarcina acestora", se arata intr-un comunicat remis vineri Ziare.com de Administratia Prezidentiale.

Conform sursei citate, "protocoalele au fost incheiate fie la solicitarea Serviciului Roman de Informatii, fie la solicitarea celorlalte entitati implicate, in baza unor prevederi ale legilor sau regulamentelor proprii de organizare si functionare".

"O parte dintre protocoalele incheiate intre Serviciul Roman de Informatii si alte institutii ale statului roman au fost deja puse la dispozitia Comisiei parlamentare pentru exercitarea controlului asupra activitatii SRI, la solicitarea acesteia", se mai arata in comunicatul citat.

In ceea ce priveste declasificarea acestora, conform legilor in vigoare, informatiile clasificate din categoria secrete de stat pot fi declasificate prin hotarare a Guvernului, la solicitarea motivata a emitentului, arata Administratia Prezidentiala.

Astfel, "declasificarea ori trecerea la un nivel inferior de clasificare este realizata de persoanele sau autoritatile publice competente sa aprobe clasificarea si nivelul de secretizare a informatiilor respective", iar informatiile se declasifica daca:

  • termenul de clasificare a expirat
  • dezvaluirea informatiilor nu mai poate prejudicia securitatea nationala, apararea tarii, ordinea publica ori interesele persoanelor de drept public sau privat detinatoare
  • clasificarea a fost atribuita de o persoana neimputernicita prin lege

Prin urmare, "informatiile din categoria secrete de serviciu se declasifica de conducatorii unitatilor care le-au emis", in conditiile mentionate mai sus, subliniaza Administratia Prezidentiala.

De aceea, intrucat CSAT nu a emis hotarari prin care sa impuna ori sa aprobe incheierea unor protocoale intre SRI si alte institutii, "activitatea de desecretizare a acestora nu intra in responsabilitatea Consiliului si, cu atat mai putin, a Presedintelui Romaniei", subliniaza Administratia Prezidentiala.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Iohannis desecretizare protocoale SRI , #CSAT