CSAT a decis: Intrarea in Schengen, obiectiv fundamental, asumat la nivel national

Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 18:02
3791 citiri
CSAT a decis: Intrarea in Schengen, obiectiv fundamental, asumat la nivel national
Foto: B1TV

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a decis in sedinta de miercuri ca intrarea in Spatiul Schengen ramane un obiectiv fundamental pentru Romania, care "trebuie asumat la nivel national de catre toti factorii de raspundere".

In cadrul sedintei prezidate de Traian Basescu, membrii CSAT au fost informati despre stadiul aderarii Romaniei la Spatiul Schengen si demersurile politico-diplomatice necesar a fi efectuate in continuare astfel incat tara noastra sa-si indeplineasca obiectivul de aderare, se arata in comunicatul remis presei de Administratia Prezidentiala.

Totodata, membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii au analizat si aprobat Metodologia de comunicare si actiune pentru institutiile si autoritatile cu responsabilitati in gestionarea situatiilor de atacuri teroriste in care sunt implicati cetateni romani aflati in afara teritoriului Romaniei, se mai arata in documentul citat.

O alta tema analizata in cadrul sedintei Consiliului a constituit-o si problematica amenintarilor cibernetice la adresa Romaniei si securitatea sistemelor informatice de interes national.

"S-a apreciat ca in ultima perioada aceste amenintari s-au diversificat, devenind o optiune tot mai atractiva pentru actorii statali sau nonstatali intrucat nu implica resurse foarte mari. Membrii CSAT au decis luarea unor masuri care sa permita urgentarea adoptarii cadrului normativ si operationalizarii Agendei Digitale 2020 ca parte integranta a efortului european de dezvoltare a societatii informationale si implicit a actiunilor subsecvente ce sunt dedicate securitatii cibernetice", se mai arata in comunicat.

In finalul sedintei, a fost analizat Raportul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii privind activitatea desfasurata in anul 2012.

De asemenea, membrii CSAT au analizat stadiul indeplinirii hotararilor adoptate de catre Consiliu in anul 2012, rezultand ca 70,2% dintre acestea sunt indeplinite, iar 29,8% sunt in curs de indeplinire, nefinalizarea lor fiind pusa pe seama intinderii in timp a unor activitati, a caracterului lor multinational ori a caracterului complex al unor activitati si implicarii unui numar mare de institutii in realizarea dispozitiilor CSAT.

Membrii Consiliului au aprobat Raportul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii privind activitatea desfasurata in anul 2012 si au decis trimiterea acestuia, spre examinare, catre Parlamentul Romaniei.

In finalul sedintei CSAT s-a avizat proiectul hotararii de guvern referitoare la structura organizatorica si efectivele Ministerului Afacerilor Interne.

La sedinta au participat premierul Victor Ponta, vicepremierul Daniel Chitoiu, ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior, directorul Serviciului de Informatii Externe, Teodor Melescanu, seful Statului Major General, general-locotenent Stefan Danila, consilierul prezidential pentru securitate nationala, Iulian Fota, secretarul CSAT, general Ion Oprisor si purtatorul de cuvant al presedintelui Romaniei, Bogdan Oprea.

C.B.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#CSAT Schengen, #CSAT amenintari cibernetice , #CSAT