Fara interceptari SRI in dosare penale: Din Israel, Iohannis convoaca de urgenta CSAT

Joi, 10 Martie 2016, ora 11:16
16256 citiri
Fara interceptari SRI in dosare penale: Din Israel, Iohannis convoaca de urgenta CSAT

Presedintele Klaus Iohannis va conduce o sedinta CSAT, vineri seara, imediat dupa intoarcerea din vizita de stat pe care a facut-o in aceasta saptamana in Israel si Palestina.

Tema principala abordata in cadrul sedintei CSAT va fi motivarea Curtii Constitutionale privind interzicerea interceptarilor SRI in dosarele penale si efectele acesteia asupra sistemului judiciar, transmite corespondentul Ziare.com.

Administratia Prezidentiala a confirmat sedinta CSAT, dupa care presedintele va sustine declaratii de presa.

Reuniunea CSAT trebuia sa aiba loc pe 15 martie, dar a fost devansata cu patru zile, pentru a se discuta mai repede efectele deciziei CCR, a carei motivare a aparut miercuri.

Seful statului va ajunge in Romania, vineri, in jurul orei 18:00.

Infractorii pot rasufla usurati: SRI nu mai are voie sa faca interceptari - motivarea CCR

Curtea Constitutionala a transmis ca SRI nu poate face interceptari in dosare penale deoarece nu este organ de urmarire penala. Astfel isi motiveaza CCR decizia din 16 februarie, care se aplica si dosarelor care sunt in curs de solutionare.

In schimb, dosarele care au fost deja solutionate nu mai sunt supuse acestei decizii.

"Dispozitiile Codului de procedura penala nu precizeaza exact care sunt organele care intra in categoria 'altor organe specializate ale statului', dar care, totusi, pot efectua supravegherea tehnica, conform art.142 alin. (1) din Codul de procedura penala, alaturi de procuror, de organele de cercetare penala si de lucratorii specializati din cadrul politiei.

Se sustine ca sintagma criticata da posibilitatea Serviciului Roman de Informatii sa efectueze acte de procedura in cadrul procesului penal, prin interceptarea si inregistrarea de convorbiri in cauzele penale. Se arata ca aceste serviciile secrete ale statului nu sunt organe de urmarire sau de cercetare penala, nefiind prevazute, ca atare, in Codul de procedura penala", se arata in motivare.

DIICOT pluseaza: Cere 200 de angajati si 20 de milioane de euro, dupa decizia CCR pe interceptari

DNA cere 130 de posturi in plus si peste 10 milioane de euro dupa decizia CCR privind interceptarile

Reactia Ministerului Public dupa decizia CCR privind interceptarile facute de SRI

Solutia ministrului Justitiei pentru continuarea interceptarilor

Si Politia reactioneaza dupa decizia CCR privind interceptarile: Cere 30 de milioane de euro si 1.000 de posturi noi

Imediat, DNA a cerut 130 de posturi in plus si peste 10 milioane de euro, dupa decizia CCR. De asemenea, DIICOT a cerut 200 de angajati si 20 de milioane de euro. In plus, politia a cerut 1.000 de noi posturi si 30 de milioane de euro, dupa anuntul facut miercuri de CCR.

Ministerul Public a anuntat ca, impreuna cu Ministerul de Interne, a identificat "solutiile necesare pentru continuarea activitatii de urmarire penala in cauzele in care se apeleaza si la aceste mijloace de investigatie penala, pentru a nu fi afectata celeritatea si eficienta solutionarii dosarelor penale".

Daniel Morar: Judecatorii vor decide de la caz la caz daca anuleaza probele obtinute cu interceptari SRI

Kovesi, despre decizia CCR: Lupta anticoruptie va fi incetinita. Deja a fost invocata exceptia in unele dosare DNA (Video)

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a spus ca dupa decizia CCR lupta anticoruptie va fi incetinita, in timp ce fostul sef DNa si fost procuror general Daniel Morar, in prezent judecator CCR, spune ca judecatorii vor decide de la caz la caz daca anuleaza probele obtinute cu interceptari SRI.

Seful CCR: Nimeni nu scapa nepedepsit. Nici in Anglia nu se fac interceptari

In schimb, presedintele CCR, Augustin Zegrean, da asigurari ca nicio persoana vinovata de fapte penale nu va ramane nepedepsita ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale.

F.N.

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...