Forte si avioane de lupta ale armatei portugheze, in Romania - decizie in CSAT

Marti, 03 Martie 2015, ora 17:17
13630 citiri
Forte si avioane de lupta ale armatei portugheze, in Romania - decizie in CSAT

In Romania vor veni forte ale armatei portugheze din cadrul NATO, in perioada mai-iunie 2015, potrivit unei decizii luate in sedinta de marti a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), prima prezidata de Klaus Iohannis de la preluarea mandatului.

Mai exact, in tara noastra vor stationa patru aeronave F16 Falcon si personalul aferent, adica in jur de 150 de militari si civili, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale, in care sunt prezentate discutiile de marti.

Directorul FBI s-a intalnit cu Iohannis si Ponta, inainte de sedinta CSAT (surse)

"Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat propunerile Prim-ministrului referitoare la intrarea si stationarea pe teritoriul Romaniei, in perioada mai-iunie 2015, a unor forte si mijloace ale armatei portugheze, avand in compunere patru aeronave F16 Falcon si personalul aferent (aproximativ 150 militari si civili) in scopul pregatirii si desfasurarii misiunilor de Politie Aeriana NATO. Presedintele Romaniei urmeaza sa informeze Parlamentul cu privire la decizia luata, in conditiile legii", se mentioneaza in documentul citat.

De asemenea, in cadrul sedintei a fost dezbatuta situatia de securitate din Ucraina, precum si implicatiile pentru Romania.

"Membrii Consiliului au apreciat ca sprijinul consecvent al Romaniei pentru Ucraina, de la declansarea crizei, a marcat o deschidere fara precedent a autoritatilor de la Kiev fata de cooperarea bilaterala cu Romania", arata reprezentantii presedintiei.

Primul CSAT condus de Iohannis si cu Hellvig la SRI: Razboiul din Ucraina si protectia anti-hackeri

Integrarea europeana a tarilor balcanice

De asemenea, in sedinta CSAT, la care au participat inclusiv premierul Victor Ponta si proaspatul director al SRI Eduard Hellvig, s-a discutat despre stadiul proceselor de asociere politica si economica dintre statele din Balacanii de Vest si Uniunea Europeana.

"Acestia au apreciat ca, in anul 2014, s-au inregistrat progrese privind parcursul european al acestor state. Totodata, membrii Consiliului au considerat ca regiunea Balcanilor de Vest trebuie inclusa intr-o viziune de ansamblu asupra Europei de Sud-Est, care sa intareasca rolul strategic al Romaniei in zona. Exercitarea de catre Romania a rolului de pivot al NATO si UE in regiune va contribui, la momentul oportun, si la acceptarea de catre partenerii occidentali a includerii Republicii Moldova in pachetul de extindere care are in vedere Balcanii de Vest", explica Administratia Prezidentiala.

O alta tema de pe agenda sedintei a fost stadiul indeplinirii Programului multianual de restabilire a capacitatii de lupta a Armatei Romaniei pentru perioada 2013-2016 si in perspectiva pana in anul 2022.

"Membrii Consiliului au remarcat ca decizia de crestere a bugetului alocat apararii la nivelul de 2% din PIB pana in anul 2017, urmare a consensului obtinut din partea tuturor partidelor parlamentare, va asigura revigorarea programelor majore privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei si va reprezenta si o oportunitate certa pentru industria de aparare", continua oficialii de la Cotroceni.

De asemenea, la intalnirea de marti s-a analizat si aprobat "raportul privind activitatea Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica - CERT-RO, in anul 2014, institutie al carei obiectiv general a constat in dezvoltarea capacitatii de raspuns la incidente de securitate cibernetica si a relatiilor de cooperare cu entitati nationale sau internationale, cu atributii si responsabilitati in domeniul securitatii cibernetice".

Sedinta CSAT, marti - Ucraina, siguranta cibernetica si provocarile teroriste, pe ordinea de zi

Marti dupa-amiaza a avut loc prima sedinta CSAT prezidata de Klaus Iohannis de la preluarea mandatului, intalnire la care au participat, printre altii, premierul Victor Ponta, seful SRI Eduard Hellvig, ministrul de Interne Gabriel Oprea, ministrul Apararii Mircea Dusa, ministrul de Externe Bogdan Aurescu, ministrul Justitiei Robert Cazanciuc si ministrul de Finante Darius Valcov.

D.T.

Citeste si:
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase luni,...
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
PSD va prezenta în fața Parlamentului, joi, de la ora 18.00, bilanţul primelor 6 luni de guvernare. Liderul partidului, Marcel Ciolacu, a afirmat că bilanţul va fi unul cinstit şi realist,...