Invitatii Ziare.com Catalin Prisacariu: Diversiunea STS

Luni, 03 Februarie 2014, ora 12:56
7375 citiri
Invitatii Ziare.com Catalin Prisacariu: Diversiunea STS

Cred ca premierul Victor Ponta nu a cerut convocarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii ca sa obtina demiterea sefului Serviciului de Telecomunicatii Speciale, generalul Marcel Opris, ci tocmai ca sa nu o obtina.

Pentru ca Ponta nu este interesat sa indeparteze din fruntea STS un loial al presedintelui Traian Basescu, ci este extrem de interesat sa indeparteze STS de CSAT.

Ponta: Basescu nu are curajul sa ii ceara demisia lui Opris sau e santajat. STS sa treaca la MAI

Felul in care s-au desfasurat evenimentele ma face sa cred ca "diversiunea STS" a fost pusa la cale de catre Victor Ponta, cu ajutorul unor institutii de media foarte prietenoase, imediat de dupa accidentul aviatic din Apuseni.

Initial, in presa s-a rostogolit ideea ca una dintre marile culpe pentru nerecuperarea la timp a victimelor accidentului ar apartine STS, institutie care nu a reusit localizarea intr-un perimetru rezonabil a medicului Radu Zamfir, cel care a sunat la serviciul de urgenta 112.

Pasul doi a fost oficializarea acestei idei chiar de la tribuna Guvernului: insusi premierul Victor Ponta a anuntat ca va cere in CSAT ca seful serviciului, generalul Marcel Opris, sa fie demis. Multi s-au mirat, auzindu-l pe premier ca cerea demiterea lui Opris, cata vreme chiar raportul oficial de ancheta intocmit de vicepremierul Gabriel Oprea nu mentiona nici ca, nici cum anume era STS responsabil de nelocalizarea cu exactitate a epavei avionului prabusit.

La pachet cu convocarea CSAT in chestiunea Opris, Victor Ponta a facut si al treilea pas: a provocat demisia sefului ROMATSA, dar si a sefului Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta. Ce e drept, in raportul intocmit de vicepremierul Oprea, ROMATSA si IGSU erau mentionate expres ca avand responsabilitati directe.

Demiteri dupa tragedia aviatica din Apuseni: Secretarul de stat din MAI pleaca. Stroe ramane

Astfel, ROMATSA esuase in a localiza locul accidentului, desi era principala institutie abilitata, iar IGSU nu reusise sa coordoneze operatiunea de comunicare intre toate institutiile care ar fi putut avea un rol in operatiunile de cautare si salvare a victimelor accidentului.

Pasul al patrulea al diversiunii STS a fost rularea in heavy rotation a subiectului generic intitulat "STS, principalul vinovat" in presa prietenoasa care, de altfel, facuse si pasul unu al diversiunii.

Pasul al cincilea a fost chiar prezenta premierului Victor Ponta la sedinta CSAT de pe 2 februarie, unde acesta si-a sustinut din nou punctul de vedere, dublat de un raport al STS care descria circumstantele in care serviciul a efectuat localizarea medicului Radu Zamfir. Mai importanta decat prezenta lui Ponta la sedinta CSAT cred insa ca a fost declaratia de dupa a presedintelui Traian Basescu, cel care a anuntat ca se opune demiterii generalului Marcel Opris.

Basescu a invocat argumente tehnice (STS nu detine aparatura de localizare, depinde de informatiile oferite de operatorii de telefonie mobila) si a punctat ca responsabilitatile fusesera ale Ministerului de Interne, respectiv ale Ministerului Transporturilor, care ar fi trebuit sa organizeze celule de criza, nu ale STS (care ar fi putut juca un rol secundar).

Basescu: Ponta a cerut demiterea lui Opris si trecerea STS la MAI. Nu schimbam oameni ca sa dea bine

Iar pasul al saselea a inchis cercul diversiunii: la o ora dupa ce Traian Basescu a vorbit despre STS, Victor Ponta a anuntat ca luni, 3 februarie, va cere introducerea in Senat, in procedura de urgenta, a unui proiect de lege prin care STS sa treaca in subordinea Ministerului de Interne. Din ratiuni care tin de buna coordonare a institutiilor statului in situatii de criza, a conchis premierul.

Ca premierul Ponta nu a avut nici o clipa incredere in scenariul de a scapa de generalul Opris se vede nu doar din lipsa mentionarii culpei STS in raportul vicepremierului Oprea, ci mai ales din aparitia planului B dupa sedinta CSAT in care nu a obtinut ce a cerut. Planul B fiind, evident, proiectul de lege de trecere a STS in subordinea Internelor.

Ponta stia foarte bine ca Basescu nu va fi de acord cu demiterea sefului STS (decizie pe care si-a argumentat-o in conferinta de presa de dupa sedinta CSAT). Dar interesul premierului cred ca era cu totul altul: nu voia decat ca seful statului sa-i dea ocazia sa spuna, dupa sedinta CSAT, ca Romania se intoarce in securism si dictatura interceptarilor.

Ponta avea nevoie de contextul necesar pentru a poza in premierul cu mana forte care pedepseste vinovatii din subordine (seful ROMATSA, seful IGSU), dar nu se poate atinge de vinovatul aflat sub protectie prezidentiala (seful STS). Ponta avea, deci, nevoie de inca o antiteza cu Basescu: el, premierul, este un tip modern, deschis, dar sever atunci cand este cazul sa dea o lectie necesara, in timp ce Basescu este un dictator anacronic care apara niste securisti vinovati de moartea unor oameni.

Daca-i va reusi diversiunea, Ponta nu va castiga doar o batalie de orgoliu cu generalul Opris, ci va pune mana pe un serviciu secret cu o miza colosala in alegeri (STS asigura comunicatiile intre sectiile de vot si Biroul Electoral Central).

Pana la victorie, insa, ar putea fi piedici de constitutionalitate.

Profesorul Gh. Iancu: Mutarea STS la Ministerul de Interne e neconstitutionala

Dincolo de aspectele legale, insa, nu pot sa nu remarc o lipsa totala de buna-cuviinta a premierului: pana la urma, lupta lui Ponta de a castiga o institutie are ca baza moartea a doi oameni. Doar ca pretext. Ceea ce ar fi trebuit sa fie o lectie de decenta si de demnitate s-a transformat in necrofagie electorala.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Basescu STS Ponta, #STS demitere Opris, #CSAT demitere Opris, #STS CSAT Basescu Ponta , #CSAT