Iohannis si Dancila stau fata in fata, la sedinta CSAT. Subiectul zilei: Rosia Montana

Miercuri, 27 Iunie 2018, ora 07:00
5618 citiri
Iohannis si Dancila stau fata in fata, la sedinta CSAT. Subiectul zilei: Rosia Montana
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Presedintele Klaus Iohannis si premierul Viorica Dancila vor participa, miercuri dimineata, la Palatul Cotroceni, la sedinta CSAT, unde vor discuta despre Rosia Montana.

Chiar daca initial nu figura pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), subiectul Rosia Montana a fost inclus pentru dezbaterea in sedinta de miercuri, la solicitarea premierului Viorica Dancila, potrivit unui raspuns dat de Administratia Prezidentiala, pe 13 iunie, la socitarea Mediafax.

"Presedintele este preocupat de subiectul Rosia Montana. Subiectul a fost introdus pe ordinea de zi a sedintei CSAT din 27 iunie", a adaugat, la momentul respectiv, Presedintia.

Pe ordinea de zi a sedintei de miercuri a CSAT sunt incluse si subiecte referitoare la obiectivele Romaniei pentru Summit-ul NATO de la Bruxelles, din perioada 11 - 12 iulie si fortele armate ale Romaniei care pot fi puse la dispozitie pentru participarea la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, in anul 2019.

Ministrul Culturii a cerut amanarea deciziei privind includerea Rosiei Montane in Patrimoniul UNESCO

Referitor la subiectul Rosia Montana, ministrul Culturii, George Ivascu, a solicitat amanarea deciziei privind includerea Rosiei Montane in Patrimoniul UNESCO, motivand ca trebuie protejate drepturile statului roman in litigiul cu compania Gabriel Resources si ca pierderile se pot ridica la 4,4 miliarde de dolari.

Intr-o adresa transmisa MAE, pe 30 mai, Ivascu cerea "transmiterea catre Secretariatul Conventiei Patrimoniului Mondial din cadrul UNESCO a solicitarii statului roman de a amana decizia Comitetului Patrimoniului Mondial in cadrul celei de-a 42-a sesiuni, care se va desfasura la Manam, Bahrain, cu privire la inscrierea in Lista Patrimoniului Mondial a Peisajului Cultural Minier 'Rosia Montana' si in vederea protejarii drepturilor patrimoniale ale statului roman in acest litigiu arbitral".

Ministrul Culturii a mai mentionat ca inscrierea localitatii Rosia Montana in lista Patrimoniului Mondial UNESCO "trebuie sa se realizeze in conditiile in care acest sit sa nu fie grevat de vreun litigiu".

"Astfel, reiteram solicitarea ferma de amanare a luarii unei decizii in acest sens", scria Ivascu, cerand si facilitarea unei intalniri a unei delegatii a Ministerului Culturii cu reprezentanti UNESCO privind acest subiect.

Ulterior, intrebat de Mediafax care ar fi riscurile pentru Romania, George Ivascu a spus ca daunele se pot ridica la ordinul a miliarde de dolari. "4,4 miliarde de dolari ar fi pierderea si este vorba despre fiecare cetatean in parte care pierde. Deoarece sunt banii statului", a explicat ministrul Culturii.

Pe 7 iunie, ambasadorul Romaniei la UNESCO, Adrian Cioroianu, a declarat ca stoparea procedurii de includere a localitatii Rosia Montana in patrimoniul UNESCO, la cererea Guvernului, este o situatie inedita, deoarece primise deja recomandare de inscriere in Lista Patrimoniului Mondial.

"Asta a fost instructiunea pe care am primit-o, de stopare a dosarului la nivelul la care se ajunsese. El primise deja recomandarea de inscriere in Patrimoniul Mondial, acum cateva saptamani, iar acest lucru urma sa se discute peste cateva saptamani in Bahrein, la o reuniune mai mare a Patrimoniului Mondial.

Instructiunea pe care am primit-o de la Ministerul Culturii, prin intermediul Ministerului de Externe, a fost, pe de o parte, stoparea evaluarii la nivelul la care se ajunsese si, totodata, organizarea unei intalniri intre o delegatie din partea unor ministere de la Bucuresti si dna Rossler de la Patrimoniul Mondial. Intalnirea a avut loc chiar in aceste zile la Paris. Patrimoniul Mondial urmeaza sa dea raspuns in cateva zile, pentru ca e o situatie inedita, adica nu cred ca s-a mai intamplat", a declarat la momentul respectiv Adrian Cioroianu.

Cea de-a 42-a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO are loc in perioada 24 iunie - 4 iulie.

Ministerul Culturii a trimis, pe 4 ianuarie 2017, la UNESCO dosarul "Peisajul Cultural Minier Rosia Montana", pentru inscrierea in Patrimoniul Mondial.

Robert F. Kennedy nu îl susține pe Călin Georgescu întrucât ar fi împotriva legislației SUA
Robert F. Kennedy nu îl susține pe Călin Georgescu întrucât ar fi împotriva legislației SUA
Robert F. Kennedy Jr., un foarte cunoscut politician din echipa lui Donald Trump, nu îl poate susține pe Călin Georgescu în campania sa electorală din România întrucât o asemenea susținere...
Izolarea neolegionarilor și extremiștilor, scopul principal al noii coaliții de guvernare. Hunor: "E și un sprijin pentru Elena Lasconi din partea tuturor"
Izolarea neolegionarilor și extremiștilor, scopul principal al noii coaliții de guvernare. Hunor: "E și un sprijin pentru Elena Lasconi din partea tuturor"
Scopul coaliției PSD-PNL-USR-UDMR și minoritățile, constituită miercuri, 4 decembrie, la Palatul Parlamentului, are drept scop să asigure o stabilitate politică, continuitatea pe calea...
#sedinta CSAT Rosia Montana , #CSAT
  1. Tensiuni în Marea Baltică: Focuri de avertisment trase de o navă rusească asupra unui elicopter german
  2. CEO-ul unui gigant al asigurărilor de sănătate, împușcat mortal în plină stradă. Asasinul a fugit cu o bicicletă de la locul crimei VIDEO FOTO
  3. Trump cere anularea procesului Stormy Daniels. El invocă graţierea fiului lui Biden
  4. Doctorița învinuită de moartea Alexandrei, femeia de 25 de ani de la Botoșani care a murit după șapte ore de chin în spital, ar putea primi despăgubiri
  5. Cei opt tineri acuzați că au bătut un bărbat care le-a propus să facă sex au fost reținuți. Unii dintre suspecți sunt minori
  6. Șeful NATO cere ”o susţinere suficientă” a Ucrainei cât să schimbe traiectoria conflictului ”o dată pentru totdeauna” VIDEO
  7. Atentate comandate de Rusia, puse la cale în România de un columbian. Planurile teroristului prins de mascații de la DIICOT
  8. Suspectul în cazul jafului armat din Călărași, în custodia Poliției. Bărbatul a fost dus la audieri
  9. România, invadată de tone de jucării contrafăcute în luna cadourilor. Pericolele la care sunt expuși copiii celor care le cumpără
  10. Ungaria nu vrea să audă de Ucraina în NATO. „Apărarea colectivă nu trebuie sacrificată de dragul niciunei țări terțe”