Opinii: Guvernul si Presedintia, alte vulnerabilitati ale sigurantei statului

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Joi, 24 Iunie 2010, ora 19:16
5095 citiri
Opinii: Guvernul si Presedintia, alte vulnerabilitati ale sigurantei statului

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a ajuns la concluzia ca printre vulnerabilitatile care ameninta siguranta Romaniei se numara si campaniile de presa facute "la comanda" de unele trusturi cu scopul de a denigra institutiile statului, prin raspandirea "de informatii false despre activitatea acestora".

Fragilitatea sistemului financiar international si manifestarile extremiste au fost trecute la principalele "amenintari" la adresa sigurantei nationale, considerate fiind ca factori de origine straina.

Dintre toate problemele cu care Romania se confrunta acum, in opinia celei mai importante institutii care are in vedere linistea si siguranta nationala, cea mai grava amenintare la adresa statului o reprezinta presa. Mai exact, campaniile unor trusturi care executa "la comanda" atacuri concertate asupra Puterii si a institutiilor statului, slabindu-le si subrezindu-le credibilitatea si autoritatea.

Este limpede ca unicul lucru care l-a interesat pe presedinte (si in general CSAT-ul), pentru care a si fost produs si dat publicitatii acest document, ce priveste Strategia Nationala de Aparare a Tarii, a fost mentionarea, intre altele, a acestui fragment referitor la "campaniile de presa la comanda" ale trusturilor indreptate impotriva sigurantei nationale.

Ce altceva ar fi nou din tot ce se spune in raport? Sa fi fost o noutate "amenintarile" factorilor externi, precum fragilitatea sistemului financiar international, manifestarile extremiste si iredentiste? Ma indoiesc. Din moment ce fragilitatea sistemului financiar mondial si-a aratat coltii de ani de zile, iar periodic a facut-o constant de-a lungul istoriei, iar miscarile extremiste sunt mai vechi decat cei mai batrani dintre noi, scopul precis al redactarii acestui document pare sa ramana doar mentionarea presei printre dusmanii statului si poporului.

Insa ce exemplu ar putea indica CSAT din toate campaniile de presa pe care le-a avut in vedere despre care sa aiba probe irefutabile ca au fost realizate impotriva sigurantei nationale? Cine defineste conceptul de siguranta statului si cine poate masura daca, in final, interesul national nu este aparat mai bine de presa decat de institutiile statului si, mai ales, de catre Puterea politica vremelnic cocotata in varful statului?

Cine poate garanta si judeca cu pretentii de universalitate si adevar absolut ca nu cumva chiar institutiile statului fac un rau mai mare Romaniei decat reusesc campaniile de presa ale trusturilor "la comanda" mogulilor? Care cetatean bine intentionat poate spune fara sa stea nicio clipa pe ganduri ca nu Guvernul si Presedintia aduc prejudicii mai mari si pericliteaza mult mai mult siguranta statului, decat orice alta campanie de presa care ataca institutiile, prin politicile lor haotice, prin minciunile, manipularile si incompententa lor?

De unde stim ca Guvernul si presedintele nu reprezinta un pericol mai mare pentru democratia insasi ca si pentru siguranta si linistea publica si a statului decat toate atacurile si campaniile de presa, fie ele la comanda sau nu? Si pentru a nu da ocazia domnului Emil Boc si domnului Traian Basescu sa se simta amenintati si de astfel de opinii, sa precizam cateva motive pentru care existenta lor reprezinta o vulnerabilitate mai mare asupra sigurantei nationale decat aceste randuri.

Dezinformarile permanente, recunoscute abia mai tarziu, in legatura cu criza, minciunile premierului si ale presedintelui din campania electorala cu unicul scop de a castiga alegerile si incompetenta Guvernului in lupta cu criza reprezinta, prin efectele lor ucigase si criminale pe care le pot avea in societatea romaneasca, o vulnarabilitate si poate o amenintare maxima la adresa democratiei, ordinii publice si securitatii nationale. Cine poate contrazice aceasta afirmatie si, mai ales, pe baza caror argumente?

Citeste si:
Proiectul USR pentru anularea amenzilor date românilor după intrarea în țară: ”Va repara o situaţie absurdă pe care autorităţile se fac că n-o văd”
Proiectul USR pentru anularea amenzilor date românilor după intrarea în țară: ”Va repara o situaţie absurdă pe care autorităţile se fac că n-o văd”
USR va depune un proiect de lege care prevede anularea amenzilor aplicate pentru necompletarea formularului pentru intrarea în ţară şi restituirea banilor deja plătiți. Unul dintre...
Rareș Bogdan îl atacă pe ministrul Sănătății pe tema certificatului verde: ”A jucat cu ochii la sondaje, nu la sănătatea românilor”
Rareș Bogdan îl atacă pe ministrul Sănătății pe tema certificatului verde: ”A jucat cu ochii la sondaje, nu la sănătatea românilor”
Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a criticat lipsa de acțiune a PSD, în special a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, în ceea ce privește introducerea certificatului verde. Liberalul...
Comentarii