Opinii: Un stat slab si mafiot

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 25 Iunie 2010, ora 10:09
5432 citiri
Opinii: Un stat slab si mafiot

Dincolo de referirile la campaniile de presa denigratoare, a caror includere in strategia nationala de securitate a fost cel putin nepotrivita si a starnit o disproportionata isterie, documentul CSAT cuprinde, tot la capitolul vulnerabilitati, aspecte cu mult mai importante, pe nedrept cazute in umbra unei prostii.

Daca ar fi sa rezumam, strategia ne arata un stat slab si mafiot, cu deficiente grave in zonele de care tine chiar evolutia sa ulterioara, deficiente pentru care actuala guvernare nu numai ca nu are solutii ci, prin politicile sale, le mai si accentueaza.

Aflam asadar ca printre vulnerabilitatile la adresa securitatii nationale a Romaniei se numara: scaderea nivelului serviciilor de sanatate, calitatea scazuta a educatiei, crima organizata si coruptia, tendintele demografice negative si procesul de imbatranire a populatiei, politizarea excesiva a administratiei la nivel local si central, diminuarea capacitatii de aplicare a legii de catre institutiile statului si inexistenta unui mecanism eficient de prognoza, programare, executie si control, care sa sustina conducerea bugetara multianuala.

Daca tragem linie, observam ca principalele atributii ale statului au devenit vulnerabilitati.

Nu prea inteleg in ce domeniu este statul eficient daca in cele mentionate mai sus a esuat atat de lamentabil. Adica daca statul nu este in stare sa aplice legea, sa combata coruptia, sa asigure educatia si sanatatea contribuabililor sai, la ce-o fi el bun?

De ce suntem in situatia asta ne arata aceeasi strategie: pentru ca administratia este politizata peste masura la toate nivelurile si pentru ca nu exista acea viziune pe termen mediu si lung care sa asigure dezvoltarea Romaniei pe toate palierele ei, de la educatie si sanatate, la demografie si economie.

Dar sa zicem ca raul a fost deja facut si ar trebui sa ne uitam spre viitor, mai precis la felul in care guvernantii combat vulnerabilitatile constatate de CSAT, astfel incat ele sa nu devina veritabile riscuri.

Tragedia este ca nu le combat catusi de putin, dimpotriva.

Ne spune strategia ca administratia este politizata de jos pana sus, iar guvernul Boc tine cu dintii de clientela instalata in toate pozitiile cheie, de toti directorii de prin deconcentrate instalati peste cei dinainte, nu mai stie ce artificii legislative sa gaseasca pentru a modifica legea functionarilor publici astfel incat sa-si fixeze politrucii in functii.

Ordonanta iesirii din ipocrizie, emisa initial de guvernul PD-L+PSD, a fost emisa din nou de guvernul PD-L dupa ce a fost trantita de Curtea Constitutionala. Asadar, deocamdata, guvernul Boc nu da nici cel mai mic semn de depolitizare a administratiei.

Ne spune strategia ca sanatatea si educatia sunt la pamant. Si ce face Guvernul?

Taie din lefurile medicilor si ale profesorilor, impingandu-i pe primii catre autoexilare, iar pe ceilalti catre demotivare si deprofesionalizare.

Si nu este vorba numai despre medicii si profesorii din acest moment, ci si despre viitorul acestor meserii, devenite atat de neatractive incat spre ele nu se mai indreapta tineri nici cantitativ si nici calitativ suficienti.

Cand ai domenii cheie intr-o situatie atat de grava incat e socotita vulnerabilitate la adresa securitatii nationale, cum poti gandi sa mai lovesti o data in ele, prin masuri care nu pot avea ca efect decat agravarea situatiei?

Ni se mai spune ca situatia demografica si imbatranirea populatiei au ajuns si ele la nivel de vulnerabilitate. S-ar impune asadar masuri urgente de stimulare a natalitatii, mai ales in zonele sociale care pot oferi societatii nu numai o crestere numerica ci, mai ales, una calitativa.

In aceste conditii, ce face Guvernul? Taie din indemnizatia pe care o primeste parintele aflat in concediu de crestere a copilului in varsta de pana la doi ani.

Nimeni nu poate contesta necesitatea masurilor de austeritate bugetara si este cert ca totala lipsa de viziune si iresponsabilitatea guvernului, convins ca ii va mai fraieri o data pe cei de la FMI, ne-a adus intr-o situaite atat de disperata, incat nu mai era timp de cat pentru masuri in forta si urgente.

Dar este esential ca primele masuri asupra carora Guvernul sa revina, chiar inainte de 6 luni, chiar inainte de pensii, sa fie exact cele care vizeaza zonele de vulnerabilitate nationala. Altfel, cu sau fara campanii de presa denigratoare, statul slab si mafiot va deveni si mai slab, si mai mafiot.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#CSAT vulnerabilitati Romania, #sanatate educatie Romania CSAT , #CSAT
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
Tanti Ene stim cu totii chestiile astea ; tanti Ene , vom avea cea mai mare mafie de pe planeta
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
@ bum - vad ca ai avut probleme cu Justitia si esti avizat . Justitia , in Romania , este Cupola Mafiei . Sub pulpana CSM , a unei legislatii facute de niste parlamentari profund corupti si interesati , Mafia isi face de cap .