Presedintia: CSAT, convocat la presiunea Guvernului. Sa fie mai responsabil!

Vineri, 02 August 2013, ora 10:51
3526 citiri
Presedintia: CSAT, convocat la presiunea Guvernului. Sa fie mai responsabil!
Foto: B1TV

Administratia Prezidentiala precizeaza intr-un comunicat remis presei cu putin timp inainte de sedinta CSAT, ca aceasta a fost convocata la presiunea exercitata de membrii Guvernului, caruia presedintele ii cere sa dea dovada de mai multa responsabilitate.

In comunicat este subliniat faptul ca Guvernul a solicitat oficial convocarea CSAT joi seara, la ora 17.05, "dupa plecarea din tara a domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta".

"Urgenta este justificata de presiunile pe care chiar membrii Guvernului Romaniei, in frunte cu domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta, le-au facut in ultimele saptamani pentru convocarea acestei sedinte, de faptul ca procesul de privatizare a creat incertitudini in randul salariatilor CFR Marfa si al familiilor acestora, dar si ca urmare a angajamentului de finalizare a procesului de privatizare in cursul lunii septembrie", se arata in comunicatul semnat de purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Bogdan Oprea.

Totodata, Guvernul este acuzat ca dezinformeaza in comunicatul remis presei la finalul saptamanii trecute.

"Rugam Guvernul Romaniei sa dea dovada de mai multa responsabilitate si acuratete in furnizarea informatiilor catre public pentru a evita eventuale dezinformari si sa corecteze informatia publicata in comunicatul de presa din data de 26 iulie 2013 in care se spune ca 'Guvernul Romaniei asteapta in continuare convocarea CSAT de catre presedintele Romaniei' si ca documentele privind privatizarea CFR Marfa 'au fost trimise catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii' (in realitate, documentele au fost trimise abia dupa o saptamana, joi, 1 august a.c., la ora 17.05)", se precizeaza in comunicatul citat.

Sedinta CSAT dorita de Victor Ponta a inceput la ora 11, la Palatul Cotroceni, in absenta premierului si a ministrului Economiei, Varujan Vosganian.

Gabriel Oprea i-a convocat la guvern pe ministrii care participa la sedinta CSAT

La discutii participa ministrii Apararii, de Interne, Externe, Finante, Justitie, precum si vicepremierul Gabriel Oprea, in calitate de invitat, in locul premierului

Vicepremierul Gabriel Oprea nu este membru CSAT, de aceea el nu va avea drept de vot in sedinta de azi. Situatia ar fi fost alta daca premierul l-ar fi desemnat ca interimar pe vicepremierul Daniel Chitoiu, care este si ministrul Finantelor Publice, el facand parte din CSAT si avand drept de vot.

Premierul a declarat public in repetate randuri ca nu va semna contractul de privatizare a CFR Marfa daca nu obtine un aviz de la CSAT cu privire la Hotararea de Guvern nr. 526 din 24 iulie 2013, dar solicitarea oficiala de convocare a consiliului a fost trimisa catre Palatul Cotroceni abia joi seara, la ora 17, dupa ce Victor Ponta a parasit tara, plecand in concediu.

Imediat presedintele Traian Basescu a anuntat convocarea CSAT pentru vineri la ora 11, printre motive fiind si acela ca autoritatile s-au angajat, dupa cum reiese si din scrisoarea de intentie a Romaniei adresata FMI, ca privatizarea CFR Marfa sa fie finalizata pana in septembrie. Conform legii, termenul limita pentru incheierea contractului este 23 septembrie.

Pe de alta parte, sedintele CSAT sunt convocate de presedintele Traian Basescu trimestrial sau atunci cand devine imperios necesar, iar urmatoarea sedinta ar fi trebuit sa aiba loc chiar in luna septembrie.

Vineri dimineata, Guvernul a remis presei un comunicat in care critica convocarea "de urgenta" a sedintei CSAT, precizand ca premierul nu a cerut asa ceva.

Ponta: Nu am cerut convocarea de urgenta a CSAT, e o fortare a presedintelui

"Guvernul Romaniei precizeaza faptul ca nu a cerut convocarea 'de urgenta' a CSAT, ci a solicitat presedintelui sa dispuna includerea pe ordinea de zi a proximei sedinte a Consiliului a proiectului de HG amintit anterior", se arata in comunicatul Executivului, in care se apreciaza ca o "fortare" decizia presedintelui de a convoca sedinta in timp ce ministrii sunt in vacanta.

7 dintre cei 13 membri ai CSAT sunt reprezentanti ai Guvernului. Lor li se alatura presedintele, sefii SRI si SIE, seful Statului major General, consilierul prezidential pe probleme de securitate si secretarul general al CSAT.

De ce se teme Victor Ponta sa semneze contractul de privatizare a CFR Marfa?

CSAT a desecretizat hotararea privind privatizarea CFR Marfa - Responsabilitatea e a lui Ponta

Ponta: Privatizarea CFR Marfa va fi reluata daca procedura nu se finalizeaza cu bine

Victor Ponta, care asigura si interimatul la Ministerul Transporturilor dupa ce Relu Fenechiu a fost condamnat la inchisoare, a refuzat sa semneze contractul de privatizare in termenul de 5 zile prevazut in caietul de sarcini, cerand CSAT sa se pronunte dupa ce presedintele Traian Basescu a exprimat public o serie de suspiciuni cu privire la castigatorul licitatiei, Gruia Stoica, proprietarul GFR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#CSAT Basescu CFR Ponta, #CSAT CFR presiune guvern, #comunicat CSAT convocare CFR , #CSAT