Sedinta CSAT: Mai putini militari romani in strainatate, dar dam bani pentru Afganistan

Luni, 25 Iunie 2012, ora 21:28
3085 citiri

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a hotarat, intr-o sedinta de luni, care vor fi fortele si mijloacele Armatei Romane puse la dispozitie pentru misiuni in afara tarii, anul viitor.

Astfel, fortele pe care Ministerul Apararii Nationale le poate pune la dispozitie pentru participarea la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, in anul 2013, cuprind 3.390 de militari, comparativ cu anul 2012, cand valoarea fortelor a fost dimensionata la 3.636 de militari, ceea ce reprezinta o reducere a fortelor cu 246 de militari.

Din cei 3.390 de militari propusi pentru a indeplini misiuni in afara tarii, in anul 2013, pot fi desfasurati in teatrele de operatii, precum si in cadrul misiunilor individuale de observare si monitorizare 2.377 de militari, iar alti 1.013 militari se vor afla in tara, cu posibilitatea de a fi dislocati la ordin.

Ministerul Administratiei si Internelor va pune la dispozitia Uniunii Europene, OSCE, NATO si ONU, in anul 2013, un numar de 300 de jandarmi si politisti.

Bani pentru Afganistan

O alta tema importanta pe agenda sedintei CSAT s-a referit la implicarea Romaniei in eforturile comunitatii internationale de reconstructie a Afganistanului.

In cadrul acestui proces, CSAT a aprobat ca Romania sa contribuie financiar la instruirea, echiparea, finantarea si dezvoltarea capabilitatilor Fortelor Nationale Afgane de Securitate anual cu 500.000 de dolari americani, pentru intervalul 2015 - 2017, aceasta fiind contributia financiara minima, stabilita in urma analizei costurilor financiare asumate de partea romana.

Referitor la activitatile desfasurate si rezultatele obtinute in procesul de prevenire si combatere a evaziunii fiscale, CSAT a stabilit ca sarcinile cu privire la evaluarea implementarii masurilor stabilite prin Planul comun de actiune sa revina Guvernului Romaniei, pana acum acestea apartinand Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

De asemenea, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a decis ca Guvernul Romaniei sa coordoneze masurile de dezvoltare si operationalizare a serviciilor informatice de interes national.

Conferinta Comitetului Militar NATO, in septembrie

CSAT a aprobat, totodata, desfasurarea, in Romania, a Conferintei Comitetului Militar NATO. Aceasta activitate va avea loc la Sibiu, in perioada 14 - 16 septembrie 2012.

In finalul sedintei, CSAT a aprobat Raportul privind activitatea Sistemului National de Prevenire si Combatere a Terorismului, derulata prin Centrul de Coordonare Operativa Antiterorista, in anul 2011.

Sedinta CSAT a fost condusa de presedintele Romaniei, Traian Basescu. Printre participanti s-au numarat premierul Victor Ponta, ministrul Finantelor, Florin Georgescu, cel al Administratiei si Internelor, Ioan Rus, si al Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu.

T.B.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#militari romani operatiuni strainatate, #CSAT militari romani strainatate , #CSAT