9 din 10 procurori sustin alegerea unuia dintre ei in fruntea CSM

Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 19:27
3022 citiri
9 din 10 procurori sustin alegerea unuia dintre ei in fruntea CSM
Foto: Arhiva

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a organizat o consultare a procurorilor din toata tara in legatura cu alegerea noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar din 1.982 de respondenti, 92% sustin alegerea unui procuror ca presedinte al CSM.

"In contextul declaratiilor publice recente, referitoare la statutul procurorului, declansate de alegerile pentru conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a organizat consultarea procurorilor din Ministerul Public", se arata intr-un comunicat al Parchetului General.

Potrivit sursei citate, "in urma acestui demers, 92% din cei 1.982 procurori consultati si-au insusit urmatoarea declaratie: luarile de pozitii publice din partea unor asociatii profesionale ale magistratilor si a unor persoane publice ce pun in discutie statutul procurorului in Romania si apartenenta la corpul magistratilor ca urmare a rezultatului alegerilor noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii din data de 4.01.2013 sunt de natura sa provoace ingrijorarea membrilor acestei profesii".

"Alegerea unui procuror in functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii este in concordanta cu dispozitiile Constitutiei si ale Legii nr.317/2004, avand in vedere ca membrii Consiliului au acelasi statut si aceeasi vocatie, iar Consiliul este forul comun avand ca scop apararea independentei justitiei", se mai arata in comunicat.

Procurorii sunt de parere ca alegerea presedintelui CSM este rezultatul votului majoritatii membrilor Consiliului, in conditiile legii.

"Totodata, 80% din procurorii consultati au considerat ca punctele de vedere exprimate de Asociatia Procurorilor din Romania, in contextul actual, nu reprezinta pozitia corpului profesional al procurorilor, fiind necesara declansarea demersurilor prin care sa se asigure ca interesele profesiei sunt promovate de o asociatie profesionala reprezentativa, activa, care sa-si asume pozitia de partener real de dialog in spatiul public", mai sustine Parchetul General.

Oana Haineala (CSM): E o presiune mediatica fantastica. Nu stiu daca ne aflam in razboi

Comunicatul Parchetului General vine in contextul in care Asociatia Magistratilor din Romania a cerut demisia noului presedinte al CSM, Oana Schmidt-Haineala, iar mai multe instante din tara nu sunt de acord cu alegerea unui procuror in fruntea CSM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#consultare procurori CSM, #Parchetul General CSM, #Oana Haineala CSM , #CSM