Actiune disciplinara pentru procurorul militar care a deschis ancheta in cazul violentelor din 10 august

Luni, 27 August 2018, ora 14:39
10353 citiri
Actiune disciplinara pentru procurorul militar care a deschis ancheta in cazul violentelor din 10 august
Foto: Facebook/Inspectia Judiciara

Inspectia Judiciara a anuntat, luni, ca s-a inceput o actiune disciplinara fata de procurorul militar Ciprian Parlog, cel care a demarat ancheta referitoare la modul de interventie a jandarmilor in timpul protestului din 10 august.

Actiunea insa, spune IJ, are legatura cu opiniile exprimate de procuror intr-un articol de presa, din 25 ianuarie, prin care ar fi denigrat judecatorii CSM si inspectorii Inspectiei Judiciare.

"Ca urmarea a efectuarii cercetarii disciplinare in perioada 8 mai - 7 august 2018, Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de domnul Bogdan Ciprian Parlog (procuror militar, Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti) pentru "manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu", abatere disciplinara prevazuta de art.99 lit.a) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, constand in aceea ca prin opiniile exprimate in cuprinsul articolului "Principalele aspecte de natura a afecta grav sistemul judiciar" (publicat la 25 ianuarie 2018, pe site-ul www.juridice.ro), cu desconsiderarea explicita si totala a normelor si standardelor de conduita impuse magistratilor, a denigrat, in mod deliberat, pe de o parte, membrii Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii apreciind ca aceasta este "fidelizata" si "favorabila actualei puteri politice", si inspectorii Inspectiei Judiciare, pe care i-a calificat drept "organisme controlate de catre factorul politic prin care (...) se vor putea exercita presiuni asupra magistratilor"", se arata in comunicatul Inspectiei Judiciare.

Actiunea disciplinara a fost trimisa Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la raspunderea procurorului in cauza.

In articolul mentionat, despre care IJ afirma ca procurorul Pirlog ar fi denigrat judecatorii CSM si inspectorii Inspectiei Judiciare, acesta a scris:

"Instituirea unor mecanisme de control si presiune asupra magistratilor, prin organisme controlate politic, direct sau indirect. Astfel, se vor putea exercita presiuni asupra magistratilor, fie prin intermediul sectiei pentru cercetarea magistratilor, fie prin intermediul Inspectiei Judiciare, organisme controlate de catre factorul politic prin intermediul membrilor fidelizati ai Sectiei pentru judecatori a CSM.

Mai mult decat atat, organele judiciare, si in special parchetele, se vor transforma in instrumente de lupta politica, la dispozitia detinatorilor puterii politice, revenind la caracterul de organ represiv, corupt si nefunctional".

Procurorul care a fost in piata

Bogdan Pirlog este procurorul care era de serviciu la Parchetul Militar Bucuresti in ziua protestului si a vrut sa vada personal cum se desfasura acesta. Dupa terminarea protestului, magistratul a deschis o ancheta sub aspectul savarsirii infractiunilor de purtare abuziva, abuz si neglijenta in serviciu din partea jandarmilor.

Pe de alta parte, jandarmii si ministrul de Interne, Carmen Dan, au sustinut ca Pirlog ar fi facut parte din punctul de comanda inaintat.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#actiune disciplinara Bogdan Parlog , #CSM