Ziare.com

Alina Ghica: In CSM nu sunt partizanate politice - Interviu

de Camelia Badea
Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 08:15

   

Problemele din CSM au fost generate de faptul ca rezultatul unui vot exprimat democratic pentru functia de presedinte nu a fost acceptat de cei care au pierdut, explica judecatorul Alina Ghica.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, fostul presedinte al CSM, in prezent unul dintre cei doi candidati la functia de vicepresedinte, respinge acuzatiile politicienilor care sustin ca in consiliu sunt partizanate politice. "Sunt incercari de manipulare a opiniei publice", considera Alina Ghica.

Pentru ca, din exterior privind, este greu de inteles cum este posibil ca un vot legal al unor magistrati sa se soldeze cu revocarea lor dintr-un for, intr-un stat de drept, am incercat sa gasim si alte explicatii decat cele oficiale.

De exemplu, ce se ascunde in spatele votului dat in favoarea Oanei Haineala de cele doua reprezentante ale societatii civile in CSM, Corina Dumitrescu (nominalizata de premierul Ponta pentru Ministerul Educatiei) si Daniela Ciochina (o apropiata a primeia si fost consilier la Senat), in conditiile in care amandoua ar fi fost normal sa fie de aceeasi parte a baricadei cu ministrul Justitiei, Mona Pivniceru (USL)? Nu am reusit sa aflam sau sa intelegem.

Un alt motiv de nemultumire ar fi putut fi interventia presedintelui Traian Basescu la sedinta CSM, acesta cerand consiliului un punct de vedere cu privire la numirea procurorului general si a procurorului sef al DNA. Sa fi starnit aceasta solicitare iritarea unei parti a CSM? Alina Ghica spune ca nu, deoarece subiectul a fost deja discutat si votat, inca din luna septembrie, de plenul CSM.

Atunci? Ce s-a intamplat de fapt la sedinta CSM din 4 ianuarie si ce urmeaza? Fostul presedinte al CSM ne-a prezentat punctul sau de vedere.

Sedinta CSM, reprogramata: Se cere demisia de onoare a tuturor membrilor

Cand s-a produs ruptura in consiliu, dupa alegerea doamnei Oana Haineala in functia de presedinte, in momentul in care domnul Danilet si-a depus candidatura la functia de vicepresedinte, dupa aflarea rezultatelor?

Nu pot sa spun ca este vorba de o ruptura. Este vorba de faptul ca un vot exprimat democratic, un vot majoritar, nu a fost acceptat de o alta parte, ceas care a pierdut.

Suntem intr-o democratie, lucrurile sunt simple. Suntem in momentul in care, pentru prima oara, un procuror a devenit presedinte al CSM in conditiile in care legea prevede aceasta posibilitate.

Cum comentati faptul ca cei sapte judecatori care contesta alegerile din 4 iunie si-au devoalat public votul, desi acesta este, conform legii, secret?

Din punctul meu de vedere, in raport de dispozitiile constitutionale, care impun votul secret, si de dispozitiile din legea 317, care impun acelasi caracter al votului, o astfel de atitudine nu are suport legal.

Au explicat colegii dumneavoastra care va contesta de ce nu au candidat ei insisi la functia de vicepresedinte? In comunicatul remis presei, ei s-au declarat nemultumiti de candidatura dumneavoastra si a domnului Danilet. Ce i-a impiedicat sa isi depuna candidatura?

Trebuie sa ii intrebati pe dansii, numai persoanele implicate va pot raspunde. Cred insa ca nu au vrut sa faca echipa la conducerea consiliului cu un procuror.

Cum comentati pozitia domnului judecator Horatiu Dumbrava, fost presedinte al CSM inaintea dumneavoastra? Acum este de partea cealalta a "baricadei" - contesta rezultatul unui vot legal.

Am spus intotdeauna: ca judecatori, este bine sa ne pastram acea obligatie de rezerva pe care ne-o impune legea. Daca noi, judecatorii, vom fi cei care vom critica finalul unui proces democratic, incepem sa ne identificam cu zone care nu sunt, sa spunem asa, susceptibile de a fi in concordanta cu acest statut de magistrat, cu acest statut de judecator.

Pana la aceasta ora aveti un rezultat preliminar al adunarilor generale ale judecatorilor din tara? Stiti cate judecatorii cer revocarea domnului Danilet si cate curti de apel pe a dumneavoastra?

Nu cunosc, cunosc cateva cazuri de convocare a adunarilor generale. Ceea ce va pot spune este ca mai multe curti de apel au declansat proceduri de revocare pentru toti reprezentantii curtilor in consiliu: eu, domnul judecator Dumbrava si domnul judecator Serban. Se cere revocarea tuturor.

Scandalul CSM: Convocati sa o demita pe Ghica, cer demiterea lui Dumbrava

Din sesizarile inregistrate oficial pana acum, de la AMR sau UNJR, ati inteles ce vi se reproseaza, concret, si care este temeiul legal in baza caruia vi se cere revocarea?

Vorbesc numai in ceea ce ma priveste: nu se invoca niciun temei legal in cererile care au fost adresate. Doar reprezentantii Asociatiei Magistratilor au declarat ca pentru votul pe care eu l-as fi exprimat in sedinta in care a fost aleasa conducerea CSM se impune revocarea mea.

Un temei legal nu este indicat, iar aceasta chestiune, libertatea votului, este, zic eu, o garantie a magistratului. Daca vom vota in functie de altceva decat de propria noastra constiinta, atunci abia vom incepe sa avem probleme ca magistrati in ceea ce priveste independenta noastra.

Apel catre magistrati, din partea societatii civile: Nu vulnerabilizati CSM!

Faptul ca presedintele Traian Basescu a participat la prima parte a sedintei CSM din 4 ianuarie si v-a lansat acea "provocare" legata de numirea procurorilor sefi la Parchetul General si la DNA a influentat in vreun fel ceea ce a urmat, in vreun fel sau altul ?

Nici vorba. Acea chestiune pe care a pus-o pe tapet presedintele Romaniei este cuprinsa intr-o hotarare a plenului consiliului pe care am adoptat-o, cred ca in luna septembrie a anului trecut. Aceeasi chestiune, aceeasi modalitate de interpretare a dispozitiilor constitutionale, a fost dezbatuta la CSM in luna septembrie.

Exista o hotarare a plenului in care se face vorbire despre necesitatea ca propunerile pentru functiile de conducere in parchete sa se faca dupa aceeasi procedura in care se face propunerea pentru presedintia Instantei Supreme, respectiv la propunerea sectiei corespunzatoare a consiliului: sectia pentru procurori sa propuna presedintelui numirea procurorului general si a procurorului sef al DNA, in aceeasi modalitate in care, la acest moment, sectia pentru judecatori propune numire presedintelui si vicepresedintelui Inaltei Curti si a presedintilor de sectie.

Deci este o chestiune pe care plenul CSM si-a insusit-o intr-o anume interpretare, poate nu chiar identica cu cea a presedintelui, inca din luna septembrie.

Credeti ca ea va ramane valabila si dupa ce se vor linisti apele in CSM ? Ii veti da acelasi raspuns presedintelui, care, din cate a spus, asteapta punctul de vedere al consiliului pentru a lua o decizie sau vor urma noi dezbateri pe aceasta tema?

Avem o hotarare a plenului consiliului in care am facut asemenea solicitari. Nu cred ca in spiritul unui magistrat care trebuie sa fie consecvent propriilor opinii mai poate fi modificata.

Din punctul meu de vedere, noi am dat o interpretare, majoritatea plenului nu eu personal, si trebuie sa o respectam.

Multi politicieni de la putere au lansat o serie de acuzatii de partizanat politic la adresa unor membri CSM. De exemplu, premierul a spus despre judecatorul Cristi Danilet ca este "pedelist" si face politica "pe fata". Care este opinia dumneavoastra?

Sunt in mod evident incercari de manipulare a opiniei publice. Nu, in consiliul Superior al Magistraturii nu sunt partizanate politice. In CSM se incearca promovarea justitiei ca o putere in stat, asa cum o consacra Constitutia.

Atunci cand celelalte puteri nu mai respecta acest statut al justitiei, iar CSM, care are aceasta atributie - apara independenta sistemului - nu putem vorbi de politizarea consiliului.

Credeti ca nemultumirea fata de alegerea doamnei Haineala este legata strict de calitatea dumneaei de procuror sau, de fapt, presedintele CSM are o putere atat de mare si o influenta atat de mare in justitie incat se da o "batalie" pe aceasta pozitie, in sine?

Influenta pe care o are presedintele CSM, nu stiu in ce domenii, ar trebui sa fie interpretata exact asa cum spune legea: el se ocupa de organizarea administrativa a consiliului. Ca in orice institutie publica. Aceasta functie nu este extraordinar de puternica. Este o functie pe o durata limitata, pe un an, care da celui ales doar atributii administrative.

Presedintele consiliului ramane un magistrat cu un singur vot in CSM.

Ce urmeaza? Ce se va intampla dupa ce veti primi raspunsurile de la Judecatorii si Curtile de Apel? Opinia publica nu este la curent cu aceasta procedura care, iata, a devenit brusc subiect de presa.

Eu astept opinia colegilor din tara. In masura in care se va convoca numarul necesar de adunari generale, 9 curti de apel in cazul meu, vor fi centralizate voturile si in functie de rezultate vom putea vorbi de evolutia ulterioara, asta in cazul in care nu vor exista blocaje de functionare.

Din informatiile pe care le aveti, sedinta de saptamana viitoare se va tine, ar trebui sa existe cvorum? Se intorc din concediu colegii dumneavoastra care au lipsit miercurea aceasta la sedinta?

Din cate cunosc, cvorumul este asigurat pentru sedinta de miercuri. Dar intotdeauna pot aparea surprize.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4561 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
32 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Reforma justitiei ca cuiu lu Pepelea in cultura mioritica; CSM pe

post de maciuca umana: loveste sa desparta ce vrea sa controlezeze natural; nevoia de control si legitimitate au stapanit intotdeauna vointa politica generata de pohte personale. Ce se intampla acum cu csm-u este expresia cinstita a clicii parlamentare, in cursa contra cronometru de albire a penalului, imbinata subtil cu ego-ul unei alte clici de magistrati ramasi fara jucaria preferata: liberu arbitru de casta cultivat politic. Formula succesurilor orriginale este aceeasi: sfantu interes promovat de subcultura grosiera a mentalului de gloata.

 

Pana nu scapam de Guvernatorul "LINGE BAROS" procratura va fi de ...

... tip stalinist. Din punctul de vedere al "Guvernatorului" eu sunt vinovat cand i se scoala domnului procuror si eu trebuie sa-mi dovedesc si nevinovatia. Ma uit si ma intreb oare Guvernatorul nostru a fost scolit la ceva institutie stalinista sau dumnealui a ramas cu gandirea securista de pe vremea raposatului? Se pare ca ce am scris aduce injurii iar eu trebuie sa fiu sanctionat de Ziare.com.

 

Nevoia de schimbare

Nu inteleg de ce unele personaje din CSM continua a calca cu nesimtire in picioare milioanele de romani care au votat pentru schimbarea societatii romanesti . Ei stiu foarte bine ca votul popular a fost profund antibasist , inclusiv deci impotriva acelor institutii percepute motivat ca fiind obediente presedintelui . Aceste institutii au nevoie grabnica de schimbare din temelii , este singura lor sansa de a fi privite cu incredere in viitor . Schimbarea oricum se va face legal de parlamentul emanat de vointa populara care trebuie sa respecte dorinta romanilor . Dar este de neinteles de ce o mana de magistrati , unii dovediti de media ca fiind chiar necorespunzatori ocuparii acelor scaune , se ambitioneaza a trata cu dispret vointa romanilor .

 

Toata aceasta sarabanda...

Este pentru salvarea varanului de la puscarie si a altor la fel ca el.

Corect ! exista UN singur partizanat politic :

Pupincuristii tov. Ba-SECU, ceilalti fiind Restul lumii.

Iata ca Hidroelectrica

a reusit sa elimine pierderile (de oridnul sutelor de milioane) create de directorii si oamenii varanului Videanu. Pierderile companiilor de stat precum si alte gauri negre (create la buget in ultimii 5 ani or so) trebuie si ele stopate, investigate. Responsabilii si vinovatii sa fie trasi la raspundere.

Noi și alții știm cu totul altceva...de pildă:

I.C.C.J. este plină de judecători care s-au promovat intre ei in perioadele in care făceau parte din Consiliul Superior al Magistraturii. Deloc intamplător, tocmai unor asemenea judecători le-au fost repartizate cauzele cu substrat și miza politice.Aflăm, din chiar interiorul viesparului, că la Grupul Operativ de Coordonare a Activitătii Ofiterilor Acoperiti al SRI, condus de colonelul Marius Stoica, este alertă maximă in chestiunea revoltei magistratilor fată de subordonarea ocultă a Consiliului Superior al Magistraturii. Pierderea controlului secret asupra CSM este echivalată cu o gravă amenintare la adresa securității… nationale, spun ei.In realitate, insă ,a securității personale a camarilei din fruntea rețelelor coruptiei institutionalizate politic din Romania. Interesele acestei camarile, care lucrează sub control extern, fiind, la randul ei, șantajată si tinută sub presiune, cer cațiva vinovați de serviciu, ca perdea de fum pentru propria protecție. A celor de aici si a celor de aiurea.

Viva senatorul Voiculescu!...Bună ziua,dle senator Voiculescu!

Sarmanii de voi !

Va scos Felix la postat cu "noaptea in cap".

Tot asa in "bascalie" ai putea fi si tu acuzat

ca aperi interesele lui Adriean Videanu, Constantin Trihenea sau a ideologului Valeriu Stoica.

Toata sarabanda pentru salvarea lui Satan BaSecu

Finita la comedia portocalia!

Femeia cu Barba, Imaginara, desigur ... :)):)):))

Ce LE minte ...
Scoala GREA ... :)):)):))

Uitaturile de vulpita nu-s imaginare

.

Dna Ghica este cauza scandalului!

Cand ai fost presedinte al CSM si nu poti sa obtii nici postul de vicepresedinte, inseamna ca ai demonstrat o incompetenta vadita. Probabil memebrii CSM si-au spus ca mai bine un procuror competent decat un judecator incompetent. Din nefericide insa, un procuror-presedinte este un afront adus independentei justitiei. Procurorii au fost acceptati in extremis in CSM si acum judecatorii se pomenesc ca sunt condusi de procurori. E ca si cum ai pune caruta inaintea cailor. Asta se numeste in conceptia lui Basescu, reforma. Halal!

 

Dupa mintea astei-a poate fi presedinte csm si un grefier !

.

atat o duce

capul. Pacat ca face de ras breasla judecatorilor. A votat dupa bagheta bashinosului.

Pai de

base a demonstat ca distorsionarea adevarului n-o poate face de regula cu judecatori ci cu procurori si de aceea a facut tot ce a putut si a ascuns justitia in spatele procurorilor. sa vedeti cate dosare masluite vor apare daca ii tine treaba. Sper sa nu.

deh ... citesc ce scrieti voi si stiu :

aripa securistului voiculescu cuvanteaza !
cf ordinelor si temei primite .

Madam Ghica si-a facut bine treaba .
Astia insa nu numai ca nu accepta un procuror dsef la CSM , ci vor unul de-al lor .

Cel cu care ai impartasit planuri de viitor in jun

te, Columbeanu a reusit sa se elibereze. El da interviuri pe la antene, fara de care am fi exact ca in timpul lui Ceausescu. Tu ramai in continuare victima a propagandei basiste. Mai bine te-ai duce sa lancezesti pe banca in parc si sa te uiti cum se indeparteaza liceenele, asa cum ti s-a recomandat nu demult. Nu ti se pare penibil sa ajungi sa te traga nepotii de mustati iar tu sa le povestesti despre eroicele actiuni alaturi de chaugor, aurd, cob, si care or mai fi, ei....?

Vasyhahaila......

Ghica spune adevarul,dar pe unul ca tine bautor de vodka te doare.Voi santehalom !

E vinovata de pacatul corectitudinii.

Un sistem corupt nu iarta asta!
E anormal sa fii atat de destept si de bine pregatit, incat, chiar sa vrei, nu poti sa te complaci la sforariile pe care ti le cere mafia.
Dar sa mai incerci sa i te opui!

Jos mafiotii din justitia care face injustitie

Jos Satan BaSecu !
Finita la comedia portocalia!

dar cu partizanatele ....

corectitudinii, adevarului si al dreptatii cum stam ???!

 

Doamna asta

chiar ne crede prosti. A vazut tot romanul ca votul din CSM a fost pe pofta bashinosului, care umbla cu constitutia in mana la fel cum defila cu biletelul pe la UE. Pana nu scapam de basescu nu vom avea liniste si nici justitie independenta. Asa ca ""Jos Basescu".

 

Dar tie nu-ti e rusine sa vb asa de Presedintele meu, coschon?

Iar ziare.com cum isi permite sa dea drumul la asemenea prostii? De ce nu vb si de CacaRAU?

Nici mie nu mi-e rusine

Fac parte din cei peste 7,4 milioane de romani care au votat cum trebuie la 9 iunie 2012. Traiasca CCR cu presedintele zegrean pus politic de tov basescu, si care nu merita sa fie scrisi cu litere mari.

Alina, nu mai minti si tu!!!

Stim bine ca toata lupta se duce intre Basescu si usl-prin filfizonul lor de serviciu ,Mona Pivniceru! Daca vor controla si csm-ul...Felix este liber si s-a terminat cu indepenedenta justitiei!!!

 

Mai bine sa ramana acolo oamenii lu Base nu ?

Nu se mai poate pentru ca s-a schimbat guvernul stimabile.Problema la voi nu e ca cei care vor fi pusi acolo nu ar fi in stare sa-si faca treaba,ci aceea ca taticu vostru nu va mai avea oamenii lui acolo care sa-l apere precum la 9 iunie 2012. Apropo 7,4 miloane = 890 de mii ? ce zici dar sincer.

Godzila parjoleste tot ce mai este uman in Romania.

Sa nu credeti ca D-le Ghica si Haineala sau d-l Danilet mai au vreo sansa. Monstrul care este acum in culmea puterii a parjolit tot: institutii si oameni, pe care ii inlocuieste metodic cu surogate. Nu vor ramane la suprafata decat mutantii, a lor e acum lumea. Oamenii adevarati trebuie sa invete sa se ascunda, n-au incotro, fiindca toata ticalosia se face cu acceptul poporului-dobitok, iar Fat-Frumos o fi emigrat.

 

unde crezi,ca se ascunde omul adevarat,la Predeal sau la

Covasna ?

@Nyki si "lacustele" ne invadeaza!!!

Bucurati-va inconstientilor! Nu ati inteles nimic!Vezi vedea ce urmeaza! Iata CSM, iata in sanatate si urmeaza jurnalistii si in cele din urma instaurarea comunismului...dar voi nu va treziti pina nu aveti lanturi la picioare!!!Asta meritati!!!

 

Nu invadam pe nimeni

Ci pe aceia care au facut rau poporului roman, cit si pe aceea pusi acolo de Basescu si acolitii lui care tin cu dintii de scaun, ca de fapt aici e marea problema a unuia ca tine.

dixit!!

hai nu zau si ce motiv am avea sa te credem? ca spui matale ? dovada unde e dovada ca e asa ? de cand niste vorbe spuse de un om fie el si membru csm trebuie luate drept axiome ? deocamdata populatia spune altceva : chiar pe acest site care e basist pana in maduva oaselor un sondaj de opinie dovedeste ca aproate 80 % dintre repondenti nu au incredere in justitie si inplicit in csm !! asa ca mai usor cu pianul pe scari !!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor