Alina Ghica si Cristi Danilet revin oficial in CSM

Luni, 03 Iunie 2013, ora 18:07
1781 citiri
Alina Ghica si Cristi Danilet revin oficial in CSM

Cristi Danilet si Alina Ghica, revocati din functiile de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii prin doua hotarari din 26 februarie, s-au intors in CSM, dupa ce instantele au dispus suspendarea actelor pana la pronuntarea unei decizii definitive in cazul cererilor de anulare.

Cristi Danilet si Alina Ghica au participat luni la sedinta Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar marti vor participa la sedinta plenului CSM.

Cei doi si-au reluat activitatea dupa ce, saptamana trecuta, Curtea de Apel Bucuresti si, respectiv, Curtea de Apel Galati au decis suspendarea hotararilor plenului Consiliului Superior al Magistraturii din 26 februarie, prin care s-a decis revocarea lor din functiile de membri ai CSM.

Curtea de Apel Bucuresti a admis pe 27 mai cererea lui Cristi Danilet de anulare a hotararii plenului CSM din 26 februarie privind revocarea lui din functia de membru ales al CSM.

De asemenea, instanta a decis suspendarea executarii hotararii plenului Consiliului pana la solutionarea definitiva si irevocabila a cererii de anulare a acestei hotarari. Sentinta nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs.

CCR: Danilet si Ghica raman in CSM. Revocarea a fost neconstitutionala

Instanta Curtii de Apel Galati a admis, in 30 mai, cererea Alinei Ghica de suspendare a hotararii plenului CSM din 26 februarie privind revocarea ei din functia de membru ales al CSM, pana la pronuntarea unei decizii definitive in cazul cererii de anulare a actului atacat. Decizia poate fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In urma deciziilor instantelor, cei doi membri revocati din CSM pot sa-si ocupe din nou functiile pana la pronuntarea unor hotarari definitive.

"Exista decizii de suspendare a hotararilor. Daca hotararile CSM sunt suspendate, nu isi produc efectele", a declarat purtatorul de cuvant al CSM, Monica Prejmereanu.

Participarea la sedinta de plen nu prezinta impedimente

Ea a precizat ca nu exista niciun impediment ca Alina Ghica si Cristi Danilet sa participe la sedinta de marti a plenului CSM.

In 26 februarie, Cristi Vasilica Danilet, judecator la Tribunalul Cluj, si Alina Ghica, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, au fost revocati din CSM, ca urmare a voturilor exprimate in acest sens in adunarile generale ale judecatorilor.

Cei doi magistrati au contestat deciziile de revocare la Curtea de Apel Bucuresti, solicitand anularea hotararilor de revocare din CSM. Ghica a contestat decizia de revocare si la ICCJ.

In cazul Alinei Ghica, magistratii de la Curtea de Apel Bucuresti s-au abtinut in a judeca actiunea acesteia, astfel ca judecatoarea a solicitat stramutarea dosarului, iar cauza a ajuns pe rolul Curtii de Apel Galati.

Judecatoriile suspenda procesele - magistratii cer revocarea lui Danilet si a lui Ghica din CSM

Dosarul in care Cristi Danilet a contestat hotararea CSM din februarie se judeca la Curtea de Apel Bucuresti, in cazul acestuia Curtea Constitutionala constatand, in 4 aprilie, ca a fost revocat neconstitutional.

Potrivit deciziei Curtii Constitutionale, articolul 55, alineatele 4 si 9 din Legea 317/2004 sunt neconstitutionale. Decizia a fost luata in cazul unei exceptii de neconstitutionalitate invocate de Cristi Danilet in procesul privind revocarea sa din functia de membru al CSM.

Citeste si:
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a lăudat joi, 19 mai, performanțele economiei țării noastre la nivel european, dar a admis că în buzunarele românilor creșterea nu se resimte. În acest...
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, 19 mai, că, în acest moment, ”nu este nevoie” de intervenţia României pentru a trimite armament în Ucraina. ”În...
Comentarii