Antena 3, reclamata de CSM la Inspectia Judiciara si CNA

Luni, 29 Iulie 2013, ora 17:16
4578 citiri
Antena 3, reclamata de CSM la Inspectia Judiciara si CNA
Foto: Arhiva

Sectia pentru procurori a CSM a hotarat in sedinta de luni, cu unanimitate, sesizarea Inspectiei Judiciare si a Consiliului National al Audiovizualului in legatura cu posibila incalcare a legii si a independentei justitiei de catre jurnalistii postului Antena3.

In comunicatul remis Ziare.com se precizeaza ca a fost sesizata Inspectia Judiciara "pentru dispunerea si efectuarea unor verificari cu privire la apararea independentei sistemului judiciar, ca urmare a promovarii in spatiul public, incepand cu data de 25 iulie a.c., prin intermediul postului de televiziune Antena 3, precum si a unor publicatii on-line, a unor afirmatii de natura a aduce atingere independentei justitiei, la adresa procurorilor DNA, a institutiei DNA si a sistemului judiciar in ansamblul sau, in contextul instrumentarii cauzei privind pe inculpatul Sorin Alexandrescu si altii".

De asemenea, s-a decis sesizarea Consiliului National al Audiovizualului, cu privire la posibila incalcare de catre postul de televiziune Antena 3, a prevederilor art. 30, art. 40 alin. 1-3 si art. 43 alin. 1-2 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a audiovizualului.

In comunicatul remis presei de CSM sunt prezentate si cateva extrase din Decizia cadru nr. 220/2011.

Astfel, la art.30 se arata ca "Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa respecte drepturile si libertatile fundamentale ale omului, viata privata, onoarea si reputatia, precum si dreptul la propria imagine".

De asemenea, art.40 precizeaza urmatoarele:

(1) In virtutea dreptului la propria imagine, in cazul in care in programele audiovizuale se aduc acuzatii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie sustinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul sa intervina pentru a-si exprima punctul de vedere; daca acuzatiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie sa respecte principiul audiatur et altera pars; in situatia in care persoana vizata refuza sa prezinte un punct de vedere, trebuie sa se precizeze acest fapt.

(2) Moderatorii programelor au obligatia sa solicite ferm interlocutorilor sa probeze afirmatiile acuzatoare sau sa indice, cel putin, probele care le sustin, pentru a permite publicului sa evalueze cat de justificate sunt acuzatiile.

(3) Moderatorii programelor au obligatia sa nu foloseasca si sa nu permita invitatilor sa foloseasca un limbaj injurios sau sa instige la violenta.

Totodata, art.43 prevede ca:

(1) Radiodifuzorii trebuie sa evite sa aduca atingere dreptului la un proces echitabil ori interesului legitim al oricareia dintre partile unor cauze aflate pe rol in justitie sau in curs de cercetare, prin comentariile si luarile de pozitie proprii sau ale invitatilor, inclusiv ale avocatilor partilor.

(2) Radiodifuzorii nu pot difuza emisiuni realizate sau moderate de catre persoane invinuite sau inculpate in care se discuta aspecte legate de cazul personal aflat in cercetare sau pe rolul instantelor de judecata...."

Presedintele CSM, Oana Schmidt Haineala, a anuntat inca de vineri ca va fi sesizata Inspectia Judiciara cu privire la acuzatiile aduse DNA de postul Antena3, precum si in mediul online de jurnalistii acestui trust, cu ocazia punerii sub urmarire penala a acestui post de televiziune.

Presedintele CSM a subliniat intr-o declaratie difuzata vineri de postul Realitatea TV ca afirmatiile facute in cadrul emisiunilor postului pe parcursul zilei de joi au "scopul de a influenta ancheta penala si de a pune presiune pe procurorii DNA.

"In intervalul de timp urmator, voi dispune sesizarea Inspectiei Judiciare pentru a se efectua verificari in vederea apararii independentei Justitiei fata de afirmatiile facute in mediul public in speta Alexandrescu vis-a-vis de ultimele masuri procesuale dispuse de procurori. Consider ca afirmatiile facute au scopul de a pune presiune pe procurorii DNA. Sunt facute in scopul de a influenta ancheta penala si au aptitudinea de a influenta independenta justitiei. Eu consider ca afirmatiile care s-au facut atat pe postul de televiziune care are calitatea de invinuit in cauza, cat si pe unele publicatii online au aptitudinea de a afecta independenta justitiei", a declarat pentru Realitatea TV Oana Haineala, presedintele CSM.

Antena 3, urmarita penal pentru complicitate la santaj - urmeaza Gadea si Ciuvica? (Video)

In editia de joi seara a emisiunii "Sinteza zilei", realizatorul emisiunii, Mihai Gadea, si invitatii sai au adus acuzatii grave la adresa DNA, iar pe burtiera au rulat titluri precum "Antena 3 - executie la comanda?" sau "Cine vrea sa inchida gura Antenei 3?".

Mircea Badea a sustinut ca procurorii DNA sunt de fapt instrumente, "unelte deghizate in institutii ale statului". Mugur Ciuvica, audiat dimineata in dosarul de santaj, a spus ca procurorii sunt "basisti" si dosarul e o "golaneala", un "abuz in forma continuata".

El a mai declarat ca procurorii nu au probe si ca are dubii ca dosarul va ajunge in instanta "in forma asta penibila".

Mihai Gadea, audiat si el de procurorii DNA, s-a aratat convins ca telespectatorii sai stiu ca Antena 3 nu are nicio legatura cu dosarul de santaj al lui Sorin Alexandrescu, si ca acesta este un dosar subred. El s-a intrebat cine are interesul ca jurnalistii cei mai critici cu puterea sa fie tarati in justitie, in conditiile in care "nu sunt elemente constitutive".

De asemenea, el a vorbit despre "linsajul" si "presiunea imensa" care se pune astfel asupra postului de televiziune.

Antena3: Se incearca denigrarea celei mai credibile si indragite institutii de presa

Alessandra Stoicescu a declarat ca prin inceperea urmaririi penale a institutiei de presa Antena 3 procurorii DNA doresc "infricosarea" angajatilor acestui post de televiziune, dupa cum se arata pe site-ul Antena3.

Este a doua oara cand CSM sesizeaza Inspectia Judiciara cu privire la atitudinea adoptata de jurnalistii de la Antena3 in cazul Sorin Alexandrescu.

Lovitura incasata de Antena 3: CSM face plangere impotriva postului de televiziune (Video)

Societatea comerciala Antena 3 SA este urmarita penal pentru complicitate la santaj, in dosarul in care sunt cercetati Sorin Alexandrescu, Camelia Voiculescu, George Matiescu, SC Antena TV Group si SC Intact Publishing SRL.

Luni, Dan Voiculescu a fost audiat la DNA iar la final a fost pus si el sub urmarire penala, sub acuzatia de complicitate la santaj.

Dan Voiculescu, invinuit in dosarul Alexandrescu - vezi acuzatiile

Potrivit procurorilor, in perioada 16 aprilie - 24 mai 2013, Sorin Alexandrescu l-ar fi constrans pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei sa semneze un contract in conditii prestabilite, impuse de directorul general al Antena TV Group, sub amenintarea ca, in caz de refuz, va da in vileag fapte presupus compromitatoare pentru acesta si ca, in acest scop, va fi realizata o ancheta jurnalistica.

"Incepand cu data de 22 aprilie 2013, au fost difuzate pe postul TV Antena 3, sub forma unor stiri, materiale cu caracter denigrator la adresa partii vatamate. In plus, incepand cu data de 9 mai 2013, in scopul mentinerii si amplificarii starii de temere induse partii vatamate, pe postul de televiziune Antena 3 si pe cele apartinand SC Antena TV Group SA, a fost difuzat un spot publicitar prin care opinia publica era informata ca vor fi facute dezvaluiri cu privire la eventuale fapte de coruptie in care ar putea fi implicata partea vatamata", se mai arata in comunicatul DNA.

O monitorizare realizata de Media TRUST pentru paginademedia.ro arata ca promo-ul "Mita in fotbal" a fost difuzat de 208 ori in intervalul 9-30 mai, pe mai multe posturi Intact. Ancheta nu a mai fost data publicitatii dupa arestarea lui Sorin Alexandrescu.

Promo-ul folosit in santaj, difuzat si dupa ce Sorin Alexandrescu a fost retinut (Video)

Directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, este cercetat in libertate. El a fost arestat preventiv din 31 mai pana in 6 iunie, cand Tribunalul Bucuresti i-a inlocuit masura dispusa de Judecatoria Sectorului 1 cu interdictia de a parasi tara.

Sorin Alexandrescu a depus, in 22 iulie, o plangere penala la Parchetul Judecatoriei Sectorului 5, acuzandu-l pe Ioan Bendei de denunt calomnios.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#CSM sesizare Antena3 CNA, #CSM Antena Inspectia Judiciara , #CSM