Apel catre magistrati, din partea societatii civile: Nu vulnerabilizati CSM!

Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 14:37
4345 citiri
Apel catre magistrati, din partea societatii civile: Nu vulnerabilizati CSM!

Mai multe organizatii care reprezinta societatea civila au lansat, vineri, un apel catre magistrati, care se confrunta zilele acestea cu o criza fara precedent declansata de alegerile pentru conducerea Consiliului Superior al Magistraturii.

"Facem apel catre magistratii romani sa pondereze excesele ultimelor zile si sa nu vulnerabilizeze Consiliul Superior al Magistraturii in aceasta perioada cand se pune in discutie modificarea Constitutiei, inclusiv pe aspecte care tin de justitie. Vocea magistratilor, inclusiv si mai ales prin intermediul Consiliul Superior al Magistraturii, trebuie sa fie auzita la aceste dezbateri pentru a ne asigura ca justitia ramane independenta fata de puterea politica", se arata in apelul semnat de Freedom House Romania, Expert Forum, Grupul pentru Dialog Social, Reaching Out Romania, Pro Domo si Centrul Roman de Politici Europene.

Reprezentantii acestor organizatii reamintesc ca procurorul Oana Schmidt Haineala a obtinut functia de presedinte al CSM ca urmare a rezultatului alegerilor din 4 ianuarie.

"Aceste alegeri s-au desfasurat legal, iar Constitutia si legile aplicabile permit ocuparea acestei functii de catre oricare dintre membrii alesi, procurori sau judecatori", se mai arata in comunicatul remis presei de cele sase organizatii semnatare care le solicita magistratilor "sa dea dovada de maturitate in tratarea evenimentelor recente".

Sedinta CSM, reprogramata: Se cere demisia de onoare a tuturor membrilor

Nu exista mandat imperativ, respectarea votului tine de esenta democratiei si a statului de drept

Totodata, acestia reamintesc faptul ca membrii CSM sunt liberi sa isi exprime, prin vot, preferinta pentru unul dintre candidatii care participa la alegerile pentru functiile de conducere, neexistand un mandat imperativ care sa oblige toti judecatorii sa voteze un judecator sau toti procurorii sa voteze un procuror.

"Daca lucrurile ar sta altfel, legiuitorul ar fi prevazut, de buna seama, ca functia de presedinte nu ar putea fi ocupata decat de un judecator, atata timp cat judecatorii sunt mai multi decat procurorii", se subliniaza foarte limpede in comunicatul citat.

De asemenea, semnatarii apelului catre magistrati reamintesc faptul ca "respectarea rezultatului oricaror alegeri desfasurate legal tine de esenta democratiei si a statului de drept".

Scandalul CSM: Convocati sa o demita pe Ghica, cer demiterea lui Dumbrava

9 din 10 procurori sustin alegerea unuia dintre ei in fruntea CSM

"Consecvente solicitarilor facute in anii anteriori, organizatiile semnatare solicita Consiliul Superior al Magistraturii sa adopte reglementari interne cu privire la obligativitatea depunerii candidaturilor la functiile de conducere din timp, astfel incat sa se permita o analiza reala a proiectelor propuse, atat de catre membrii alesi, cat si de societate civila in general.

Speram ca dupa experientele ultimilor ani, membrii Consiliului Superior al Magistraturii se vor fi convins de necesitatea adoptarii acestor norme si ca alegerile din 2014 se vor desfasura in conditii de maxima transparenta", se mai arata in apelul catre magistrati semnat de reprezentantii societatii civile.

Citește și:
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
PNL și PSD se află în mijlocul mai multor tensiuni, atât din cauza legilor Educației criticate în spațiul public de mai mulți social-democrați, dar și a taxei de solidaritate față de...
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
Liderul PSD George Simion a declarat, marţi, în emisiunea Proiect de Ţară România de la Prima News TV, despre o candidatură la prezidenţiale, că mai demult excludea dar acum nu exclude în...