Asociatia Procurorilor cere CSM sa dea aviz negativ pe modificarea Legilor Justitiei

Marti, 07 Noiembrie 2017, ora 13:20
1868 citiri
Asociatia Procurorilor cere CSM sa dea aviz negativ pe modificarea Legilor Justitiei

Asociatia Procurorilor din Romania solicita Consiliului Superior al Magistraturii avizarea negativa a noului proiect de modificare a Legilor Justitiei.

Procurorii sustin ca aceste propuneri legislative "modifica substantial arhitectura sistemului judiciar si pot afecta independenta Justitiei".

"In situatia in care se va emite aviz cu observatii, va adresam rugamintea sa luati in considerare observatiile facute de noi privind institutiile juridice ce se intentioneaza a fi modificate", se arata in scrisoarea transmisa CSM, marti, de catre Asociatia Procurorilor din Romania, care cere Consiliului sa avizeze negativ noul proiect de modificare a Legilor Justitiei asumat de Parlament.

De asemenea, Forumul Judecatorilor din Romania a anuntat ca adunarile generale ale judecatorilor si procurorilor "resping pe banda rulanta" modificarile esentiale din proiectele depuse la Camera Deputatilor privind Legile Justitiei, considerate "retrograde, scrise in mare graba, cu vizibile necorelari si lacune".

Forumul Judecatorilor din Romania a sugerat tuturor adunarilor generale ale judecatorilor si procurorilor respingerea in bloc a celor trei proiecte, iar aceste adunari generale au fost organizate incepand din 3 noiembrie si se afla in plina desfasurare, rezultatele celor organizate pana luni aratand respingerea acestor proiecte.

Astfel, din datele primite pana luni, se opun acestor modificari la Legile Justitiei tribunale si Curti de Apel din peste 100 de localitati.

Proiectele de lege privind Justitia au fost depuse la Parlament si asumate ca initiative legislative de catre PSD-ALDE, fiind modificate fata de forma in care au fost elaborate de Ministerul Justitiei.

Acestea mentin presedintele in procedura de numire a procurorilor sefi, insa nu si in cea de revocare si stabilesc ca seful statului poate refuza doar o data propunerile de numire, prevad organizarea Inspectiei Judiciare ca institutie autonoma, precum si infiintarea Directiei pentru Investigarea Infractiunilor Savarsite de Judecatori si Procurori, in cadrul Parchetului instantei supreme.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca procedura de legiferare a fost viciata prin modul de promovare a legilor privind justitia, iar modificarile dorite duc la "ciopartirea" legilor.

Citeste si:
Nicuşor Dan: "Licitaţia pentru studiul ce va sta la baza Planului Integrat de Calitate a Aerului va fi lansată în această săptămână"
Nicuşor Dan: "Licitaţia pentru studiul ce va sta la baza Planului Integrat de Calitate a Aerului va fi lansată în această săptămână"
Bucureştiul are restanţe pe mediu, iar în această săptămână vom lansa o licitaţie pentru realizarea unui studiu care să fie baza elaborării Planului Integrat de Calitate a Aerului....
În plină criză politică, președintele Klaus Iohannis pleacă la New York
În plină criză politică, președintele Klaus Iohannis pleacă la New York
Președintele Klaus Iohannis va pleca săptămâna viitoare în SUA pentru a participa la Adunarea Generală a ONU, susțin surse politice pentru ziare.com. Dezbaterile din cadrul celei de-a 76...
Sursa: NEWS.RO