Avocatul Poporului a sesizat CCR pe numirea judecatorului la CEDO, la cererea lui Ponta

Joi, 18 Aprilie 2013, ora 12:07
3754 citiri
Avocatul Poporului a sesizat CCR pe numirea judecatorului la CEDO, la cererea lui Ponta
Foto: Arhiva

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la decizia Guvernului de a taia atributiile CSM referitoare la numirea judecatorului roman la CEDO. Avocatul Poporului a facut aceasta sesizare la cererea premierului Victor Ponta, emitentul ordonantei de urgenta contestate.

Conform comunicatului postat pe site-ul Avocatului Poporului, acesta "a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.21/2013, prin raportare la art.115 alin.(6) din Constitutia Romaniei".

"Urmeaza ca instanta de contencios constitutional sa se pronunte asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicata direct de Avocatul Poporului", se mai arata in comunicatul de presa.

In comunicat nu se precizeaza ce anume reclama Avocatul Poporului ca fiind neconstitutional in aceasta ordonanta. Un alt aspect neobisnuit este ca sesizarea a fost facuta la cererea premierului Ponta, seful Executivului, adica al emitentului ordonantei de urgenta aparute de cateva zile in Monitorul Oficial.

Miercuri, presedintele CSM, procurorul Oana Schmidt Haineala, a sesizat Curtea Constitionala cu privire la existenta unui conflict juridic intre Consiliul Superior al Magistraturii si Guvern, reclamand faptul ca ordonanta respectiva a taiat din atributiile consiliului, incalcandu-se principiul separatiei puterilor in stat.

Inca un scandal in Justitie. CSM paraste Guvernul la CCR. Miza: judecatorul Romaniei la CEDO (Video)

In replica, premierul Victor Ponta a declarat, la finalul sedintei CSM la care a luat parte miercuri, ca a decis sa sesizeze Avocatul Poporului pentru a-i solicita sa se adreseze Curtii Constitutionale in vederea unui control de constitutionalitate pe tema modificarilor prevazuta in aceeasi ordonanta.

Inca un pact Ponta-Basescu - Conflictul CEDO, dus la Avocatul Poporului si CCR

Premierul a dezvaluit ca s-a consultat cu presedintele Traian Basescu si au cazut amandoi de acord sa fie sesizat Avocatul Poporului.

Incepand din luna ianuarie, Avocatul Poporului este Anastasiu Crisu (foto), profesor de drept la Universitatea Bucuresti. Numirea sa a venit la finalul unei lungi perioade de interimat, dupa ce Gheorghe Iancu a fost revocat din functie de USL anul trecut, inainte de inceperea procedurilor de suspendare a presedintelui, interimatul fiind detinut de Valeriu Dorneanu.

Numirea unui Avocat al Poporului apolitic si care sa intruneasca un consens din partea tuturor formatiunilor parlamentare a fost una dintre cerintele aflate pe lista de 11 puncte a lui Jose Manuel Barroso, trimisa Guvernului Ponta in urma evenimentelor din vara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Avocatul Poporului sesizare CEDO, #Avocatul Poporului Ponta CCR, #Avocatul Poporului Ponta CEDO , #CSM