Avocatul Poporului, extrem de dur: Voi cere revocarea tuturor membrilor CSM

Marti, 26 Iunie 2012, ora 16:57
12043 citiri
Avocatul Poporului, extrem de dur: Voi cere revocarea tuturor membrilor CSM

Reprezentantul institutiei Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a declarat ca va cere revocarea tuturor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, dupa ce s-a cerut sanctionarea sa in sedinta de miercuri a acestei institutii, urmare a faptului ca reclamase ca mai multi judecatori, printre care Ioana Bogdan, care l-a condamnat in prima instanta pe Adrian Nastase, au fost numiti fara respectarea prevederilor Constitutiei.

"Am senzatia ca CSM ar trebui sa mai citeasca, sa vada ce competente are si ce competente are institutia Avocatul Poporului. Vreau sa va spun ca Avocatul Poporului e institutie constitutionala, iar toate autoritatile publice, inclusiv CSM, trebuie sa-i acorde sprijin pentru realizarea atributiilor pe care le are, nu sa-i puna bete in roate sau sa arunce petarde de sanctionare sau avertizare, in conditiile in care institutia e autonoma. Avocatul Poporului nu are cum sa fie sanctionat, pentru ca nu e subordonat nimanui in tara.

Astept o saptamana scuze publice din partea CSM fata de un om care apara drepturile cetateanului, in caz contrar o sa solicit Senatului revocarea tuturor membrilor CSM pentru incalcarea Constitutiei. De asemenea, voi anunta Ombudsmanul european, cu care lucram, pentru ca el sa ia masuri de rigoare pe plan european, pentru ca ce a facut CSM se numeste o influenta negativa, adica o injunctiune pe care a suferit-o Avocatul Poporului, in conditiile in care nu exista asa ceva, legea il declara independent si autonom. Probabil ca Ombudsmanul european va informa Parlamentul european si asa mai departe", a spus Iancu pentru Ziare.com.

El a explicat faptul ca numirea unor judecatori fara decret prezidential incalca si Constitutia, si drepturile cetatenilor.

"Care e neconstitutionalitatea, de unde a plecat toata treaba? Daca veti citi articolul 134, alineatul 1 din Constitutie, care corespunde articolului 133 din fosta Constitutie, judecatorii de la instante si procurorii sunt numiti numai prin decret prezidential. Ce a facut CSM? O parte a judecatorilor i-a facut mutandu-i din functiile de procuror, in care erau numiti prin decret prezidential, fara sa existe un asemenea decret prezidential.

Ce e si mai grav e ca judecatorii numiti de presedinte, prin decret prezidential, devin inamovibili, ceilalti nu. Toti acesti judecatori transferati sau mutati de CSM absolut neconstitutional in functiile de judecatori din functiile de procurori nu au dobandit inamovibilitate, ca urmare, ei sunt la indemana oricui, pentru a fi mutati, transferati, oriunde daca gresesc. Asta e cel mai grav. E greu de crezut in independenta justitiei in aceasta situatie si in independenta asigurata de Consiliul Superior al Magistraturii", a mai spus Iancu.

Avocatul Poporului i-a ironizat pe membrii CSM, mai ales pe Horatius Dumbrava, cel care a cerut sanctionarea sa.

"Le-am solicitat sa-mi comunice de ce s-a intamplat acest lucru - nu numai ca nu mi-au comunicat, au iesit pe post cu niste aiureli. Un domn care reprezenta CSM a spus lucruri care veneau ca nuca-n perete", s-a aratat acesta de parere.

Ce efecte ar avea? "Nu ma intereseaza"

Intrebat ce efecte crede ca ar avea revocarea tuturor membrilor CSM, Iancu a raspuns ca nu e problema sa.

"Efectiv nu ma intereseaza, stiu un singur lucru - cetatenii Romaniei sunt judecati de unii judecatori care nu au competenta, nu au fost numiti in mod constitutionala, prin urmare se incalca articolul 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care vorbeste de un proces echitabil, in care se gaseste si faptul ca orice cetatean trebuie judecat de un judecator competent. Atat timp cat nu e numit conform Constitutiei, nu poate fi inamovibil", a conchis acesta.

Atacat in sedinta CSM

Horatius Dumbrava, membru CSM, a cerut sanctionarea Avocatului Poporului, pentru ca s-a antepronuntat in dosarul lui Adrian Nastase.

Sedinta CSM cu scantei: Kovesi vs Corlatean si dosarele politice

Ministrul Justitiei, Titus Corlatean a luat apararea, in aceeasi sedinta, reprezentantilor institutiei Avocatul Poporului, care se pronuntasera inainte de verdictul Inaltei Curti in dosarul Nastase.

"Avocatul Poporului are dreptul si asta este legea sa isi foloseasca atributiile(...) Este o institutie speciala in toate statele democratice", a mai spus Corlatean, lansand un apel la "abtinere si retinere" adresat membrilor CSM.

"Lasati institutiile statului si nu mai interveniti(...) Sunt declaratii publice pe care le faceti si intrati in acest joc politic!(...) Aparati, garantati independenta justitiei, dar evitati sa puneti calus unor institutii cum este Avocatul Poporului", le-a mai cerut ministrul Justitiei membrilor CSM.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Avocatul Poporului revocare membri CSM, #Gheorghe Iancu revocare CSM , #CSM