C. Guseth (Freedom House): Avizele pentru procurori, o problema de credibilitate pentru CSM

Vineri, 10 Mai 2013, ora 14:56
2672 citiri
C. Guseth (Freedom House): Avizele pentru procurori, o problema de credibilitate pentru CSM
Foto: Arhiva

Tiberiu Nitu nu a avut o prestatie mai buna la CSM fata de cea de anul trecut si totusi de data aceasta a primit aviz pozitiv, ceea ce genereaza o problema de credibilitate pentru CSM, afirma Cristina Guseth, directorul Freedom House Romania.

"Atat cat am vazut, mi s-a parut extrem de slab Tiberiu Nitu pe zona de management si de cunoastere a legilor. Mi se pare ca aceasta decizie referitoare la Nitu - avizul pozitiv - afecteaza imaginea justitiei, pentru ca nu au trecut decat 4 luni de cand a primit aviz negativ, iar acum, chiar si fara sa fi existat in sala "cuiul lui Pepelea" - Daniel Morar - el nu a avut o prestatie mai buna. Si totusi a primit aviz pozitiv. Asta genereaza o problema de credibilitate pentru institutia care a dat avizele", a declarat Cristina Guseth pentru Ziare.com.

Tiberiu Nitu, audiat la CSM: Glumite, ezitari, balbaieli si fuga de responsabilitate

Cum si-a sustinut Kovesi candidatura la DNA in fata CSM (Video)

Directorul Freedom House a apreciat drept "prietenoase si caldute" intrebarile puse la audierile de joi si vineri de catre procurorii din CSM, in conditiile in care lui Tiberiu Nitu nu i s-au cerut explicatii cu privire la certificatul de revolutionar pe care il detine desi a tras la Revolutie si nici nu i s-a amintit de lipsa de performanta in activitate, unul dintre motivele pentru care a primit aviz negativ la prima sa nominalizare.

"Ce mesaj dai catre magistrati, catre procurorii care au avut performanta, cand pui in fruntea lor un om care nu are ce sa iti arate? Este destimulativ sa ai un astfel de procuror general", a mai spus Cristina Guseth, apreciind ca Tiberiu Nitu s-a prezentat in fata sectiei de procurori a CSM ca fiind un magistrat "foarte moale si cu o slaba pregatire pe partea de management".

Intrebata daca unii membrii ai sectiei de procurori a CSM au votat mai mult din considerente politice decat profesionale, cunoscute fiind afinitatile lor cu partide aflate la guvernare, directorul Freedom House a raspuns: "Nu pot sa spun acest lucru, dar nu se poate sa nu ma surprinda situatia".

"Nu am suficiente informatii sa dau un astfel de raspuns. Sigur insa ca este o deceptie, sigur ca este un mesaj care diminueaza increderea in sistemul de justitie, dar nu am suficiente informatii ca sa spun de ce au votat asa", a mai precizat aceasta.

Cat despre posibilitatea ca, in actuala conjunctura, presedintele Traian Basescu sa refuze numirea unuia dintre cei 6 procurori sefi, Cristina Guseth a apreciat ca desi s-a initiat o petitie onlin in acest sens, presedintelui nu i se poate cere asa ceva.

"Nu e o asteptare rezonabila ca procurorii avizati de CSM sa nu fie numiti de presedinte", a punctat aceasta, adaugand ca nu i se poate cere presedintelui asta, mai ales cand toti cei 6 candidati au primit avize favorabile din partea CSM.

C. Guseth (Freedom House): Numirea procurorilor - o negociere intre doi oameni Interviu

Cristina Guseth a subliniat si importanta pe care o au aceste numiri in fruntea parchetelor, apreciind ca sefii Ministerului Public, DNA si DIICOT sunt cei care traseaza "directia si dinamica activitatii".

"Ei nu au doar o functie de manager, au si o functie de lider. Ei reprezinta modele si dau directia in care se va merge pe partea de anchete penale", a subliniat aceasta.

Totodata, ei sunt si cei care pot opri anumite anchete. "Au nise pe care pot face acest lucru. De exemplu, procurorul general este cel care avizeaza informatiile care vin pe securitate nationala si stabileste ce poate fi folosit din interceptarile pe securitate nationala in proces", a completat Cristina Guseth.

Cum poate opri un procuror-sef o ancheta

CSM a avizat pozitiv, la finalul sedintei de joi, toate propunerile facute in data de 3 aprilie de fostul ministru interimar al Justitiei, Victor Ponta.

Vineri, sectia pentru procurori a CSM isi va motiva public deciziile si va transmite catre Ministerul Justitiei avizele pentru functiile de conducere din Ministerul Public, DNA si DIICOT, urmand ca ministrul Robert Cazanciuc sa le remita presedintelui Traian Basescu pentru a face numirile in functii.

Este vorba despre Tiberiu Nitu, propus pentru functia de procuror general, Dimitrie Bogdan Licu pentru functia de prim adjunct al procurorului general, Codrut Olaru pentru functia de adjunct al procurorului general, Laura Codruta Kovesi ca procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Alina-Mihaela Bica pentru functia de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si Elena Giorgiana Hosu pentru functia de adjunct al procurorului sef al DIICOT.

Functiile de conducere in Ministerul Public, DNA si DIICOT au fost ocupate in ultima perioada de catre interimari dupa expirarea celor doua mandate la care aveau dreptul fostii detinatori ai acestora, Laura Codruta Kovesi, Daniel Morar si Codrut Olaru.

Sectia de procurori a CSM urmeaza sa il intervieveze si pe Calin Nistor, propus recent de ministrul Justitiei pentru functia de adjunct al procurorului sef al DNA.

Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
#Cristina Guseth avize procurori, #CSM aviz procurori sefi , #CSM