Cazanciuc, somat sa puna Legea CSM in acord cu Constitutia: Cum pot fi revocati membrii

Miercuri, 07 Mai 2014, ora 16:37
1694 citiri
Cazanciuc, somat sa puna Legea CSM in acord cu Constitutia: Cum pot fi revocati membrii

Judecatorii Cristi Danilet si Alina Ghica, membri in Consiliul Superior al Magistraturii, i-au adresat o scrisoare ministrului Justitiei in care ii solicita sa clarifice legea care se refera la motivele si procedura revocarii membrilor CSM.

Cei doi judecatori ii solicita ministrului Robert Cazanciuc sa elaboreze un proiect de lege care sa modifice Legea nr. 317/2004 in baza careia functioneaza CSM astfel incat ea sa fie pusa in acord cu deciziile Curtii Constitutionale si cu Opinia Comisiei de la Venetia.

Acest aspect "trebuia reglementat de peste un an de zile, urmare a Deciziei CCR nr 196/2013", scrie Cristi Danilet pe blog.

"Consideram ca simplul caracter de organism colectiv al CSM nu poate inlatura raspunderea individuala a membrilor alesi. Sa nu uitam ca acest organism s-a confruntat in ultimii ani cu fapte grave care au dus la demisii dezonorante si dosare penale.

Aceasta raspundere trebuie sa dea posibilitatea alegatorilor - fie ca este vorba de magistrati pentru membrii CSM care sunt judecatori si procurori alesi, fie ca este vorba de senatori pentru reprezentantii societatii civile - sa decida cu privire la revocarea membrilor CSM, care trebuie insa sa aiba loc in conditii care sa protejeze independenta membrului CSM, pentru temeiuri si potrivit unei proceduri previzibile", mai subliniaza acesta.

Judecatorii Cristi Danilet si Alina Ghica au fost revocati din CSM la inceputul anului trecut, dar instanta a decis ca motivele si procedura prin care s-a facut acest lucru au incalcat reglementarile legale in vigoare, iar cei doi au fost repusi in drepturi, reluandu-si mandatele.

Cu acest prilej Curtea Constitutionala a decis ca Legea de functionare a CSM este neconstitutionala si a cerut punerea ei in vigoare cu prevederile Constitutiei, lucru care ar fi trebuit sa se faca in 45 de zile.

Decizia CCR privind neconstitutionalitatea revocarii judecatorului Danilet, publicata in MOf

"Desi aceasta decizie are efect obligatoriu pentru autoritatile statului, pana in prezent, la peste un an de la data publicarii ei, Guvernul nu a propus vreun proiect de lege, iar Parlamentul nu are vreo initiativa legislativa prin care sa faca aplicabil principiul revocarii membrilor CSM", se subliniaza in scrisoarea adresata ministrului Robert Cazanciuc.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Danilet Ghica lege revocare CSM, #Danilet Ghica scrisoare ministrul Justitiei , #CSM