CCR: Danilet si Ghica raman in CSM. Revocarea a fost neconstitutionala

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 15:07
7823 citiri
CCR: Danilet si Ghica raman in CSM. Revocarea a fost neconstitutionala

Curtea Constitutionala a admis in parte, joi, sesizarea de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.55 din Legea 317/2004 depusa de judecatorul Cristi Danilet, revocat din CSM, impreuna cu Alina Ghica, in urma cu cateva saptamani.

Plenul Curtii Constitutionale s-a intrunit pentru a solutiona "exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.55 din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, exceptie invocata de Cristi Vasilica Danilet in Dosarul nr.1675/2/2013 al Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca dispozitiile art.55 alin.(4) si (9) din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii sunt neconstitutionale. Decizia este definitiva si general obligatorie", se arata in comunicatul citat, in care se precizeaza ca argumentatia retinuta in motivarea solutiei va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial.

In aceste conditii, Cristi Danilet si Alina Ghica raman membri ai CSM, deoarece decizia Curtii trebuie pusa imediat in aplicare. Cei doi judecatori au atacat in instanta decizia CSM din 26 februarie prin care au fost revocati din functie.

"Noi am contestat decizia plenului CSM la Inalta Curte, oricum hotararea plenului nu si-a facut efectele (...) Nu pot da argumentele CCR pentru ca nu avem inca motivarea Curtii. Noi am invocat diverse motive, probabil parte sau in totalitate au fost insusite de instanta constitutionala", a declarat judecatorul Alina Ghica la postul B1TV.

Si judecatorul Cristi Danilet a comentat pe contul sau de facebook: "CCR a declarat azi neconstitutional textul de lege in baza caruia Plenul CSM a dispus revocarea mea si a Alinei Ghica din calitatea de membru CSM. Urmeaza ca instanta judecatoreasca unde se solutioneaza contestatiile noastre sa ia act de aceasta decizie a CCR si sa dispuna anularea hotararii de revocare, cu consecinta repunerii noastre in functie".

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat la postul B1TV ca dupa ce Curtea va da motivarea acestei decizii, legea va fi modificata in regim de urgenta, in 45 de zile, pentru a fi pusa in acord cu hotararea judecatorilor constitutionali.

De asemenea, deputatul Eugen Nicolicea, membru in comisia juridica, a declarat ca cele doua aliniate ale legii declarate astazi ca fiind neconstitutionale vor fi puse in acord cu decizia CCR in decurs de 45 de zile.

"Vor castiga in instanta, nemaiexistand practic efectele juridice ale celor doua aliniate. Cei doi se intorc inapoi in CSM(...) Deocamdata aceste articole sunt suspendate 45 de zile", a declarat Nicolicea la B1TV.

In 18 martie, Curtea de Apel Bucuresti a admis cererea de sesizare a CCR cu solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 55 din Legea 317/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin raportare la prevederile art. 20, 24, 124 alineat 3 si art.125 alineat 1, art. 133 si art. 134 din Constitutia Romaniei.

Art. 55 contestat prevede ca: "(1) Revocarea din functia de membru ales al CSM se propune de presedintele sau vicepresedintele Consiliului ori de o treime din membri, in situatia in care persoana in cauza nu mai indeplineste conditiile legale pentru a fi membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, in cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a atributiilor in cadrul CSM sau in cazul aplicarii oricarei sanctiuni disciplinare".

Articolul stabileste la alin.(2) ca plenul CSM, la sesizarea formulata potrivit alin. (1), poate dispune revocarea din functia de membru ales, iar la alin. (4) ca membrii alesi sunt revocati si la cererea majoritatii adunarilor generale de la nivelul instantelor sau parchetelor pe care le reprezinta, in cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a atributiilor incredintate prin alegerea ca membru al Consiliului si ca in cadrul adunarilor generale, decizia se ia cu votul a doua treimi din numarul judecatorilor sau procurorilor.

"Procedura de revocare poate fi declansata de orice adunare generala de la nivelul instantelor sau parchetelor pe care le reprezinta membrul Consiliului Superior al Magistraturii a carui revocare se cere, precum si de organizatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor.

Centralizarea rezultatelor votului se realizeaza de adunarea generala care a initiat procedura sau de prima adunare generala sesizata de organizatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor. In termen de 15 zile de la inregistrarea sesizarii semnate si motivate de reprezentantii adunarilor generale prevazute la alin. (4), Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dispune revocarea din functie a membrului ales. Dispozitiile art. 57 alin. (2) se aplica in mod corespunzator ", mai stipuleaza articolul contestat.

Danilet: Imi respect prea mult profesia pentru a imi bate joc de ea - Interviu

Alina Ghica: Factorul politic a rupt echilibrele in justitie - Interviu

In data de 26 februarie, in urma votului plenului CSM, Alina Ghica a fost revocata cu 11 voturi pentru si 7 impotriva, in timp ce in cazul lui Cristi Danilet s-au inregistrat 14 voturi pentru si 4 impotriva.

Danilet: Mi s-au cerut informatii pe surse, nu am dat. Sunt tinta unei campanii de denigrare

Judecatorii Danilet si Ghica, revocati din CSM

Alina Ghica si Cristi Danilet ataca in instanta revocarea lor din CSM (Video)

Ulterior cei doi judecatori au atacat in instanta revocarea lor, invocand, printre argumente, diverse incalcari ale legilor in vigoare, inclusiv faptul ca judecatorii care au cerut revocarea lor nu si-au motivat decizia.

Citeste si:
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
PSD și PNL au intrat în conflict în orașul Huedin din județul Cluj după ce social-democrații au anunțat că se opun unei grădinițe cu predare exclusiv în limba maghiară. Proiectul a...
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimarul PNL din Satu Mare, Adelin Cristian Ghiarfaș, a fost exclus din partid după ce într-o ședință de Consiliu Local a votat împotriva mandatului dat de formațiune. Ghiarfaș...