Cererea lui Tariceanu de demitere a lui Kovesi si Stanciu, demontata punct cu punct de un judecator

Miercuri, 27 Mai 2015, ora 10:32
8977 citiri
Cererea lui Tariceanu de demitere a lui Kovesi si Stanciu, demontata punct cu punct de un judecator

Judecatorul Cristi Danilet, membru CSM, explica, intr-o scrisoare deschisa adresata celor cinci senatori care cer demiterea presedintelui ICCJ si procurorului sef DNA, de ce aceasta cerere nu poate fi pusa in aplicare, sugerandu-le, totodata, sa se preocupe in aceeasi masura de problemele pentru care sunt responsabili ei insisi.

Reactia vine dupa ce, marti, Calin Popescu Tariceanu si alti patru senatori au cerut presedintelui Klaus Iohannis sa obtina "demisia sau demiterea" Laurei Stanciu, presedintele Inaltei Curti, si Laurei Codruta Kovesi, seful DNA, dupa ce Mariana Rarinca, o femeie acuzata ca a santajat-o pe Livia Stanciu a fost achitata definitiv, dupa ce facuse sase luni de arest preventiv.

Tariceanu, scrisoare catre Iohannis: Ii cere sa le demita pe Kovesi si Livia Stanciu

"Romania este stat democratic, unde functioneaza principiul separatiei puterilor in stat. Acesta presupune ca justitia trebuie sa fie independenta. Si asta nu ca un privilegiu, ci ca o garantie pentru cetateanul obisnuit ca solutia unui proces nu poate fi influentata prin interventia vreunui politician sau alt gen de imixtiuni. Dvs cunoasteti acest principiu si, odata cu investirea dvs. in demnitatea de senatori ai Romaniei, ati jurat sa il aparati", se arata in scrisoarea postata pe blog de Cristi Danilet, care enumera si cateva reglementari care privesc procedurile judiciare si cariera magistratilor.

Despre achitarea unui arestat preventiv

Judecatorul explica mai intai ca achitarea nu inseamna ca probele cu privire la existenta faptei nu au existat niciodata. "Eu constat din datele publice existente pe portalul instantelor ca motivul achitarii nu este nicidecum inexistenta faptei, ci fie ca fapta nu este prevazuta de legea penala, fie ca nu a fost comisa cu vinovatia prevazuta de lege. Dar pentru aceasta trebuie sa asteptam cu totii motivarea hotararii, care inca nu a fost redactata", subliniaza Cristi Danilet.

In plus, acesta spune ca daca senatorii sunt de parere ca Livia Stanciu poate fi acuzata de denunt calomnios, atunci ar trebui sa sesizeze Parchetul, nu presedintele tarii. De asemenea, Cristi Danilet reaminteste ca nu procurorii aresteaza, ci judecatorii, iar "arestarea in aceasta cauza a fost verificata si contestata in fata mai multor judecatori".

"Nu stiu acum daca in solutionarea acestei cauze cineva a comis vreo incalcare de lege, respectiv daca si cui se poate imputa faptul ca inculpata a stat in arest si ulterior a fost achitata. Dar opinia publica trebuie sa cunoasca ca motivele de arestare sunt diferite de motivele de condamnare si ca este gresit sa se creada ca cineva arestat va fi si condamnat in mod automat, caci in felul acesta ar disparea rolul procesului", mai subliniaza judecatorul, printre altele.

Despre demiterea unui magistrat si rolul presedintelui

In ceea ce priveste faptul ca senatorii s-au adresat presedintelui cerandu-i sa obtina inlaturarea din functie a celor doi magistrati, Cristi Danilet reaminteste mai intai ca "cele doua doamne nu au vreo culpa in cele petrecute in cauza pentru ca: seful DNA nu a instrumentat dosarul inculpatei, iar presedintele ICCJ a actionat ca victima, nu ca magistrat".

"Pe de alta parte, demisia este un act unilateral si ea nu poate fi impusa de cineva, iar demiterea unui magistrat, ca institutie juridica, nu exista in dreptul nostru", mai subliniaza acesta.

De altfel, prevederile legale referitoare la revocarea unui magistrat din functia de conducere sunt explicite si nu se aplica in cazul de fata, fiind vorba despre trei situatii: cand magistratul nu mai indeplineste una dintre conditiile necesare pentru numirea in functia de conducere, in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor manageriale sau in cazul aplicarii unei sanctiuni disciplinare.

In plus, "presedintele tarii nu are instrumentele de a interveni in cariera magistratilor cu functii de conducere de la nivelul de varf al sistemului, tocmai pentru a se proteja independenta acestuia chiar fata de cel care face numirea", iar "pentru revocarea sefului DNA este necesar si avizul CSM", mai spune judecatorul.

Totodata, magistratul le explica celor cinci senatori ca presedintele Iohannis "nu ocupa vreo pozitie in CSM", putand sa participe la sedinte pentru a le prezida, insa "fara drept de vot".

"Dar el are dreptul, la fel ca si dvs de altfel, sa sesizeze Inspectia Judiciara in cazul comiterii de catre un magistrat a vreunei abateri disciplinare dintre cele expres prevazute in art. 99 din Legea nr. 303/2004", reaminteste judecatorul, membru al CSM.

Tariceanu, contre cu jurnalistii, dupa ce a cerut demiterea lui Kovesi: Ma asteptam la intrebari, nu la remarci

Lui Tariceanu i se cere sa plece, dupa ce a cerut demiterea lui Kovesi: "Un servitor al mafiei, angajat de Ponta"

Despre problemele Senatului

Pe de alta parte, magistratul spune ca s-ar bucura ca grupul senatorial condus de Calin Popescu Tariceanu, care cere demisia Liviei Stanciu si a Laurei Codruta Kovesi, ar "milita" pentru statul de drept "si pentru a preveni ca autoritatile locale sa adopte reglementari nelegale (cum ar fi cele privind ridicarea de catre firme private a autoturismelor parcate nelegal), sau ca Guvernul sa adopte ordonante neconstitutionale (suntem tara in situatie de urgenta la fiecare trei zile), sau ca Parlamentul sa adopte legi contrare reglementarilor UE (cum ar fi cea privind taxa de prima inmatriculare devenita taxa pe poluare si transformata in timbru de mediu) ".

"Dar mai ales m-as bucura sa sustineti, la fel de vehement ca acum, acest principiu in fata colegilor dvs atunci cand justitia instrumenteaza cauze penale cu parlamentari si ministri, care trebuie sa isi faca aparari pe fond in fata organelor judiciare si nu in Parlament.

Nu ma indoiesc ca in virtutea principiului pe care tocmai il clamati nu veti mai adera la ideea transformarii camerelor Parlamentului in institutii de blocare a demersurilor judiciare sau chiar de instituire a impunitatii pentru anumite persoane, creand daca nu certitudinea, cel putin aparenta ca anumite persoane se situeaza deasupra legii in virtutea detinerii unor functii in stat. Aceasta si pentru ca 'rule of law' inseamna guvernarea prin lege, nu prin oameni; or, legea trebuie sa se aplice in mod egal pentru toti", se mai arata in scrisoarea deschisa semnata de judecatorul Cristi Danilet.

C.B.

Citeste si:
USR anunță din opoziție că se opune taxei de solidaritate pentru marile companii. „Nu ar face decât să lovească în cei mai importanţi contribuabili în economie”
USR anunță din opoziție că se opune taxei de solidaritate pentru marile companii. „Nu ar face decât să lovească în cei mai importanţi contribuabili în economie”
USR a transmis miercuri, 8 decembrie, că taxa de solidaritate luată în discuție pentru marile companii nu va face decât să lovească în cei mai importanți contribuabili în economie....
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
Social-democraţii şi liberalii vor discuta, miercuri, în coaliţie, despre împărţirea funcţiilor de prefecţi şi şefi de agenţii şi autorităţi. Marţi, discuţia nu a ajuns la un acord...