Ziare.com

Codru Vrabie, propus pentru un loc in CSM, din partea societatii civile

Luni, 26 Septembrie 2016, ora 22:09

   

Codru Vrabie, propus pentru un loc in CSM, din partea societatii civile
Codru Vrabie este propus drept membru in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pe unul dintre cele doua locuri rezervate societatii civile, pentru perioada 2017-2022.

Acesta este propus de Asociatia Pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) si este sustinut de alte 11 organizatii neguvernamentale.

Acestea sunt Asociatia Funky Citizens, Centrul pentru Jurnalism Independent, Expert Forum, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Centrul pentru Inovare Publica, CENTRAS, Ce-Re, Grupul Autonom pentru Democratie Participativa Plenum, ActiveWatch, CRPE si Asociatia ProDemocratia, lista sustinatorilor fiind deschisa.

In calitate de candidat, Codru Vrabie isi va sustine in fata senatorilor din Comisia juridica principalele obiective pe care le are in vedere daca va fi numit membru in CSM.

Acestea sunt: un mecanism eficace de reprezentare, o procedura eficienta de transparenta decizionala si o comunicare imbunatatita cu privire la performantele institutionale ale instantelor si parchetelor, respectiv cele individuale ale magistratilor.

"Imi definesc rolul de reprezentant al societatii civile in CSM prin relatia cu justitiabilii, urmand sa aduc pe agenda Consiliului Superior al Magistraturii nevoile, problemele si aspiratiile lor, despre magistrati si sistemul de justitie; apoi, sa contribui la explicarea deciziilor CSM pe intelesul justitiabililor", a declarat Codru Vrabie.

Codru Vrabie este trainer-consultant si facilitator in domeniul bunei guvernari si reformei administratiei publice, cu peste 15 ani de experienta in societatea civila. Are pregatire juridica si in prezent este membru al Asociatiei Funky Citizens.

Conform legii, societatea civila are dreptul sa-si desemneze doi reprezentanti in CSM. Candidatii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa fie specialisti in domeniul dreptului, cu o vechime de cel putin sapte ani in activitatea juridica, sa se bucure de inalta reputatie profesionala si morala, sa nu fi facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990, sa nu fie membri ai unui partid politic si sa nu fi indeplinit in ultimii cinci ani functii de demnitate publica.

In octombrie 2016 vor avea loc alegeri pentru desemnarea in CSM a noua judecatori si cinci procurori.

CSM este format din 19 membri, dintre care 14 sunt alesi in adunarile generale ale magistratilor si sunt validati de Senat.

Din Consiliu mai fac parte doi reprezentanti ai societatii civile, care participa numai la lucrarile in plen, si trei membri de drept ai Consiliului, respectiv ministrul Justitiei, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si procurorul general.

Mandatul membrilor CSM are o durata de sase ani si nu poate fi reinnoit.

Citeste si alte propuneri pentru CSM.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 2251 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor