Aberatia zilei: Romania, repetenta la CEDO. Suntem batuti in cap sau ne prefacem?

Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 15:57
5897 citiri
Aberatia zilei: Romania, repetenta la CEDO. Suntem batuti in cap sau ne prefacem?
Foto: judgelondonsteverson.me

Romania a fost condamnata marti inca o data de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) pentru nesolutionarea "dosarului Revolutiei", Justitia romana dovedind astfel ca nu e complet oarba, asa cum ar trebui.

De data asta, Guvernul va trebui sa plateasca 832.500 euro catre 81 de persoane, victime sau urmasi ai victimelor evenimentelor din 21 decembrie 1989, care s-au plans ca autoritatile nu au fost capabile sa faca o ancheta eficienta si nici macar sa ii trimita in judecata pe vinovati, darmite sa ii si pedepseasca.

Pozitiile exprimate de Guvernul Romaniei si judecatorii CEDO la acest din urma proces ilustreaza doua moduri total opuse de gandire.

Astfel, Guvernul roman a sustinut ca dosarul Revolutiei este un caz complex, care are la baza "un eveniment politic delicat", cu miza politica si sociala, fiind foarte dificil sa se stabileasca ce s-a intamplat in decembrie 1989 si cine sunt vinovatii pentru deciziile politice si militare care au dus la atatia morti si raniti.

In schimb, judecatorii CEDO au replicat ca toate acestea nu justifica prelungirea investigatiilor timp de un sfert de secol, apreciind ca, dimpotriva, importanta acestui dosar ar fi trebuit sa motiveze autoritatile sa il solutioneze cu celeritate, mai ales ca odata cu trecerea timpului exista riscul ca el sa nu mai poata fi dus la bun sfarsit (vinovatii pot disparea si pe cale naturala).

25 de ani de la Revolutie: Dosarul se plimba intre sectii, procurorii il studiaza...

Dan Voinea: In dosarul Revolutiei trebuia inceputa urmarirea penala macar asupra faptei

Intr-un raspuns primit la redactie la inceputul lunii ianuarie, Inspectia Judiciara a CSM informa, la solicitarea Ziare.com, ca sesizarea depusa de Asociatia 21 Decembrie in legatura cu nefinalizarea dosarului Revolutiei si al Mineriadelor a fost "clasata".

Cu alte cuvinte, pentru Inspectia Judiciara a CSM nu e nimic in neregula cu faptul ca Romania nu a fost capabila timp de 25 de ani sa finalizeze un dosar de o asemenea importanta si anvergura.

De altfel, in raspunsul primit de Asociatia 21 Decembrie din partea Inspectiei Judiciare a CSM se arata, la final, ca "este cert ca termenul rezonabil pentru solutionarea dosarelor a fost depasit", dar acest lucru nu poate fi imputabil nimanui, pentru ca procurorii care au instrumentat aceste dosare au "efectuat un numar imens de acte premergatoare si acte de urmarire penala in cauze de o complexitate deosebita si in conditiile unei legislatii frecvent modificate". Cum se spune "prinde orbul, scoate-i ochii"...

Lipsa de profesionalism? Rea-vointa? Indiferenta? Sau pur si simplu interese politicianiste puse mai presus de cele ale mortilor si ranitilor de la Revolutie?

In Romania presedintilor Iliescu, Constantinescu si Basescu falsii revolutionari au tot rasarit ca ciupercile dupa ploaie (chiar si Toni Grebla si-a luat certificat, in 2010!), iar statul le-a tot dat indemnizatii, terenuri, pensii. In schimb, mortii de la Revolutie inca nu si-au gasit linistea, cu toate ca si Iliescu, si Constantinescu, si Basescu isi fac cruci pana la buric ori de cate ori au prilejul.

Mai simplu spus, Romania ca stat nu e in stare sa faca dreptate. Cine trebuie sa mai moara pentru ca CSM sa ia atitudine si vinovatii din acest dosar sa ajunga, in sfarsit, in spatele gratiilor?

Scurt istoric

La Revolutia din decembrie 1989, 1.142 de persoane si-au pierdut viata, 3.138 au fost ranite, iar 760 de oameni au fost retinuti, arata datele oficiale, trimise la CEDO.

decembrie 2009 - CEDO a condamnat Romania pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil intr-un termen rezonabil si a dispus ca 4 timisoreni sa primeasca de la Guvernul Romaniei cate 5.000 de euro.

martie 2011 - CEDO a condamnat Romania pentru ineficienta autoritatilor in anchetarea evenimentelor produse la Cluj in decembrie 1989, ancheta prelungindu-se 12 ani. Guvernul Romaniei a trebuit sa despagubeasca 5 persoane cu peste 53.000 de euro.

mai 2011 - CEDO a condamnat Romania pentru incalcarea dreptului la viata si la respectarea vietii private, dupa o sesizare depusa de Asociatia 21 Decembrie in "dosarul Revolutiei" si a dispus ca Guvernul Romaniei sa acorde despagubiri in valoare toata 21.000 de euro pentru 3 persoane.

martie 2013 - CEDO a condamnat Romania pentru nefinalizarea dosarului Revolutiei si a decis ca Guvernul roman sa acorde despagubiri de aproximativ 350.000 de euro pentru 72 de victime ale Revolutiei de la Timisoara din decembrie 1989.

noiembrie 2014 - CEDO a condamnat Romania pentru nerespectarea dreptului la un proces echitabil si a obligat Guvernul roman sa plateasca 45.900 de euro unui numar de 34 de fosti revolutionari.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Romania condamnata CEDO dosarul Revolutiei, #Teodor Maries dosarul Revolutiei, #CSM dosar Revolutie , #CSM