Ziare.com

Ambasadorul SUA: Orice suspiciune la CSM va afecta intregul sistem judiciar

Vineri, 15 Octombrie 2010, ora 23:23

   

Ambasadorul SUA: Orice suspiciune la CSM va afecta intregul sistem judiciar
Ambasadorul SUA in Romania, Mark Gitenstein, a afirmat ca, in opinia sa, Consiliul Superior al Magistraturii reprezinta "guvernul magistratilor", asa ca orice suspiciune aparuta la alegerea noilor membri va afecta imaginea intregului sistem judiciar.

"Ne dorim ca procesul alegerilor pentru Consiliul Superior al Magistraturii sa fie unul transparent si consideram ca organizarea unor dezbateri libere si deschise este o componenta importanta a acestui proces. CSM este 'guvernul magistratilor', motiv pentru care procesul de selectie prin intermediul caruia sunt organizate alegerile pentru CSM trebuie sa respecte standarde foarte inalte. Ma refer la faptul ca procesul de alegere a membrilor trebuie sa fie nu doar corect, ci si sa elimine orice suspiciune de incorectitudine, fiindca orice suspiciune va submina credibilitatea CSM si a intregului sistem judiciar", a spus Gitenstein vineri, in cadrul dezbaterii organizate pe marginea alegerilor pentru viitorul CSM.

Ambasadorul SUA a adaugat ca fiecare membrul al CSM constitutie un model pentru toti magistratii.

Pe de alta parte, Gitenstein a vorbit despre interesul pe care SUA il au fata de reforma sistemului judiciar din Romania.Oficialul a precizat ca exista doua motive, primul fiind legat de relatia stategica a SUA cu Romania, careare o "importanta cruciala pentru interesele ce tin de securitatea nationala a Statelor Unite, mai ales in aceasta regiune".

"SUA isi doresc un aliat de incredere, un aliat puternic, stabil, iar un sistem juridic solid si eficient este indispensabil pentru existenta unei democratii trainice si a unor piete libere. Democratia, statul de drept si existenta pietei libere sunt precum picioarele unui scaun cu trei picioare. Este nevoie ca fiecare dintre cele trei sa fie functionale, pentru ca intregul sa fie functional", a spus Gitenstein.

In al doilea rand, a adaugat ambasadorul SUA, una dintre responsabilitatilesaleeste aceea de a ajuta companiile americane sa isi desfasoare activitatea in Romania. "Investitiile facute de America in Romania in cadrul aliantei vestice sunt, cred eu, foarte importante pentru viitorul Romaniei", a subliniat Mark Gitenstein.

"Inainte de a investi intr-o tara, companiile americane vor sa se asigure ca acele contracte pe care le incheie vor fi indeplinite in mod corect, transparent si echitabil, iar pentru acest lucru este nevoie de un sistem de instante si un sistem judiciar functionale", a adaugat acesta.

Totodata, ambasadorul le-a atras atentia magistratilor prezenti la dezbatere ca"orice decizie sau actiune a unuia dintre judecatorii romani care va parea determinata de motive politice sau personale va submina sistemele judiciar si juridic din aceasta tara".

In finaluldiscursului sau, Gitenstein a spus ca mizaalegerilor pentru CSM "este insusi viitorul democratiei si al pietei libere din Romania".

Dezbaterea la care a participat Gitenstein vineriafost organizata de Initiativa pentru o Justitie Curata,Fundatia Konrad Adenauer si Freedom House, in cadrul unui proiect dedicat alegerilor pentru viitorul CSM.

Sursa: rNews

Articol citit de 1413 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

O propunere

Baza unei relatii durabile si solide dintre doua state, cu implicatii esentiale in strategiile de aparare regionale si politici planetare, de care trebuiesa se tina neaparat cont, pentru o dezvoltate durabila a unor relatii trainice si constructive este; NEAMESTECUL IN TREBURILE INTERNE ALE STATULUI CU O SUPRAFATA MAI MICA SI O POPULATIE MAI PUTIN NUMEROASA, RESPECT SI CONSIDERATIE RECIPROCA DE PE POZITII EGALE. Numai atunci vom lua in considerare ce spun; europenii, chinezii, rusii, americanii, indienii, arabii si Trinidad Tobago.

 

Zau ????

Pai eu cred ca daca toti alesii vor avea nume terminate in " ..stein " s-au "..vici " vor fi considerati in afara oricarei suspiciuni !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor