C.Guseth (Freedom House): Miza scandalului din CSM - controlul politic asupra justitiei

Marti, 26 Februarie 2013, ora 20:27
6405 citiri
C.Guseth (Freedom House): Miza scandalului din CSM - controlul politic asupra justitiei
Foto: Foaia Transilvana

Sedinta plenului CSM de marti, in care au fost revocati judecatorii Alina Ghica si Cristi Danilet, a fost marcata de o agresivitate iesita din comun, o atitudine care nu s-a bazat pe ratiune, pe lege sau pe reguli, a declarat pentru Ziare.com Cristina Guseth, director al Freedom House Romania.

"A fost o presiune uluitoare, de o agresivitate remarcabila din partea asociatiilor de magistrati si a instantelor pentru revocarea celor doi judecatori. M-am uitat la transmisiunea de pe site-ul CSM. Desi cu multi dintre oamenii care s-au aflat in sala noi am colaborat de-a lungul anilor, mi s-a parut greu sa ii recunosc in ceea ce priveste atitudinea pe care au avut-o.

Era extrem de agresiva, de tensionata. Acolo sunt niste mize care genereaza o atitudine care nu se bazeaza pe ratiune, pe lege, pe reguli. Nu am inteles nici pana acum care a fost temeiul in baza carora au fost revocati cei doi judecatori", a declarat Cristina Guseth, director al Freedom House Romania.

Danilet: Mi s-au cerut informatii pe surse, nu am dat. Sunt tinta unei campanii de denigrare

Judecatorii Danilet si Ghica, revocati din CSM

Intrebata care sunt mizele razboiului din CSM, aceasta a reamintit ca anul acesta mizele importante sunt numirile la DNA, la Parchetul de pe langa ICCJ si la ICCJ.

"Sunt mize clare, extrem de importante pentru oamenii politici. Nu cred ca sunt mizele corpului magistratilor, dar niste oameni din magistratura au ajuns sa preia aceste mize intr-o cheie de orgoliu personal.

Am intrebat judecatori cu care am lucrat de-a lungul anilor care este motivul pentru care cer revocarea si mi-au raspuns ca nu se lasa calcati in picioare. Calcati in picioare de cine? Eu nu vad aici decat niste orgolii, pentru ca nu gasesc un raspuns rational. E o furie care se vede si se aude", a declarat Cristina Guseth, referindu-se la ceea ce s-a vazut in sedinta CSM de marti, transmisa live pe Internet.

O zi foarte trista

In acelasi timp, directorul Freedom House Romania s-a aratat surprins de atitudinea unor tineri judecatori reprezentanti ai asociatiilor profesionale fata de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatorul Livia Stanciu.

"M-a surprins lipsa de respect a unor judecatori tineri fata de un judecator cum e Livia Stanciu, care este o persoana cu autoritate, o persoana articulata, o persoana demna de tot respectul, care are in spate un portofoliu. Am auzit voci in sedinta CSM foarte putin articulate si foarte agresive, dar lipsite de respect, spunand ca au treaba la judecatorie. Mi se pare foarte trist.

Mie nu imi plac vorbele mari, dar pentru noi este o zi foarte trista pentru ca noi am investit mult din 2007 in acesti oameni tocmai in speranta ca vor putea sa construiasca un sistem juridic independent de politic. Si nu pot sa spun decat ca eu cred ca, in continuare, aici este miza", a declarat Cristina Guseth.

Intrebata cum crede ca vor percepe partenerii externi, de la Bruxelles si din SUA, care au fost deosebit de atenti la ceea ce se intampla in justitia din Romania in ultimul an, aceasta a raspuns: "Uitati-va cum au perceput anul trecut".

"Pentru prima data in MCV a fost laudat CSM-ul, al carui presedinte era Alina Ghica. Acum Alina Ghica a fost revocata. Cum o sa se perceapa acest lucru? Ce sa se inteleaga? Ca niste oameni care au avut curajul sa apere integritatea magistratilor, sa aiba o pozitie publica anul trecut, demna de toata admiratia, as spune eu, si apreciata in MCV, anul acesta sunt revocati. Din exterior, asa se vede", a completat directorul Freedom House Romania.

"Justitia este piatra de temelie a unui stat de drept"

In opinia sa, controlul politic asupra CSM va conta foarte mult in ceeea ce priveste scopul real urmarit: controlul politicului asupra justitiei.

"Sunt multe orgolii, frustrari si multe interese, dar nu cred ca ale magistratilor, decat daca vorbim de interese foarte marunte, un post, o pozitie, dar nu acolo e miza. Controlul asupra CSM va conta foarte mult, chiar daca avizul CSM in numirea procurorilor este consultativ. Noi percepem ca asta este miza, sa poti sa controlezi justitia. Dar eu sper ca nu va fi chiar atat de usor, adica eu tot mai sper ca ce s-a intamplat astazi sa nu conduca la un control efectiv asupra justitiei", a declarat Cristina Guseth.

Un alt aspect interesant al sedintei de astazi a CSM a fost inexistenta unui punct de vedere oficial al ministrului Justitiei Mona Pivniceru. Intrebata ce parere are despre noua procedura de numire a procurorilor sefi, Cristina Guseth a raspuns: "Care procedura? A fost anuntata? Nu a fost. Nu stim daca exista o procedura".

De ce nu se grabeste Mona Pivniceru?

Cat despre ministrul Pivniceru, "pana acum nu am observat decat ca nu face ce trebuie, mi se pare ca are o strategie low-profile, din ce vad pana acum. Nici astazi in sedinta CSM nu i-am auzit vocea" a comentat aceasta.

"In justitie s-au facut pasi in ultimii ani, fara discutie. Cine spune pe dos, ca justitia e sub control, nu face decat sa se decredibilizeze. In justitie s-a intamplat un lucru benefic pentru aceasta tara, in mod clar. Iar justitia este piatra de temelie a unui stat de drept. E pacat sa se piarda acest castig. E mare pacat pentru tara in primul rand. Si apoi, un investitor nu vine in Romania daca stie ca poate pierde intr-un litigiu in instanta pentru ca regula nu este respectata.

Implicatiile sunt mult mai ample. Poate ca multa lume nu e interesata de acest subiect pentru ca nu a intrat niciodata intr-o sala de judecata. Multi spun 'Nu ma intereseaza!', dar situatia ne afecteaza pe fiecare dintre noi, chit ca nu am intrat niciodata intr-o sala de judecata", a conchis Cristina Guseth, director al Freedom House Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#revocare Danilet CSM Guseth, #Cristina Guseth revocare judecatori, #Alina Ghica revocata CSM , #CSM
Comentarii