Cristian Ghinea: Magistratii vor fi sculele Antenei 3 si ale lui Ponta - Interviu

Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 12:20
8836 citiri
Cristian Ghinea: Magistratii vor fi sculele Antenei 3 si ale lui Ponta - Interviu
Foto: Facebook

Victor Ponta are o atitudine pe care, daca ar fi avut-o Traian Basescu acum doi ani, "l-am fi calcat toti in picioare", iar judecatorii din CSM, in loc sa isi apere colegul "sfasiat de Antena 3", se bucura, remarca directorul Centrului Roman de Politici Europene, Cristian Ghinea.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta afirma ca scandalul din CSM este de natura pur personala, iar valul de revocari, votate in instante cu scoruri "ceausiste", este un "efect de turma deprimant".

Cristian Ghinea considera "scandaloasa" prezumtia ca ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, este independent din punct de vedere politic si spune ca, daca vor o "republica a magistratilor", adica independenta reala, acestia trebuie sa respecte o regula elementara: cine pierde alegerile recunoaste asta, nu cere refacerea lor, asa cum se intampla acum in CSM.

In ceea ce il priveste pe premier, directorul CRPE il acuza ca indicatii justitiei - "cine sa fie ales la CSM, cine nu e bun la CSM, da indicatii cum sa se judece dosarul lui Dan Voiculescu".

Totodata, el le reaminteste membrilor CSM ca au primit puteri sporite la presiunea Uniunii Europene, cu scopul de a ramane un garant al justitiei.

"Vor urma niste verdicte si va urma o 'vanatoare de oameni'. Exista magistrati curajosi care au dat niste decizii in Romania si lor li se fac fise la partide. Asta stiu sigur, cunosc un caz. Magistratii vor fi vanati si CSM va trebui sa ii apere. Daca nu ii apara acum, mai bine il desfiintam ca nu foloseste la nimic", subliniaza directorul CRPE in interviul acordat Ziare.com.

Ce se intampla cu CSM si magistratii in ultimele zile? Lucrurile par sa o fi luat-o razna.

Cred ca este un efect de turma. S-a schimbat puterea si o multime de oportunisti simt ca e rost de promovare. S-a intamplat asta si in multe alte institutii care ar trebui sa fie independente, uitati-va la CNA.

Grav e ca se intampla si in justitie, unde ar trebui sa avem un cu totul alt sistem de promovare decat cel politic. Adica acesti membri ai CSM sunt si ei alesi de colegii lor, deci nu ar trebui sa depinda de alti colegi alesi, cum se intampla in cazul politicienilor. Dar asta e natura umana, intotdeauna mai slaba decat regulile.

Dincolo de asta avem o discutie formala despre ce s-a intamplat acolo. A spune, dupa ce ai candidat si candidatul pe care tu l-ai sustinut a pierdut, ca cel care a castigat trebuie sa isi dea demisia este ridicol si de prost gust.

Cei 7 judecatori contestatari cer demisia de onoare a presedintelui CSM

Dar faptul ca ii cer demisia (chiar si de onoare) doamnei Haineala nu inseamna ca recunosc ca a fost aleasa in mod legal?

Dar nu trebuie sa recunoasca ei asta, a fost aleasa legal. Este un fapt. Daca aveau o problema cu aceasta candidatura trebuiau sa spuna inainte de vot. Faptul ca doamna Haineala a candidat, s-a votat, cel pe care il sustineau ei a pierdut si apoi ei zic ca nu e in regula, e absurd.

Ingrijorator este insa acest val care se creeaza in judecatorii. Vedem acolo niste cifre ceausiste, avem judecatorii unde se voteaza cu 30 la 3 sau 42 la 3. Este un efect de turma care este deprimant.

Pana la urma, acesti judecatori, oameni bravi, inamovibili, bine platiti din banul public si cu pensii speciale, nu au avut probleme pana acum cu Danilet sau cu alti membri CSM si acum vor sa credem ca s-au trezit brusc, fara nicio indicatie din partea doamnei Pivniceru, sa aiba o atitudine in aceasta chestiune.

Apoi, mai sunt si alte chestiuni deranjante: interventii politice pe fata. Il vedem pe Victor Ponta, care este ingrijorator de vorbaret pe aceasta tema, ca da indicatii si spune cine are optiuni politice in CSM.

"Danilet are optiuni politice", spune el, ca si cum ceilalti ar fi "virgini". Doamna Pivniceru era "virgina" cand era membru CSM nu avea nicio legatura cu politica, acum brusc Danilet are optiuni politice. De ce? Pentru ca asa spune Ponta? Adica seful unui partid politic da indicatii despre cine are optiuni politice in CSM? Va dati seama cat de absurd este?

Cristian Danilet ii raspunde lui Ponta: Nu sunt si n-am fost membru de partid

Domnul Danilet este acuzat ca face politica pe fata, in schimb ministrul Pivniceru, "tehnocratul apolitic", se intalneste chiar in sediul ministerului cu liderul PNL Crin Antonescu. Ce sa intelegem?

Doamna Pivniceru este o fosta judecatoare, un fost magistrat. Actualmente este om politic, deci sa ne slabeasca cu aceasta idee ca doamna Pivniceru este o mare somitate juridica fara orientari politice. Nu. S-a intalnit cu seful ei de partid, nu vad nimic scandalos in asta, scandaloasa este prezumtia ca doamna Pivniceru este independenta, sa fim seriosi.

Repet: Victor Ponta are o atitudine pe care daca ar fi avut-o Traian Basescu acum doi ani l-am fi calcat toti in picioare. Victor Ponta da indicatii: cine sa fie ales la CSM, cine nu e bun la CSM, da indicatii cum sa se judece dosarul lui Dan Voiculescu... A vorbit atata timp, cand era in opozitie, de un stat modern, de institutii, de respectarea justitiei, si acum, ajuns la putere, se comporta mult, mult sub cum s-ar fi comportat Traian Basescu din vremea aceea. Si toti l-am criticat pe Traian Basescu spunand ca a facut declaratii despre justitie. Bun, acum ne-am trezit cu Victor Ponta.

Activitatea CSM a fost laudata in raportul pe MCV din vara. Acum, fosta presedinta Alina Ghica e contestata de colegi. Ce sa intelegem?

Toata povestea este pur personala. In CSM era un grup de reformisti care au plecat impreuna, Dumbrava, Neacsu, Serban si Danilet, au avut o platforma comuna, au candidat impreuna. Acum sunt in tabere diferite din motive pur personale.

Dumbrava a avut un mandat mixt de presedinte al CSM. Evaluarea pozitiva a CSM din partea Comisiei Europene a inceput pe vremea mandatului lui Dumbrava, dar s-a accelerat pe vremea doamnei Ghica. De ce Dumbrava nu a performat mai bine, de ce nu a ramas acel grup unit, nu as putea sa spun. Cert este ca daca ei vor sa aiba un fel de republica a lor, ca pana la urma asta este CSM - un fel de republica a magistratilor, ei nu depind de nimeni, se conduc singuri, s.a.md. - trebuie sa respecte niste reguli.

In republica Romania, partidul care pierde alegerile recunoaste asta, nu spune "trebuie sa le refacem". Or, ei, in "republica magistratilor" se comporta mult mai rau decat cetatenii obisnuiti ai acestei tari.

Au candidat, au pierdut, asta este. Nu, ei incep revocarile pe banda. Este deprimant.

Ar trebui sa mai vedem ceva. Cristi Danilet, asa cum este el, guraliv, simpatic, o figura interesanta, a prezentat public un raport de activitate, ceilalti nu au facut-o. Ceilalti, in loc sa il apere cand a fost efectiv sfasiat de Antena3, s-au bucurat de ce i se intampla si tot pe el in acuza. Pai, de acum inainte magistratii vor fi niste scule ale Antenei 3 si ale lui Victor Ponta. Daca asta vor sa fie, le urez succes!

Danilet: Imi respect prea mult profesia pentru a imi bate joc de ea - Interviu Ziare.com

Apoi, ce anume i se reproseaza doamnei Ghica? Ei o acuza ca a fost partizana in criza din vara. Dar CSM a facut niste chestii minimale atunci, de bun simt. La fel, sa sesizezi Curtea Constitutionala pentru ca Senatul nu pune in aplicare o decizie a Inaltei Curti ar trebui sa aduca o lauda din partea oricarui magistrat, inclusiv din partea doamnei Pivniceru, pentru ca asa s-a obtinut sa se aplice o decizie definitiva a justitiei.

Alina Ghica: In CSM nu sunt partizanate politice - Interviu Ziare.com

Nu imi amintesc vreo reactie publica a domnului Dumbrava in cazul scandalos al senatorului PNL Mircea Diaconu.

Exact.

Noi inca nu intelegem ce anume se reproseaza acum, nu avem decat epitete de talk-show din partea celor 7. Ca Danilet se simte vedeta, ca doamna Ghica a fost partizana.... Despre ce vorbim de fapt? Haideti sa discutam, sa punem dovezile pe hartie.

Iar faptul ca ii sprijina Victor Ponta cu indicatiile sale ii pune intr-o situatie absolut ridicola. Vor fi pudelii lui Ponta.

Pana la urma, CSM are doar rol administrativ sau are si alte parghii de actiune? Urmeaza cateva verdicte grele, de exemplu in dosarul ICA in care este acuzat si Dan Voiculescu. CSM ar putea juca vreun rol in astfel de cazuri?

Vor urma niste verdicte si va urma o "vanatoare de oameni". Exista magistrati curajosi care au dat niste decizii in Romania si lor li se fac fise la partide. Asta stiu sigur, cunosc un caz.

Magistratii vor fi vanati si CSM va trebui sa ii apere. Daca nu ii apara acum, mai bine il desfiintam ca nu foloseste la nimic. Decat sa avem cativa demnitari in plus cu masini de serviciu, mai bine fara.

Acesta este momentul in care CSM trebuie sa isi arate utilitatea, daca nu vor sa fi utili, desfiintam CSM, il dam inapoi la Ministerul Justitiei si nu au decat sa fie slabi in continuare.

CSM-ului i s-au dat puteri in 2003 si apoi in 2005 si mai mari la presiunea Uniunii Europene. Daca la prima schimbare majora de putere ei o dau la intors, atunci cred ca nu ne face trebuinta aceasta institutie.

Apel catre magistrati, din partea societatii civile: Nu vulnerabilizati CSM!

Urmeaza raportul pe justitie in cadrul MCV. Ce credeti ca se va scrie despre acest episod, al razboiului din CSM?

Ce s-a intamplat pana acum nu are cum sa nu apara in raport. Daca aveam un garant al faptului ca ceea ce a facut bun Romania, cu sprijinul Uniunii Europene, in toti acesti ani poate sa reziste la o schimbare de putere, acest garant era CSM. Faptul ca CSM nu se poate pune de acord asupra unei reguli simple "cel care obtine mai multe voturi castiga", e un semnal dezastruos.

Eu ma intreb daca lor le mai pasa de acest raport. Daca scopul lor este, de exemplu, sa nu ajunga Dan Voiculescu la puscarie, nu cred ca le mai pasa de MCV. Depinde de prioritati. Oricum li se vor sparge toate in cap domnului Ponta, doamnei Pivniceru, si celorlalti din jurul lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Cristian Ghinea vanatoare magistrati, #revocare CSM Danilet, #alegeri CSM Haineala, #Ponta justitie , #CSM