CSM a dat aviz negativ pentru ordonantele pe Justitie

Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 15:48
14522 citiri
CSM a dat aviz negativ pentru ordonantele pe Justitie
Foto: Arhiva Ziare.com

Plenul CSM a dat, miercuri, un aviz negativ pentru cele doua proiecte de ordonanta de urgenta referitoare la gratierea colectiva si la modificarea Codurilor Penale.

Procurorul general, Augustin Lazar, a declarat la finalul sedintei de plen ca s-a apreciat ca ordonantele nu respecta conditiile prevazute in art. 115 din Constitutie si a precizat ca decizia a fost luata cu majoritate de voturi.

Augustin Lazar nu a dorit sa spuna cine a votat in favoarea actelor normative initiate de ministrul Justitiei, Florin Iordache, care, desi este membru de drept al CSM, nu a participat la sedinta.

Intrebat de jurnalisti, procurorul general a mai precizat: "sedinta a fost publica, deliberarea a fost secreta", potrivit cadrului legal in vigoare.

Augustin Lazar nu a putut raspunde la intrebarea ce se va intampla daca Guvernul nu va tine cont de opinia magistratilor si va adopta totusi cele doua ordonante de urgenta controversate.

Articolul 115 din Constitutie, prevede, printre altele, ca " (4) Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora".

De asemenea, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Cristina Tarcea, a declarat ca "nimeni nu contesta utilitatea unui demers pentru gratiere, dar trebuie sa judecam rational".

Tarcea a explicat ca, in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta privind gratierea, se arata ca penitenciarele sunt suprapopulate, in medie, cu 150%, insa nu exista un studiu care "sa demonstreze, prin aceasta gratiere, cam cat la suta din populatia penitenciara s-ar elibera".

"Noi cand am dat avizul ne-am raportat la nota de fundamentare", unde nu s-a regasit urgenta pentru ordonanta privind gratierea, a conchis Tarcea.

CSM a dezbatut in sedinta de astazi punctele de vedere cerute si primite de la instantele si parchetele din tara.

In timpul dezbaterilor, s-a impus concluzia ca pentru gratiere nu exista o urgenta si ar fi fost nevoie de discutarea subiectului in Parlament, conform Constitutiei, iar in ceea ce priveste schimbarile legii penale, s-a apreciat ca modificarile exced cerintele Curtii Constitutionale invocate in expunerea de motive la OUG, informeaza Digi24.

Avizul CSM este obligatoriu, insa doar consultativ, Guvernul putand sa tina sau nu cont de el.

Citeste mai multe despre cele doua ordonante:

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#CSM aviz negativ ordonante justitie , #CSM