CSM a sesizat Inspectia Judiciara, dupa audierea procurorilor revocati de Kovesi

Marti, 04 Iulie 2017, ora 15:54
3978 citiri
CSM a sesizat Inspectia Judiciara, dupa audierea procurorilor revocati de Kovesi
Foto: Ziare.com

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, marti, sesizarea Inspectiei Judiciare, asa cum cerusera cei trei procurori DNA care au sustinut ca au fost chemati la detectorul de minciuni in urma anchetei declansate in DNA dupa aparitia inregistrarilor cu Laura Codruta Kovesi.

Mihaiela Moraru Iorga, Doru Tulus si Nicolae Marin au fost audiati marti, insa sedinta nu a fost transmisa in direct, informeaza Digi 24.

Toti cei trei procurori DNA au sesizat Inspectia Judiciara si au cerut CSM sa faca acelasi lucru, dupa ce ar fi primit citatii in dosarul deschis ca urmare a aparitiei inregistrarilor cu Laura Codruta Kovesi, in care li se solicita efectuarea testului poligraf pentru aflarea celui care a facut inregistrarile. Sesizarea a fost inregistrata saptamana trecuta, fiind vizata conducerea DNA.

In cadrul audierilor, ei si-au sustinut memoriul, in care au reclamat ca li s-a incalcat independenta ca magistrati, dupa citatiile primite.

In paralel, procurorul sef al DNA a cerut Sectiei pentru procurori a CSM revocarea din functie a doi dintre acesti magistrati - Doru Tulus si Mihaiela Iorga, invocand abateri grave.

La sedinta de marti dimineata a CSM a venit si Laura Codruta Kovesi, care a spus ca nu are motive sa isi dea demisia din fruntea DNA.

La randul sau, tot marti dimineata, procurorul general a dat asigurari ca DNA e o structura de elita a Ministerului Public: "Scandalul e produs, nu dezinteresat, de anumite canale media"

Pe de alta parte, ministrul Justitiei a cerut CSM sa faca o evaluare in DNA si Parchetul General referitoare la modul cum sunt prioritizare dosarele.

Tudorel Toader a declarat, luni, ca are la dispozitie "doua parghii de declansare a procedurilor de verificare" la DNA si la Parchetul General, si anume sa desemneze un procuror care sa evalueze activitatea manageriala a sefilor celor doua institutii, iar cea de a doua cale este sa sesizeze Inspectia Judiciara.

"Amandoua au fost dispuse de MJ, o procedura nu o exclude pe cealalta, o procedura nu se declanseaza numai impreuna cu cealalta", a explicat ministrul.

Citeste si Ministrul Justitiei: A venit vremea clarificarilor la DNA. Sper sa nu se constate ca avem o justitie selectiva.

Inspectia Judiciara a anuntat luni ca a demarat aceasta verificare ceruta de ministrul Toader. In comunicatul IJ se precizeaza ca respectivele controale vizeaza "eficienta manageriala" a conducerii celor doua institutii mentionate.

Citeste si analiza Ioanei Ene Dogioiu: DNA - atacul cartitelor. Ce e in spatele marilor minciuni

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#CSM sesizat Inspectia Judiciara procurori DNA, #Kovesi revocare procurori DNA, #procurori DNA revocati CSM , #CSM