CSM, de partea lui Kovesi: Viceprimarul din Ploiesti a afectat independenta intregului sistem judiciar

Joi, 22 August 2013, ora 17:47
1750 citiri
CSM, de partea lui Kovesi: Viceprimarul din Ploiesti a afectat independenta intregului sistem judiciar

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a retinut ca afirmatiile facute de viceprimarul municipiului Ploiesti Raul Petrescu despre activitatea procurorilor anticoruptie, prin natura si impactul lor asupra opiniei publice, au adus atingere independentei si prestigiului justitiei.

Conform unui comunicat al CSM, publicat joi pe site-ul institutiei, Plenul Consiliului a decis ca cererea formulata de procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi, de aparare a independentei si prestigiului justitiei, in legatura cu declaratiile viceprimarului Raul Petrescu, este intemeiata si a procedat la admiterea acesteia.

CSM a analizat in sedinta de marti rezultatele verificarilor efectuate de Inspectia Judiciara privind cererea din 20 iunie formulata de Kovesi fata de afirmatiile facute de Raul Petrescu, in cadrul unui interviu, la adresa activitatii procurorilor DNA, dupa ce anterior fusese trimis in judecata pentru cumparare de influenta sub forma complicitatii.

"Acreditarea ideii ca procurorii investigheaza in mod selectiv faptele de coruptie este de natura sa afecteze increderea opiniei publice in activitatea desfasurata de DNA, creand aparenta unei lipse de independenta a magistratilor fata de factorul politic. Preluarea interviului si de alta publicatie a contribuit la amplificarea acestor consecinte prin receptarea afirmatiilor denigratoare de catre mai multi cetateni, avand drept consecinta afectarea independentei intregului sistem judiciar", arata CSM.

In 20 iunie, seful DNA, Laura Codruta Kovesi, a sesizat CSM in vederea efectuarii de verificari in legatura cu aparitia in mass-media a unor afirmatii denigratoare care aduc atingere dreptului la imagine a magistratilor, cu consecinta afectarii independentei sistemului judiciar. Sesizarea a venit in urma publicarii de catre publicatia on-line Incomod a unui articol intitulat "Raul Petrescu a acceptat sa comenteze acuzatiile care i-au fost aduse de DNA", in care aceasta institutie este denigrata.

"In legatura cu faptele retinute in sarcina sa prin actul de trimitere in judecata, continutul afirmatiilor si limbajul folosit - 'Este un ordin politic, o mizerie a unor cretini, este ceva fabricat, iar cei de la DNA sunt executanti ale unor ordine politice' - exced cadrului constitutional si procesual privind exercitarea dreptului la aparare si celui privind libertatea de expresie si limitele acesteia", preciza DNA intr-un comunicat transmis la acea data.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#CSM sesizare viceprimar Ploiesti, #CSM aparare independenta justitie , #CSM